Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

5 min. czytania
2
0
Pyszny i wcale nie za ciężki, nawet na te upały obiadek. Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami nadaje się do jedzenia i na zimno i na ciepło. Idealnie współgra z młodymi ziemniakami i surówka ze świeżych warzyw lub kalafiorem. Mięso jest soczyste, a farsz dodatkowo wzbogaca smak. Wszystko z delikatnym posmakiem masła i otoczone w ziołach. Dla mnie bomba, spróbujcie koniecznie. Świetnie pasuje na niedzielny, odświętny obiad.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami
Składniki:
  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • majeranek
  • estragon
  • sól, pieprz (do smaku)
  • masło klarowane
Sposób wykonania:
  • Mięso umyłem dokładnie i ponacinałem tak by wyszedł duży płat, posypałem tylko solą pieprzem i majerankiem i odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Pieczarki pokroiłem drobno a cukinię w drobna kostkę.
  • Cebulę pokroiłem w kostkę i usmażyłem na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dołożyłem po zeszkleniu pokrojoną cukinię i pieczarki. Dodałem sól, pieprz i estragon. Odstawiałem całość do wystudzenia.
  • Rozłożyłem mięso i nałożyłem kilka wiórków masła i równomiernie farsz. Starłem ser żółty na wierzch. Zawinąłem dość ciasno w rulon i związałem sznurkiem bawełnianym.
  • Przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na wierzch mięsa położyłem kilka wiórków masła. Dodałem na spód 3 łyżki wody.
  • Mięso piekłem przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając często powstałym sosem. Po wyjęciu zostawiłem by odpoczęło, zdjąłem sznurek i pokroiłem na porcje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
    58
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
11 miesięcy temu

Jak zwykle, weszłam i już jestem głodna. Nic, będę musiała wypróbować przepis 😀

Myśli Potarganej
11 miesięcy temu

Bardzo polecam tę pieczeń. Jest soczysta i lekka. Po prostu extra

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…