Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Pasztet z kaczki z żurawiną

Kosą po patelni 10 grudnia 2020
Poleć
Lubicie pasztety? Ja bardzo, a taki pasztet z żurawina z kaczki szczególnie. Pasztet własnej produkcji to naprawdę nic skomplikowanego, wbrew pozorom patrząc na listę składników. Gotujemy mięso jak w klasycznym rosole, potem wszystko wystarczy zmielić i zapiec. Cała filozofia. Taki pasztet wychodzi o wiele lepszy niż kupny, dodatkowo wiecie co w niego wsadziliście. Jest miękki i delikatny, łatwo go rozsmarować na chlebie. Ja uwielbiam połączenie owoców z mięsem, więc dodaję do niego żurawinę, ale jak ktoś nie lubi można ten punkt w przepisie pominąć i np. dodać do gotującego się rosołu kilka grzybów, a potem je przemielić razem z mięsem. Wychodzą dwie długie formy keksowe więc i przeliczenie wagowe na złotówki w porównaniu z pasztetem lepszej jakości ze sklepu jest na plus.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 2 godz. 20 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji 2 długie kesówki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Pasztet z kaczki z żurawiną

Potrzebne składniki

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 400 g wątróbki drobiowej (z kaczki lub indyka)
  • 300 g podgardla
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 bułka kajzerka (czerstwa)
  • 200 ml mleka (do namoczenia bułki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 szczypta goździków mielonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • sól

Sposób wykonania

  • Kaczkę umyłem i oczyściłem, podzieliłem na ćwiartki, tak by łatwiej wlazła do garnka. Umyłem podgardle i również dodałem do garnka. Zalałem wodą tak by się mięso przykryło, dodałem obraną włoszczyznę i opaloną na gazie cebulę – całość zagotowałem i zebrałem pianę z wierzchu.
  • Po odszumowaniu zmniejszam ogień, dodałem ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, przykrywam i na wolnym ogniu gotuję kaczkę do miękkości. Mniej więcej całość będzie się gotować ok. 1,5 godziny, więc po godzinie dodaję oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę.
  • Przecedzam na durszlaku warzywa i mięso, a wywar odlewam do innego garnka. Jeszcze z ciepłej kaczki wyjmuje wszystkie kości. Wyjmuję również wszystkie ziarna i liście laurowe i je wyrzucam.
  • Bułkę moczę w mleku.
  • Mięso i warzywa przekręcam przez maszynkę na sitku pasztetowym (drobne).
  • Do zmielonej masy dodaję odciśniętą bułkę, 2 jajka (myje je i sparzam przed rozbiciem), imbir, gałkę, majeranek, goździki, pieprz mielony, bułkę tartą i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiam, najlepiej rękami do połączenia się wszystkich składników. Masa musi mieć dość luźną konsystencję, więc jak wychodzi za sucha dolewamy wywar z gotowania mięsa (zazwyczaj 1 chochelka wchodzi). Próbujemy i solimy do smaku. Na koniec dodaję jeszcze umyta żurawinę i mieszam.
  • Natłuszczam dwie keksówki (najlepiej masłem) i przekładam do nich masę, wygładzając na górze. Warto też stuknąć kilka razy blaszką o blat, by nie było powietrza w środku.
  • Wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 min. Wyjmuję i studzę no i wcinam.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z kaczki z żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Tagi domowy, kaczka, mięso, pasztet, zapiekany, żurawina
Kosą po patelni 10 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Bambino jazzu – Dorota Miśkiewicz i Artur Andrus – cover z Naretta
Następny wpis Ciasto kakaowe z orange curd, pieczone na patelni
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
13 grudnia 2020 11:33

Pasztet idealny, muszę powiedzieć! Gorąco polecam.

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
11 grudnia 2020 12:48

Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 grudnia 2020 18:18

Karol jak już Ty coś wrzucisz to od razu ślinotok mam 🙂 Taki pasztet to musi smakować, bardzo lubię, ale u mnie chłopaki mają długie zęby, dla mnie samej nie opłaca się robić, ale na święta chyba sobie trzasnę z Twojego przepisu, rewelacja 🙂

1
Odpowiedz
MARYSIA
MARYSIA
10 grudnia 2020 16:52

Czy pasztet z gęsi można zrobić w ten sam sposób>

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  MARYSIA
13 grudnia 2020 10:31

Zapewne tak tylko nie wiem jak z czasem gotowania mięsa trzeba pewnie będzie ciut dłużej to robić i sprawdzać czy juz jest wystarczająco miękkie i ładnie odchodzi od kości.

0
Odpowiedz

Zobacz także:

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kosą po patelni Kosą po patelni 5 sierpnia 2022

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni Kosą po patelni 28 lipca 2022

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Kosą po patelni Kosą po patelni 22 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?