Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy dzień singla. Nie wiem czemu ale pomyślałem, że taki dzień warto uczcić porządnym kawałem mięsa. Mam dziwne skojarzenia, przepraszam. Pieczeń jest aromatyczna, miękka i świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i ziemniaków. Jako dodatek proponuje surówkę z kapusty, ogórki konserwowe lub grzybki marynowane.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z karczkuPotrzebne składniki
- 1,5 kg karczku
- rękaw do pieczenia
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- bazylia (estragon, mięta, szałwia)
Sposób wykonania
- Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
- Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z karczku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wygląda bardzo aromatycznie 🙂