Bez patelni nie obejdzie się żaden amator gotowania. Na rynku można znaleźć modele wykonane z różnorodnych materiałów, o różnej wielkości, kształcie itp. Jeżeli zależy Ci tak samo na na wyglądzie patelni, jak i na jej funkcjonalności, powinieneś zainteresować się tymi wykonanymi z kamienia i miedzi.
Wybierając patelnię, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów. Po pierwsze, rozmiar, a konkretnie – średnica. Przeważnie waha się ona pomiędzy 20 a 28 centymetrów, czyli w sam raz na potrzeby gospodarstwa domowego. Oczywiście każda średnica będzie odpowiednia do innych rzeczy, na przykład mniejsze do usmażenia jajecznicy na śniadanie, na większej natomiast przygotujesz obiad dla rodziny i gości.
Po drugie, zwróć uwagę na głębokość patelni. Idealnym wyjściem będzie zaopatrzenie się w dwie patelnie – głęboką i uniwersalną. Ta pierwsza przyda Ci się podczas przyrządzania dań o dużej objętości, z kolei na uniwersalne przygotujesz codzienne, zwykłe potrawy.
Po trzecie, istotna jest grubość patelnie, a dokładnie jej dna. Patelnie z grubszym dnem mają tę zaletę, że równomiernie rozprowadzają temperaturę, lepiej oddają ciepło oraz mogą mieć właściwości nieprzywierające.
Czwarte kryterium to ciężar. Lepiej unikać lekkich modeli patelni o cienkich ściankach i dnie, ponieważ taka budowa może grozić szybkim odkształceniem.
Patelnie kamienne
Eleganckie patelnie z kamienną powłoką to coś dla koneserów oryginalnego designu, połączonego z funkcjonalnością. Kamień nawiązuje do sposobu gotowania sprzed wielu wieków. Ma w sobie coś magicznego i wyjątkowego, dobrym przykładem jest patelnia kamienna Copper Stone, która może być wyjątkowym elementem wyposażenia Twojej kuchni.
Powłoka takiej patelni to nie tylko walory estetyczne. Wyróżnia ją odporność na zarysowania i uszkodzenia oraz to, że przyrządzana żywność nie przywiera do niej. Powłoka nieprzywierająca – zwana też non-stick – ułatwia smażenie i gotowanie, a do tego jest niezwykle łatwa w zmywaniu.
Patelnia miedziana
Osobom, które zwracają uwagą w takim samym stopniu na wygląd, jak i na praktyczne cechy, spodoba się również patelnia miedziana. Nie sposób odmówić im elegancji, w każdej kuchni będą wyglądać gustownie. Są cenione także przez profesjonalnych kucharzy. Jeśli chodzi o funkcjonalność, na tym polu mają też wiele do zaoferowania. Miedź jest świetnym przewodnikiem świetlnym, a to z kolei sprawia, że patelnia miedziana wyjątkowo szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki temu przyrządzanie potraw nie tylko trwa krócej, ale również pozwala trochę zaoszczędzić na rachunkach za energię.
Patelnia kamienna z dodatkiem miedzi
A gdyby tak połączyć zalety patelni kamiennych i miedzianych? Wychodzi z tego fantastyczne połączenie, ponieważ lista zalet patelni z powłoką kamienno-miedzianą jest naprawdę długa. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić to, że jest doskonałą propozycją dla amatorów zdrowej kuchni. Do smażenia można dodać zaledwie śladowe ilości tłuszczu, więc da się na niej przyrządzić nie tylko pyszne, ale i dietetyczne potrawy bez zbędnego cholesterolu i niezdrowego tłuszczu.
Stylowy wygląd i zdrowe, niskokaloryczne dania to dopiero początek. Kolejną zaletą takiej patelni jest nieprzywierająca powłoka, do której nie przykleja się żywność. Ponadto bardzo szybko i jednolicie rozprowadza ciepło, co skraca czas i ułatwia gotowanie. W dodatku jej powłoka non-stick jest odporna na zarysowania i dziecinnie łatwa w czyszczeniu.