Potrzebne składniki
- 1,5 kg karczku
- rękaw do pieczenia
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- bazylia (estragon, mięta, szałwia)
Sposób wykonania
- Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
- Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z karczku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wygląda bardzo aromatycznie 🙂