Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Pasztet z kaczki z żurawiną

Kosą po patelni 10 grudnia 2020
Lubicie pasztety? Ja bardzo, a taki pasztet z żurawina z kaczki szczególnie. Pasztet własnej produkcji to naprawdę nic skomplikowanego, wbrew pozorom patrząc na listę składników. Gotujemy mięso jak w klasycznym rosole, potem wszystko wystarczy zmielić i zapiec. Cała filozofia. Taki pasztet wychodzi o wiele lepszy niż kupny, dodatkowo wiecie co w niego wsadziliście. Jest miękki i delikatny, łatwo go rozsmarować na chlebie. Ja uwielbiam połączenie owoców z mięsem, więc dodaję do niego żurawinę, ale jak ktoś nie lubi można ten punkt w przepisie pominąć i np. dodać do gotującego się rosołu kilka grzybów, a potem je przemielić razem z mięsem. Wychodzą dwie długie formy keksowe więc i przeliczenie wagowe na złotówki w porównaniu z pasztetem lepszej jakości ze sklepu jest na plus.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 2 godz. 20 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji 2 długie kesówki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Pasztet z kaczki z żurawiną

Potrzebne składniki

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 400 g wątróbki drobiowej (z kaczki lub indyka)
  • 300 g podgardla
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 bułka kajzerka (czerstwa)
  • 200 ml mleka (do namoczenia bułki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 szczypta goździków mielonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • sól

Sposób wykonania

  • Kaczkę umyłem i oczyściłem, podzieliłem na ćwiartki, tak by łatwiej wlazła do garnka. Umyłem podgardle i również dodałem do garnka. Zalałem wodą tak by się mięso przykryło, dodałem obraną włoszczyznę i opaloną na gazie cebulę – całość zagotowałem i zebrałem pianę z wierzchu.
  • Po odszumowaniu zmniejszam ogień, dodałem ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, przykrywam i na wolnym ogniu gotuję kaczkę do miękkości. Mniej więcej całość będzie się gotować ok. 1,5 godziny, więc po godzinie dodaję oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę.
  • Przecedzam na durszlaku warzywa i mięso, a wywar odlewam do innego garnka. Jeszcze z ciepłej kaczki wyjmuje wszystkie kości. Wyjmuję również wszystkie ziarna i liście laurowe i je wyrzucam.
  • Bułkę moczę w mleku.
  • Mięso i warzywa przekręcam przez maszynkę na sitku pasztetowym (drobne).
  • Do zmielonej masy dodaję odciśniętą bułkę, 2 jajka (myje je i sparzam przed rozbiciem), imbir, gałkę, majeranek, goździki, pieprz mielony, bułkę tartą i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiam, najlepiej rękami do połączenia się wszystkich składników. Masa musi mieć dość luźną konsystencję, więc jak wychodzi za sucha dolewamy wywar z gotowania mięsa (zazwyczaj 1 chochelka wchodzi). Próbujemy i solimy do smaku. Na koniec dodaję jeszcze umyta żurawinę i mieszam.
  • Natłuszczam dwie keksówki (najlepiej masłem) i przekładam do nich masę, wygładzając na górze. Warto też stuknąć kilka razy blaszką o blat, by nie było powietrza w środku.
  • Wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 min. Wyjmuję i studzę no i wcinam.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z kaczki z żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi domowy, kaczka, mięso, pasztet, zapiekany, żurawina
Kosą po patelni 10 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Bambino jazzu – Dorota Miśkiewicz i Artur Andrus – cover z Naretta
Następny wpis Ciasto kakaowe z orange curd, pieczone na patelni
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
13 grudnia 2020 11:33

Pasztet idealny, muszę powiedzieć! Gorąco polecam.

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
11 grudnia 2020 12:48

Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 grudnia 2020 18:18

Karol jak już Ty coś wrzucisz to od razu ślinotok mam 🙂 Taki pasztet to musi smakować, bardzo lubię, ale u mnie chłopaki mają długie zęby, dla mnie samej nie opłaca się robić, ale na święta chyba sobie trzasnę z Twojego przepisu, rewelacja 🙂

1
Odpowiedz
MARYSIA
MARYSIA
10 grudnia 2020 16:52

Czy pasztet z gęsi można zrobić w ten sam sposób>

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  MARYSIA
13 grudnia 2020 10:31

Zapewne tak tylko nie wiem jak z czasem gotowania mięsa trzeba pewnie będzie ciut dłużej to robić i sprawdzać czy juz jest wystarczająco miękkie i ładnie odchodzi od kości.

0
Odpowiedz

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?