Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy dzień singla. Nie wiem czemu ale pomyślałem, że taki dzień warto uczcić porządnym kawałem mięsa. Mam dziwne skojarzenia, przepraszam. Pieczeń jest aromatyczna, miękka i świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i ziemniaków. Jako dodatek proponuje surówkę z kapusty, ogórki konserwowe lub grzybki marynowane.
Wielkość porcji 5-6 osób
Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 2 godzin/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 20 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 1,5 kg karczku
- rękaw do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- bazylia, estragon, mięta, szałwia
Sposób wykonania:
- Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
- Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.