Potrzebne składniki
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 galaretki jasne owocowe
- 1 galaretka ciemna owocowa
- ok. 500 g dowolny owoców świeżych lub z puszki na spód
Sposób wykonania
- 2 jasne galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i jak przestygną, dodając powoli miksujemy je z jogurtem, do czasu aż masa będzie puszysta.
- Układamy w okrągłej foremce, wyłożonej najlepiej folią spożywczą, dowolne pokrojone na kawałki owoce tak by zakryły całe dno.
- Wlewamy na nie naszą piankę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na godzinę do lodówki. Warto kilka razy stuknąć foremka o blat by pianka dobrze połączyła się z owocami.
- Przygotowujemy ciemną galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i przestudzoną wylewamy delikatnie na piankę.
- Znów wstawiamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piankowiec na owocowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!