Potrzebne składniki
- 400 g makaronu razowego typu penne
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 niewielka cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- 0,5 szklanki liści świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól (pieprz ziołowy)
- 1/4 szklanki wody
- parmezan do starcia na wierzchu i kilka listków bazylii
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cukinię (ok. 0,5 cm). Smażymy do uzyskania złotej barwy.
- Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, i dodajemy ponakłuwane widelcem pomidorki - smażymy minutę mieszając co jakiś czas.
- Dodajemy odsączoną z płynu cieciorkę, mieszamy i znów minutę smażymy.
- Dolewamy wodę, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i smażymy chwilę.
- Wykładamy makaron na talerze, przykrywamy warzywami i posypujemy tartym serem. Na wierzch dodajemy kilka listków bazylii.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Penne razowe z cukinią i bazylią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wolisz wersję z mięsem? Zobacz przepis – Kurczak z makaronem mocno bazyliowy
Fajny pomysł 😉 Ja zamiast cieciorki daję bakłażana 🙂
też pewnie dobre – to danie z cyklu dokładaj co chcesz 🙂