Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Patelnia granitowa czy stalowa?

Materiał zewnętrzny 28 stycznia 2021

Praca w kuchni jest nadzwyczaj ważną kwestią. W kuchni bowiem spędzamy sporą część całego naszego życia. Żeby jak najbardziej ułatwić sobie długotrwałe przygotowywanie jedzenia – warto posiłkować się w niej dobrej jakości patelnią. Na naszym, polskim rynku jest jednak mnóstwo najróżniejszych typów i zestawów patelni – począwszy od tych granitowych – na stalowych kończąc. Którą więc wybrać? W niniejszym artykule zestawimy ze sobą patelnie granitowe ze stalowymi – i przedstawimy ich wady i zalety.

--- Reklama ---

Patelnie granitowe

Patelnie granitowe uchodzą za najlepsze tego typu narzędzia kuchenne. Cechują się przede wszystkim wyjątkowa trwałością. Są więc odporne na wszelkie mechaniczne uszkodzenia takie jak zarysowania, czy obtłuczenia. Poza tym doskonale sprawdzają się nawet w najwyższych temperaturach, na które również są odporne. Szybko się nagrzewają, a przy tym świetnie rozprowadzają i utrzymują ciepło. Przygotowywane na nich potrawy – na długo zachowają więc swoją ciepłotę.

Co ważne patelnie granitowe pozwalają na wysmażanie produktów z niewielką ilością tłuszczu. Jest tak, dlatego, że posiadają nieprzywierające powłoki. Umożliwiają im one przygotowywanie posiłków dietetycznych. Patelnie granitowe zachowują więc wartości zdrowotne przygotowywanych na nich posiłków.

Źródło: Prymus AGD

Patelnie stalowe

Jeśli chodzi zaś o patelnie stalowe, to najważniejszą kwestią jest w ich przypadku materiał, z którego zostały wykonane. Na potrzeby tego artykułu – załóżmy, że jest to najwyższej klasy stal nierdzewna. W takim przypadku patelnie takie cechować się będą najwyższą jakością. Podobnie jak ich granitowe odpowiedniki – dobrej jakości patelnie stalowe posiadają także nieprzywierające powłoki. Umożliwiają im one przygotowywanie zdrowych posiłków. Patelnie stalowe – w równym stopniu, co granitowe – zachowują więc wartości odżywcze wszelkich posiłków.

Kolejną kwestią, która tym razem wyróżnia patelnie stalowe, od ich granitowej konkurencji – jest fakt, że te pierwsze są znacznie lżejsze. Jest po powodowane tym, że granitowe powłoki są zazwyczaj bardzo ciężkie. Patelnie stalowe uznać więc należy za znacznie wygodniejsze i poręczniejsze.

Komu przyda się patelnia granitowa, a komu stalowa?

Trzeba więc zauważyć, że dobrej jakości patelnie stalowe i granitowe reprezentują sobą podobny poziom jakości. Różnica polega jednak na tym, że patelnie stalowe są lżejsze, a co za tym idzie poręczniejsze i bardziej uniwersalne w użyciu. Dobrze nadadzą się więc dla osób chcących szybko i sprawnie przygotować dany posiłek. Będą też dobrym wyborem dla kobiet i dzieci – którym wygodniej będzie operować taką patelnią.

Z drugiej jednak strony – posiłki przygotowane na patelniach granitowych mają swój niepowtarzalny, rustykalny smak, którego nijak nie odda patelnia stalowa. Granitowe patelnie dobrze nadadzą się więc dla wszystkich tych, którzy lubią grillowane jedzenie, które to z granitowych patelni – doskonale przypomina w smaku.

Podsumowanie

Na koniec – sami musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, które z cech powyżej opisanych patelni bardziej nam odpowiadają.

Tagi granitowa, patelnia, stalowa
Materiał zewnętrzny 28 stycznia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wybrać catering dietetyczny?
Następny wpis Chrusty pieczone w piekarniku Chrusty pieczone w piekarniku
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?