w ,

Piankowiec na owocowym spodzie



Pyszny i delikatny piankowiec na owocowym spodzie. W sam raz na letnie imprezy, jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Można użyć dowolnej konfiguracji smakowej galaretek w zależności od owoców jakich użyjecie do przygotowania piankowca. W zimie można użyć brzoskwiń, bananów, ananasów i mandarynek, a w lecie dowolnych owoców sezonowych. Teraz mamy truskawki w nadmiarze, więc śmiało można je w ten sposób wykorzystać. Można poszaleć ze smakami i kolorami.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Piankowiec na owocowym spodzie

Potrzebne składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki jasne owocowe
  • 1 galaretka ciemna owocowa
  • ok. 500 g dowolny owoców świeżych lub z puszki na spód

Sposób wykonania

  • 2 jasne galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i jak przestygną, dodając powoli miksujemy je z jogurtem, do czasu aż masa będzie puszysta.
  • Układamy w okrągłej foremce, wyłożonej najlepiej folią spożywczą, dowolne pokrojone na kawałki owoce tak by zakryły całe dno.
  • Wlewamy na nie naszą piankę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na godzinę do lodówki. Warto kilka razy stuknąć foremka o blat by pianka dobrze połączyła się z owocami.
  • Przygotowujemy ciemną galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i przestudzoną wylewamy delikatnie na piankę.
  • Znów wstawiamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piankowiec na owocowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze