Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń z karczku

Pieczeń z karczku

4 minuty czytania
0
0
633

Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy dzień singla. Nie wiem czemu ale pomyślałem, że taki dzień warto uczcić porządnym kawałem mięsa. Mam dziwne skojarzenia, przepraszam. Pieczeń jest aromatyczna, miękka i świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów i ziemniaków. Jako dodatek proponuje surówkę z kapusty, ogórki konserwowe lub grzybki marynowane.

Pieczeń z karczku

Wielkość porcji 5-6 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 2 godzin/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
  • rękaw do pieczenia
    Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • bazylia, estragon, mięta, szałwia

Sposób wykonania:

  1. Czosnek ucieramy z solą, dodajemy olej i zioła. Nacieramy mięso wieczorem i zostawiamy na noc w lodówce.
  2. Pieczemy mięso w rękawie ok 2 godzin w 200 stopniach.
  3. 15 minut przed końcem pieczenia, przecinamy rękaw od góry tak by mięso się zarumieniło.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…