Pieczone podudzia indyka – obiad dla leniwych lub zapracowanych

5 min. czytania
4
0
Kto powiedział, że w kuchni by zjeść coś dobrego trzeba siedzieć godzinami? Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji to dosłownie 10 min. pracy i 2 godziny czekania. Czekanie możecie wykorzystać na Wasze sprawy i obowiązki – obiad sam się zrobi. Zero kombinowania, banalnie proste składniki, pyszna marynata i efekt końcowy: soczyste mięso, odchodzące wręcz samo od kości, lekko przyrumienione i nieziemsko smaczne. Do tego jakieś frytasy lub ziemniaki i surówka i obiad gotowy. Idealna propozycja dla leniwych i tych zapracowanych.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz.
Czekanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Pieczone podudzia indyka
Składniki:
  • 3 podudzia indyka
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół na jakie macie akurat ochotę (tymianek, estragon, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Podudzia dokładnie umyłem i osuszyłem.
  • Wsadziłem do sporej miski, dodałem olej, zioła, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą i lekko natarłem marynatą podudzia.
  • Miskę przykryłem folią i wsadziłem do lodówki na 1 godzinę.
  • Przełożyłem podudzia z marynatą do naczynia żaroodpornego, podlałem wodą i wstawiłem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  • Znów czekanie kolejną godzinę na efekt końcowy i gotowe. Możecie w trakcie pieczenia podlać mięso powstałym na dnie naczynia sosem, ale nie jest to konieczne.
  • Po godzinie sprawdźcie stan skórki, jeśli się przyrumieniła to wyjmijcie, jeśli nie to dociągnijcie trochę np. z opcją grill wtedy będzie bardziej chrupiąca.
Uwagi dodatkowe
Jeśli nie macie podudzi indyka a np. kurczaka, to zobaczcie przepis zaprzyjaźnionych Sikorek – Pałeczki w ziołowej marynacie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
1 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Kosą po patelniKatarzynaSikorkowe PasjeSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna
Gość

Próbowałam i polecam 🙂 pięknie pachną i rozpływają się w ustach!

Sikorkowe Pasje
Gość

Najpierw dziękujemy za polecanie przepisu 🙂 🙂 I chętnie spróbujemy te indycze podudzia z miodem – brzmi ciekawie i apetycznie aaa i przede wszystkim na szybko :).
Pozdrawiamy.

Słodko Słodka
Gość

Bardzo smaczna propozycja na smaczny i w zasadzie sam się robiący obiad 🙂 Lubię takie obiadki 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).