Potrzebne składniki
- 1,5 kg udźca z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- majeranek
- estragon
- sól, pieprz (do smaku)
- masło klarowane
Sposób wykonania
- Mięso umyłem dokładnie i ponacinałem tak by wyszedł duży płat, posypałem tylko solą pieprzem i majerankiem i odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
- Pieczarki pokroiłem drobno a cukinię w drobna kostkę.
- Cebulę pokroiłem w kostkę i usmażyłem na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dołożyłem po zeszkleniu pokrojoną cukinię i pieczarki. Dodałem sól, pieprz i estragon. Odstawiałem całość do wystudzenia.
- Rozłożyłem mięso i nałożyłem kilka wiórków masła i równomiernie farsz. Starłem ser żółty na wierzch. Zawinąłem dość ciasno w rulon i związałem sznurkiem bawełnianym.
- Przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa położyłem kilka wiórków masła. Dodałem na spód 3 łyżki wody.
- Mięso piekłem przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiłem by odpoczęło, zdjąłem sznurek i pokroiłem na porcje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Jak zwykle, weszłam i już jestem głodna. Nic, będę musiała wypróbować przepis 😀
Bardzo polecam tę pieczeń. Jest soczysta i lekka. Po prostu extra