Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Patelnie kamienne i miedziane: elegancja i funkcjonalność

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
patelnia w kuchni

Bez patelni nie obejdzie się żaden amator gotowania. Na rynku można znaleźć modele wykonane z różnorodnych materiałów, o różnej wielkości, kształcie itp. Jeżeli zależy Ci tak samo na na wyglądzie patelni, jak i na jej funkcjonalności, powinieneś zainteresować się tymi wykonanymi z kamienia i miedzi.

patelnia w kuchni

Wybierając patelnię, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów. Po pierwsze, rozmiar, a konkretnie – średnica. Przeważnie waha się ona pomiędzy 20 a 28 centymetrów, czyli w sam raz na potrzeby gospodarstwa domowego. Oczywiście każda średnica będzie odpowiednia do innych rzeczy, na przykład mniejsze do usmażenia jajecznicy na śniadanie, na większej natomiast przygotujesz obiad dla rodziny i gości.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Po drugie, zwróć uwagę na głębokość patelni. Idealnym wyjściem będzie zaopatrzenie się w dwie patelnie – głęboką i uniwersalną. Ta pierwsza przyda Ci się podczas przyrządzania dań o dużej objętości, z kolei na uniwersalne przygotujesz codzienne, zwykłe potrawy.

Po trzecie, istotna jest grubość patelnie, a dokładnie jej dna. Patelnie z grubszym dnem mają tę zaletę, że równomiernie rozprowadzają temperaturę, lepiej oddają ciepło oraz mogą mieć właściwości nieprzywierające.

Czwarte kryterium to ciężar. Lepiej unikać lekkich modeli patelni o cienkich ściankach i dnie, ponieważ taka budowa może grozić szybkim odkształceniem.

Patelnie kamienne

Eleganckie patelnie z kamienną powłoką to coś dla koneserów oryginalnego designu, połączonego z funkcjonalnością. Kamień nawiązuje do sposobu gotowania sprzed wielu wieków. Ma w sobie coś magicznego i wyjątkowego, dobrym przykładem jest patelnia kamienna Copper Stone, która może być wyjątkowym elementem wyposażenia Twojej kuchni.

Powłoka takiej patelni to nie tylko walory estetyczne. Wyróżnia ją odporność na zarysowania i uszkodzenia oraz to, że przyrządzana żywność nie przywiera do niej. Powłoka nieprzywierająca – zwana też non-stick – ułatwia smażenie i gotowanie, a do tego jest niezwykle łatwa w zmywaniu. 

Patelnia miedziana

Osobom, które zwracają uwagą w takim samym stopniu na wygląd, jak i na praktyczne cechy, spodoba się również patelnia miedziana. Nie sposób odmówić im elegancji, w każdej kuchni będą wyglądać gustownie. Są cenione także przez profesjonalnych kucharzy. Jeśli chodzi o funkcjonalność, na tym polu mają też wiele do zaoferowania. Miedź jest świetnym przewodnikiem świetlnym, a to z kolei sprawia, że patelnia miedziana wyjątkowo szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki temu przyrządzanie potraw nie tylko trwa krócej, ale również pozwala trochę zaoszczędzić na rachunkach za energię.

Patelnia kamienna z dodatkiem miedzi

A gdyby tak połączyć zalety patelni kamiennych i miedzianych? Wychodzi z tego fantastyczne połączenie, ponieważ lista zalet patelni z powłoką kamienno-miedzianą jest naprawdę długa. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić to, że jest doskonałą propozycją dla amatorów zdrowej kuchni. Do smażenia można dodać zaledwie śladowe ilości tłuszczu, więc da się na niej przyrządzić nie tylko pyszne, ale i dietetyczne potrawy bez zbędnego cholesterolu i niezdrowego tłuszczu.

Stylowy wygląd i zdrowe, niskokaloryczne dania to dopiero początek. Kolejną zaletą takiej patelni jest nieprzywierająca powłoka, do której nie przykleja się żywność. Ponadto bardzo szybko i jednolicie rozprowadza ciepło, co skraca czas i ułatwia gotowanie. W dodatku jej powłoka non-stick jest odporna na zarysowania i dziecinnie łatwa w czyszczeniu.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

nagrzybydolasu

Najlepsze miejsca na grzybobranie: Gdzie i kiedy szukać grzybów w polskich lasach?

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

smaki lodzi

Smaki Łodzi – Gdzie spróbować tradycyjnej kuchni regionalnej?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?