Potrzebne składniki
- 1,5 kg udźca z indyka bez kości
- 1 papryka
- 1 mozzarella duża
- olej do posmarowania blaszki
- rękaw do pieczenia.
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka wódki
Sposób wykonania
- Udziec myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy.
- Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z solą, dodajemy miód i ucieramy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w marynacie dokładnie mięso z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy na noc do lodówki.
- Po wyjęciu rozkładamy płasko mięso, a na środek układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski paprykę. Zwijamy mięso formując pieczeń dokładnie obwiązujemy sznurkiem.
- Wkładamy do rękawa do pieczenia i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z udźca indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Musiała dobrze smakować, wygląda smacznie 🙂