w , ,

Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka

Pieczeń z udźca indyka faszerowana papryką i mozzarellą. Aromatyczne mięso i doskonałe dodatki w sam raz na niedzielny obiadek. Papryka, pieprz, majeranek i miód z sosem sojowym jako marynata podnoszą smak mięsa. Doskonałe danie na kilka osób z ziemniaczkami i np marynowanymi grzybkami - dla mnie pychotka.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 min.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z udźca indyka

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg udźca z indyka bez kości
  • 1 papryka
  • 1 mozzarella duża
  • olej do posmarowania blaszki
  • rękaw do pieczenia.

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wódki

Sposób wykonania

  • Udziec myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy.
  • Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z solą, dodajemy miód i ucieramy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Obtaczamy w marynacie dokładnie mięso z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu rozkładamy płasko mięso, a na środek układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski paprykę. Zwijamy mięso formując pieczeń dokładnie obwiązujemy sznurkiem.
  • Wkładamy do rękawa do pieczenia i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z udźca indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
posmakujto!

Musiała dobrze smakować, wygląda smacznie 🙂