Praca w kuchni jest nadzwyczaj ważną kwestią. W kuchni bowiem spędzamy sporą część całego naszego życia. Żeby jak najbardziej ułatwić sobie długotrwałe przygotowywanie jedzenia – warto posiłkować się w niej dobrej jakości patelnią. Na naszym, polskim rynku jest jednak mnóstwo najróżniejszych typów i zestawów patelni – począwszy od tych granitowych – na stalowych kończąc. Którą więc wybrać? W niniejszym artykule zestawimy ze sobą patelnie granitowe ze stalowymi – i przedstawimy ich wady i zalety.
Patelnie granitowe
Patelnie granitowe uchodzą za najlepsze tego typu narzędzia kuchenne. Cechują się przede wszystkim wyjątkowa trwałością. Są więc odporne na wszelkie mechaniczne uszkodzenia takie jak zarysowania, czy obtłuczenia. Poza tym doskonale sprawdzają się nawet w najwyższych temperaturach, na które również są odporne. Szybko się nagrzewają, a przy tym świetnie rozprowadzają i utrzymują ciepło. Przygotowywane na nich potrawy – na długo zachowają więc swoją ciepłotę.
Co ważne patelnie granitowe pozwalają na wysmażanie produktów z niewielką ilością tłuszczu. Jest tak, dlatego, że posiadają nieprzywierające powłoki. Umożliwiają im one przygotowywanie posiłków dietetycznych. Patelnie granitowe zachowują więc wartości zdrowotne przygotowywanych na nich posiłków.
Patelnie stalowe
Jeśli chodzi zaś o patelnie stalowe, to najważniejszą kwestią jest w ich przypadku materiał, z którego zostały wykonane. Na potrzeby tego artykułu – załóżmy, że jest to najwyższej klasy stal nierdzewna. W takim przypadku patelnie takie cechować się będą najwyższą jakością. Podobnie jak ich granitowe odpowiedniki – dobrej jakości patelnie stalowe posiadają także nieprzywierające powłoki. Umożliwiają im one przygotowywanie zdrowych posiłków. Patelnie stalowe – w równym stopniu, co granitowe – zachowują więc wartości odżywcze wszelkich posiłków.
Kolejną kwestią, która tym razem wyróżnia patelnie stalowe, od ich granitowej konkurencji – jest fakt, że te pierwsze są znacznie lżejsze. Jest po powodowane tym, że granitowe powłoki są zazwyczaj bardzo ciężkie. Patelnie stalowe uznać więc należy za znacznie wygodniejsze i poręczniejsze.
Komu przyda się patelnia granitowa, a komu stalowa?
Trzeba więc zauważyć, że dobrej jakości patelnie stalowe i granitowe reprezentują sobą podobny poziom jakości. Różnica polega jednak na tym, że patelnie stalowe są lżejsze, a co za tym idzie poręczniejsze i bardziej uniwersalne w użyciu. Dobrze nadadzą się więc dla osób chcących szybko i sprawnie przygotować dany posiłek. Będą też dobrym wyborem dla kobiet i dzieci – którym wygodniej będzie operować taką patelnią.
Z drugiej jednak strony – posiłki przygotowane na patelniach granitowych mają swój niepowtarzalny, rustykalny smak, którego nijak nie odda patelnia stalowa. Granitowe patelnie dobrze nadadzą się więc dla wszystkich tych, którzy lubią grillowane jedzenie, które to z granitowych patelni – doskonale przypomina w smaku.
Podsumowanie
Na koniec – sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, które z cech powyżej opisanych patelni bardziej nam odpowiadają.