Pieczeń z szynki – glazurowana

6 min. czytania
2
0
Skoro glazuruje się np steki to czemu by nie szynkę podczas pieczenia? Taka pieczeń z szynki poddana temu procesowi jest i piękna i smakuje super. Świetnie nadaje się do postawienia na stół jak przyjdą goście. Mięso wieprzowe jest miękkie i delikatne i co najważniejsze nie wychodzi suche. Smak jest wyraźny, lekko słodkawy lekko ziołowy. Ważne by dokładnie zamknąć mięso przed pieczeniem, by soki w trakcie nie wypłynęły. Idealnie pasuje do ziemniaków czy klusek śląskich. Podczas pieczenia uzyskacie trochę płynu, który można przerobić na pyszny sos. Pyszne mięsko i serdecznie polecam. Świetnie też się nadaje jako wędlina po wystudzeniu.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Pieczeń z szynki – glazurowana
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół (ja użyłem cząber i tymianek)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Wykonanie jest banalne. Szynkę umyłem i wysuszyłem ręcznikiem. Poobcinałem nadmiar tłuszczu. Natarłem solą, ziołami i pieprzem i zostawiłem na godzinę w lodówce.
  • Rozgrzałem porządnie patelnię z odrobina oliwy i usmażyłem mięso z każdej strony tak by zamknąć je porządnie. Możecie sobie pomóc czymś by je przytrzymać i pamiętajcie by było ścięte z każdej strony – końcówki też.
  • Mięso przełożyłem do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  • W kubku połączyłem oliwę z octem balsamicznym, miodem, papryka i czosnkiem. Dokładnie wymieszałem. Polałem mięso 1/3 płynu po wierzchu, przykryłem i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Grzanie góra-dół.
  • Po 30 min. zdjąłem pokrywę i polałem mięso znów 1/3 płynu przygotowanego w kubeczku. Tym razem piekłem dalej już bez przykrycia
  • Po kolejnych 15 minutach znów czynność polewania powtórzyłem używając pozostały płyn.
  • Jeszcze 15 min. pieczenia i gotowe. Wyjąłem mięso z piekarnika na 5 min. by odpoczęło i pokroiłem na plasterki, gorące wyłożyłem na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z szynki – glazurowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Słodko SłodkaMyśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Nie robiłam glazurowanej nigdy,ale bym zjadła😍

Myśli Potarganej
Gość

Aż się głodna zrobiłam! Kto to słyszał pokazywać takie rzeczy na noc????

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).