Kuchnia wegetariańska to nic złego a penne razowe z cukinią i bazylią, nadaje się nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować coś takiego. Raz, że szybko dwa, że smaczne. Ser nie jest konieczny ale ja zwyczajnie lubię. Makaron pachnie bazylią i warzywami. Pomidory się tylko lekko rozpadają i nadają z cukinią soczystości. No i cieciorka - mniam. Zdrowe i lekkie danie.
Wielkość porcji 3 osoby
Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 400 g makaronu razowego typu penne
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 niewielka cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- 0,5 szklanki liści świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz ziołowy
- 1/4 szklanki wody
- parmezan do starcia na wierzchu i kilka listków bazylii
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cukinię (ok. 0,5 cm). Smażymy do uzyskania złotej barwy.
- Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, i dodajemy ponakłuwane widelcem pomidorki - smażymy minutę mieszając co jakiś czas.
- Dodajemy odsączoną z płynu cieciorkę, mieszamy i znów minutę smażymy.
- Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smażymy chwilę.
- Wykładamy makaron na talerze, przykrywamy warzywami i posypujemy tartym serem. Na wierzch dodajemy kilka listków bazylii.
Wolisz wersję z mięsem? Zobacz przepis – Kurczak z makaronem mocno bazyliowy