w , , , ,

Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami



Pyszny i wcale nie za ciężki, nawet na te upały obiadek. Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami nadaje się do jedzenia i na zimno i na ciepło. Idealnie współgra z młodymi ziemniakami i surówka ze świeżych warzyw lub kalafiorem. Mięso jest soczyste, a farsz dodatkowo wzbogaca smak. Wszystko z delikatnym posmakiem masła i otoczone w ziołach. Dla mnie bomba, spróbujcie koniecznie. Świetnie pasuje na niedzielny, odświętny obiad.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • majeranek
  • estragon
  • sól, pieprz (do smaku)
  • masło klarowane

Sposób wykonania

  • Mięso umyłem dokładnie i ponacinałem tak by wyszedł duży płat, posypałem tylko solą pieprzem i majerankiem i odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Pieczarki pokroiłem drobno a cukinię w drobna kostkę.
  • Cebulę pokroiłem w kostkę i usmażyłem na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dołożyłem po zeszkleniu pokrojoną cukinię i pieczarki. Dodałem sól, pieprz i estragon. Odstawiałem całość do wystudzenia.
  • Rozłożyłem mięso i nałożyłem kilka wiórków masła i równomiernie farsz. Starłem ser żółty na wierzch. Zawinąłem dość ciasno w rulon i związałem sznurkiem bawełnianym.
  • Przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa położyłem kilka wiórków masła. Dodałem na spód 3 łyżki wody.
  • Mięso piekłem przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiłem by odpoczęło, zdjąłem sznurek i pokroiłem na porcje.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia

Jak zwykle, weszłam i już jestem głodna. Nic, będę musiała wypróbować przepis 😀

Myśli Potarganej

Bardzo polecam tę pieczeń. Jest soczysta i lekka. Po prostu extra