Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Pieczeń z szynki – glazurowana

Kosą po patelni
10 lutego 2020
pieczen szynka glazurowana
Skoro glazuruje się np steki to czemu by nie szynkę podczas pieczenia? Taka pieczeń z szynki poddana temu procesowi jest i piękna i smakuje super. Świetnie nadaje się do postawienia na stół jak przyjdą goście. Mięso wieprzowe jest miękkie i delikatne i co najważniejsze nie wychodzi suche. Smak jest wyraźny, lekko słodkawy lekko ziołowy. Ważne by dokładnie zamknąć mięso przed pieczeniem, by soki w trakcie nie wypłynęły. Idealnie pasuje do ziemniaków czy klusek śląskich. Podczas pieczenia uzyskacie trochę płynu, który można przerobić na pyszny sos. Pyszne mięsko i serdecznie polecam. Świetnie też się nadaje jako wędlina po wystudzeniu.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 10 min. min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pieczeń z szynki – glazurowana

Potrzebne składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół (ja użyłem cząber i tymianek)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól, pieprz
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Wykonanie jest banalne. Szynkę umyłem i wysuszyłem ręcznikiem. Poobcinałem nadmiar tłuszczu. Natarłem solą, ziołami i pieprzem i zostawiłem na godzinę w lodówce.
  • Rozgrzałem porządnie patelnię z odrobina oliwy i usmażyłem mięso z każdej strony tak by zamknąć je porządnie. Możecie sobie pomóc czymś by je przytrzymać i pamiętajcie by było ścięte z każdej strony – końcówki też.
  • Mięso przełożyłem do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  • W kubku połączyłem oliwę z octem balsamicznym, miodem, papryka i czosnkiem. Dokładnie wymieszałem. Polałem mięso 1/3 płynu po wierzchu, przykryłem i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Grzanie góra-dół.
  • Po 30 min. zdjąłem pokrywę i polałem mięso znów 1/3 płynu przygotowanego w kubeczku. Tym razem piekłem dalej już bez przykrycia
  • Po kolejnych 15 minutach znów czynność polewania powtórzyłem używając pozostały płyn.
  • Jeszcze 15 min. pieczenia i gotowe. Wyjąłem mięso z piekarnika na 5 min. by odpoczęło i pokroiłem na plasterki, gorące wyłożyłem na talerze.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z szynki – glazurowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

pieczen szynka glazurowana
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 lutego 2020 14:59

Nie robiłam glazurowanej nigdy,ale bym zjadła😍

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
10 lutego 2020 19:38

Aż się głodna zrobiłam! Kto to słyszał pokazywać takie rzeczy na noc????

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

zwierze dziecko

Jakie zwierzę dla dziecka? – Poradnik dla rodziców

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

onions 7479211 1280

Jak zacząć gotować? Kilka porad na start przygody w kuchni

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?