w , , , ,

Pieczarki faszerowane kurczakiem

Znów coś dobrego na upał – chyba, że to musisz robić w kuchni. Ale jak Ci ktoś poda na stół to całkiem przyjemnie lekko przestudzone się wcina w 3 sekundy. Podobno – bo sam nie jadłem tylko dostałem kawałek by wiedzieć o czym piszę. Zostało trochę pieczarek i Nuti zażyczyła sobie faszerowane a więc na szybko czemu nie. Na dwoje porcja 6 małych pieczarek to mało a dla niej w sam raz więc zmieniłem proporcje i się udało. Czasem nastoję się w ten upał przy garach a sam nie zjem – ciężkie jest życie kuchcika, nawet w domu. Jedno co dobre to podobno pyyyychaaa 🙂
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Pieczarki faszerowane kurczakiem
Składniki:
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 duża połówka piersi kurczaka
  • świeża natka pietruszki
  • 1 duża cebula dymka ze szczypiorkiem
  • zioła prowansalskie (sól, pieprz)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
  • 1 jajko
  • 150 g sera żółtego
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Z pieczarek usuwamy nóżki starając się nie uszkodzić kapeluszy i białą błonkę między nóżką a kapeluszem tworząc z kapeluszy koszyczki na nadzienie.
  • Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
  • Dokładamy drobno pokrojone nóżki pieczarek i podsmażamy minutę.
  • Dorzucamy pokrojonego drobno kurczaka i smażymy ok 3 minut mieszając co jakiś czas i doprawiając solą i pieprzem.
  • Wsypujemy pod koniec zioła prowansalskie, posiekaną pietruszkę i wlewamy jajko roztrzepane ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy z ognia.
  • Po lekkim przestudzeniu nakładamy sporą ilość farszu do kapeluszy (z górką) i posypujemy tartym serem.
  • Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia ok 25 min w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczarki faszerowane kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze