Potrzebne składniki
- 8 dużych pieczarek
- 1 duża połówka piersi kurczaka
- świeża natka pietruszki
- 1 duża cebula dymka ze szczypiorkiem
- zioła prowansalskie (sól, pieprz)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
- 1 jajko
- 150 g sera żółtego
- oliwa
Sposób wykonania
- Z pieczarek usuwamy nóżki starając się nie uszkodzić kapeluszy i białą błonkę między nóżką a kapeluszem tworząc z kapeluszy koszyczki na nadzienie.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
- Dokładamy drobno pokrojone nóżki pieczarek i podsmażamy minutę.
- Dorzucamy pokrojonego drobno kurczaka i smażymy ok 3 minut mieszając co jakiś czas i doprawiając solą i pieprzem.
- Wsypujemy pod koniec zioła prowansalskie, posiekaną pietruszkę i wlewamy jajko roztrzepane ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy z ognia.
- Po lekkim przestudzeniu nakładamy sporą ilość farszu do kapeluszy (z górką) i posypujemy tartym serem.
- Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia ok 25 min w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczarki faszerowane kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!