Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Piankowiec na owocowym spodzie

Piankowiec na owocowym spodzie

2 min. czytania
0
0
Pyszny i delikatny piankowiec na owocowym spodzie. W sam raz na letnie imprezy, jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Można użyć dowolnej konfiguracji smakowej galaretek w zależności od owoców jakich użyjecie do przygotowania piankowca. W zimie można użyć brzoskwiń, bananów, ananasów i mandarynek, a w lecie dowolnych owoców sezonowych. Teraz mamy truskawki w nadmiarze, więc śmiało można je w ten sposób wykorzystać. Można poszaleć ze smakami i kolorami.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Piankowiec na owocowym spodzie

Składniki:

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki jasne owocowe
  • 1 galaretka ciemna owocowa
  • ok. 500 g dowolny owoców świeżych lub z puszki na spód

Sposób wykonania:

  • 2 jasne galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i jak przestygną, dodając powoli miksujemy je z jogurtem, do czasu aż masa będzie puszysta.
  • Układamy w okrągłej foremce, wyłożonej najlepiej folią spożywczą, dowolne pokrojone na kawałki owoce tak by zakryły całe dno.
  • Wlewamy na nie naszą piankę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na godzinę do lodówki. Warto kilka razy stuknąć foremka o blat by pianka dobrze połączyła się z owocami.
  • Przygotowujemy ciemną galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i przestudzoną wylewamy delikatnie na piankę.
  • Znów wstawiamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    26
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…