Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń z karczku

Pieczeń z karczku

0

Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy dzień singla. Nie wiem czemu ale pomyślałem, że taki dzień warto uczcić porządnym kawałem mięsa. Mam dziwne skojarzenia, przepraszam. Pieczeń jest aromatyczna, miękka i świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i ziemniaków. Jako dodatek proponuje surówkę z kapusty, ogórki konserwowe lub grzybki marynowane.

Pieczeń z karczku

Pieczeń z karczku

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 2 godzin/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 1,5 kg karczku
  • rękaw do pieczenia
    Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • bazylia, estragon, mięta, szałwia

Sposób przygotowania

  1. Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
  2. Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
  3. 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pieczen-z-karczku/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…