w , , , ,

Penne razowe z cukinią i bazylią

Penne razowe z cukinią i bazylią

Kuchnia wegetariańska to nic złego a penne razowe z cukinią i bazylią, nadaje się nawet dla mięsożercy jak ja. Lubię czasem przygotować coś takiego. Raz, że szybko dwa, że smaczne. Ser nie jest konieczny ale ja zwyczajnie lubię. Makaron pachnie bazylią i warzywami. Pomidory się tylko lekko rozpadają i nadają z cukinią soczystości. No i cieciorka - mniam. Zdrowe i lekkie danie.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Penne razowe z cukinią i bazylią

Potrzebne składniki

  • 400 g makaronu razowego typu penne
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0,5 szklanki liści świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (pieprz ziołowy)
  • 1/4 szklanki wody
  • parmezan do starcia na wierzchu i kilka listków bazylii

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cukinię (ok. 0,5 cm). Smażymy do uzyskania złotej barwy.
  • Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, i dodajemy ponakłuwane widelcem pomidorki - smażymy minutę mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy odsączoną z płynu cieciorkę, mieszamy i znów minutę smażymy.
  • Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smażymy chwilę.
  • Wykładamy makaron na talerze, przykrywamy warzywami i posypujemy tartym serem. Na wierzch dodajemy kilka listków bazylii.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Penne razowe z cukinią i bazylią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Wolisz wersję z mięsem? Zobacz przepis – Kurczak z makaronem mocno bazyliowy

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Fajny pomysł 😉 Ja zamiast cieciorki daję bakłażana 🙂

Kosą po patelni

też pewnie dobre – to danie z cyklu dokładaj co chcesz 🙂