Kosą po patelni Przepisy Cukinia Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

3 min. czytania
2
0
Pyszny i wcale nie za ciężki, nawet na te upały obiadek. Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami nadaje się do jedzenia i na zimno i na ciepło. Idealnie współgra z młodymi ziemniakami i surówka ze świeżych warzyw lub kalafiorem. Mięso jest soczyste, a farsz dodatkowo wzbogaca smak. Wszystko z delikatnym posmakiem masła i otoczone w ziołach. Dla mnie bomba, spróbujcie koniecznie. Świetnie pasuje na niedzielny, odświętny obiad.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • majeranek
  • estragon
  • sól, pieprz (do smaku)
  • masło klarowane

Sposób wykonania:

  • Mięso umyłem dokładnie i ponacinałem tak by wyszedł duży płat, posypałem tylko solą pieprzem i majerankiem i odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Pieczarki pokroiłem drobno a cukinię w drobna kostkę.
  • Cebulę pokroiłem w kostkę i usmażyłem na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dołożyłem po zeszkleniu pokrojoną cukinię i pieczarki. Dodałem sól, pieprz i estragon. Odstawiałem całość do wystudzenia.
  • Rozłożyłem mięso i nałożyłem kilka wiórków masła i równomiernie farsz. Starłem ser żółty na wierzch. Zawinąłem dość ciasno w rulon i związałem sznurkiem bawełnianym.
  • Przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa położyłem kilka wiórków masła. Dodałem na spód 3 łyżki wody.
  • Mięso piekłem przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiłem by odpoczęło, zdjąłem sznurek i pokroiłem na porcje.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 45
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    45
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Kasia

    Kasia - 24 czerwca 2019 w 14:52

    Jak zwykle, weszłam i już jestem głodna. Nic, będę musiała wypróbować przepis 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Myśli Potarganej - 13 czerwca 2019 w 22:39

    Bardzo polecam tę pieczeń. Jest soczysta i lekka. Po prostu extra

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…