Potrzebne składniki
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 400 g wątróbki drobiowej (z kaczki lub indyka)
- 300 g podgardla
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 bułka kajzerka (czerstwa)
- 200 ml mleka (do namoczenia bułki)
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 szczypta goździków mielonych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- sól
Sposób wykonania
- Kaczkę umyłem i oczyściłem, podzieliłem na ćwiartki, tak by łatwiej wlazła do garnka. Umyłem podgardle i również dodałem do garnka. Zalałem wodą tak by się mięso przykryło, dodałem obraną włoszczyznę i opaloną na gazie cebulę – całość zagotowałem i zebrałem pianę z wierzchu.
- Po odszumowaniu zmniejszam ogień, dodałem ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, przykrywam i na wolnym ogniu gotuję kaczkę do miękkości. Mniej więcej całość będzie się gotować ok. 1,5 godziny, więc po godzinie dodaję oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę.
- Przecedzam na durszlaku warzywa i mięso, a wywar odlewam do innego garnka. Jeszcze z ciepłej kaczki wyjmuje wszystkie kości. Wyjmuję również wszystkie ziarna i liście laurowe i je wyrzucam.
- Bułkę moczę w mleku.
- Mięso i warzywa przekręcam przez maszynkę na sitku pasztetowym (drobne).
- Do zmielonej masy dodaję odciśniętą bułkę, 2 jajka (myje je i sparzam przed rozbiciem), imbir, gałkę, majeranek, goździki, pieprz mielony, bułkę tartą i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiam, najlepiej rękami do połączenia się wszystkich składników. Masa musi mieć dość luźną konsystencję, więc jak wychodzi za sucha dolewamy wywar z gotowania mięsa (zazwyczaj 1 chochelka wchodzi). Próbujemy i solimy do smaku. Na koniec dodaję jeszcze umyta żurawinę i mieszam.
- Natłuszczam dwie keksówki (najlepiej masłem) i przekładam do nich masę, wygładzając na górze. Warto też stuknąć kilka razy blaszką o blat, by nie było powietrza w środku.
- Wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 min. Wyjmuję i studzę no i wcinam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z kaczki z żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pasztet idealny, muszę powiedzieć! Gorąco polecam.
Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet
Karol jak już Ty coś wrzucisz to od razu ślinotok mam 🙂 Taki pasztet to musi smakować, bardzo lubię, ale u mnie chłopaki mają długie zęby, dla mnie samej nie opłaca się robić, ale na święta chyba sobie trzasnę z Twojego przepisu, rewelacja 🙂
Czy pasztet z gęsi można zrobić w ten sam sposób>
Zapewne tak tylko nie wiem jak z czasem gotowania mięsa trzeba pewnie będzie ciut dłużej to robić i sprawdzać czy juz jest wystarczająco miękkie i ładnie odchodzi od kości.