Kosą po patelni Przepisy Cukinia Penne razowe z cukinią i bazylią

Penne razowe z cukinią i bazylią

0

Kuchnia wegetariańska to nic złego a penne razowe z cukinią i bazylią, nadaje się nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować coś takiego. Raz, że szybko dwa, że smaczne. Ser nie jest konieczny ale ja zwyczajnie lubię. Makaron pachnie bazylią i warzywami. Pomidory się tylko lekko rozpadają i nadają z cukinią soczystości. No i cieciorka - mniam. Zdrowe i lekkie danie.

Penne razowe z cukinią i bazylią

Penne razowe z cukinią i bazylią

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 400 g makaronu razowego typu penne
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0,5 szklanki liści świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1/4 szklanki wody
  • parmezan do starcia na wierzchu i kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cukinię (ok. 0,5 cm). Smażymy do uzyskania złotej barwy.
  3. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, i dodajemy ponakłuwane widelcem pomidorki - smażymy minutę mieszając co jakiś czas.
  4. Dodajemy odsączoną z płynu cieciorkę, mieszamy i znów minutę smażymy.
  5. Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smażymy chwilę.
  6. Wykładamy makaron na talerze, przykrywamy warzywami i posypujemy tartym serem. Na wierzch dodajemy kilka listków bazylii.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/penne-razowe-cukinia-bazylia/

Wolisz wersję z mięsem? Zobacz przepis – Kurczak z makaronem mocno bazyliowy

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Cukinia

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…