Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Piankowiec na owocowym spodzie

Piankowiec na owocowym spodzie

6 minuty czytania

Pyszny i delikatny piankowiec na owocowym spodzie. W sam raz na letnie imprezy, jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Można użyć dowolnej konfiguracji smakowej galaretek w zależności od owoców jakich użyjecie do przygotowania piankowca. W zimie można użyć brzoskwiń, bananów, ananasów i mandarynek, a w lecie dowolnych owoców sezonowych. Teraz mamy truskawki w nadmiarze, więc śmiało można je w ten sposób wykorzystać. Można poszaleć ze smakami i kolorami.

Piankowiec na owocowym spodzie

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki jasne owocowe
  • 1 galaretka ciemna owocowa
  • ok. 500 g dowolny owoców świeżych lub z puszki na spód

Sposób wykonania:

  1. 2 jasne galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i jak przestygną, dodając powoli miksujemy je z jogurtem, do czasu aż masa będzie puszysta.
  2. Układamy w okrągłej foremce, wyłożonej najlepiej folią spożywczą, dowolne pokrojone na kawałki owoce tak by zakryły całe dno.
  3. Wlewamy na nie naszą piankę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na godzinę do lodówki. Warto kilka razy stuknąć foremka o blat by pianka dobrze połączyła się z owocami.
  4. Przygotowujemy ciemną galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i przestudzoną wylewamy delikatnie na piankę.
  5. Znów wstawiamy na godzinę do lodówki i gotowe.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …