Pyszny i delikatny piankowiec na owocowym spodzie. W sam raz na letnie imprezy, jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Można użyć dowolnej konfiguracji smakowej galaretek w zależności od owoców jakich użyjecie do przygotowania piankowca. W zimie można użyć brzoskwiń, bananów, ananasów i mandarynek, a w lecie dowolnych owoców sezonowych. Teraz mamy truskawki w nadmiarze, więc śmiało można je w ten sposób wykorzystać. Można poszaleć ze smakami i kolorami.
Jak wykonać przepis na - Piankowiec na owocowym spodziePotrzebne składniki
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 galaretki jasne owocowe
- 1 galaretka ciemna owocowa
- ok. 500 g dowolny owoców świeżych lub z puszki na spód
Sposób wykonania
- 2 jasne galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i jak przestygną, dodając powoli miksujemy je z jogurtem, do czasu aż masa będzie puszysta.
- Układamy w okrągłej foremce, wyłożonej najlepiej folią spożywczą, dowolne pokrojone na kawałki owoce tak by zakryły całe dno.
- Wlewamy na nie naszą piankę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na godzinę do lodówki. Warto kilka razy stuknąć foremka o blat by pianka dobrze połączyła się z owocami.
- Przygotowujemy ciemną galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i przestudzoną wylewamy delikatnie na piankę.
- Znów wstawiamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piankowiec na owocowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: