Pieczeń z karczku

Kosą po patelni
Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy dzień singla. Nie wiem czemu ale pomyślałem, że taki dzień warto uczcić porządnym kawałem mięsa. Mam dziwne skojarzenia, przepraszam. Pieczeń jest aromatyczna, miękka i świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i ziemniaków. Jako dodatek proponuje surówkę z kapusty, ogórki konserwowe lub grzybki marynowane.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z karczku

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg karczku
  • rękaw do pieczenia

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • bazylia (estragon, mięta, szałwia)

Sposób wykonania

  • Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
  • Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
  • 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z karczku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
naczytane.blogspot.com

Wygląda bardzo aromatycznie 🙂