Lubicie pasztety? Ja bardzo, a taki pasztet z żurawina z kaczki szczególnie. Pasztet własnej produkcji to naprawdę nic skomplikowanego, wbrew pozorom patrząc na listę składników. Gotujemy mięso jak w klasycznym rosole, potem wszystko wystarczy zmielić i zapiec. Cała filozofia. Taki pasztet wychodzi o wiele lepszy niż kupny, dodatkowo wiecie co w niego wsadziliście. Jest miękki i delikatny, łatwo go rozsmarować na chlebie. Ja uwielbiam połączenie owoców z mięsem, więc dodaję do niego żurawinę, ale jak ktoś nie lubi można ten punkt w przepisie pominąć i np. dodać do gotującego się rosołu kilka grzybów, a potem je przemielić razem z mięsem. Wychodzą dwie długie formy keksowe więc i przeliczenie wagowe na złotówki w porównaniu z pasztetem lepszej jakości ze sklepu jest na plus.
Jak wykonać przepis na – Pasztet z kaczki z żurawiną
Potrzebne składniki
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 400 g wątróbki drobiowej (z kaczki lub indyka)
- 300 g podgardla
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 bułka kajzerka (czerstwa)
- 200 ml mleka (do namoczenia bułki)
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 szczypta goździków mielonych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- sól
Sposób wykonania
- Kaczkę umyłem i oczyściłem, podzieliłem na ćwiartki, tak by łatwiej wlazła do garnka. Umyłem podgardle i również dodałem do garnka. Zalałem wodą tak by się mięso przykryło, dodałem obraną włoszczyznę i opaloną na gazie cebulę – całość zagotowałem i zebrałem pianę z wierzchu.
- Po odszumowaniu zmniejszam ogień, dodałem ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, przykrywam i na wolnym ogniu gotuję kaczkę do miękkości. Mniej więcej całość będzie się gotować ok. 1,5 godziny, więc po godzinie dodaję oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę.
- Przecedzam na durszlaku warzywa i mięso, a wywar odlewam do innego garnka. Jeszcze z ciepłej kaczki wyjmuje wszystkie kości. Wyjmuję również wszystkie ziarna i liście laurowe i je wyrzucam.
- Bułkę moczę w mleku.
- Mięso i warzywa przekręcam przez maszynkę na sitku pasztetowym (drobne).
- Do zmielonej masy dodaję odciśniętą bułkę, 2 jajka (myje je i sparzam przed rozbiciem), imbir, gałkę, majeranek, goździki, pieprz mielony, bułkę tartą i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiam, najlepiej rękami do połączenia się wszystkich składników. Masa musi mieć dość luźną konsystencję, więc jak wychodzi za sucha dolewamy wywar z gotowania mięsa (zazwyczaj 1 chochelka wchodzi). Próbujemy i solimy do smaku. Na koniec dodaję jeszcze umyta żurawinę i mieszam.
- Natłuszczam dwie keksówki (najlepiej masłem) i przekładam do nich masę, wygładzając na górze. Warto też stuknąć kilka razy blaszką o blat, by nie było powietrza w środku.
- Wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 min. Wyjmuję i studzę no i wcinam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z kaczki z żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Pasztet idealny, muszę powiedzieć! Gorąco polecam.
Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet
Karol jak już Ty coś wrzucisz to od razu ślinotok mam 🙂 Taki pasztet to musi smakować, bardzo lubię, ale u mnie chłopaki mają długie zęby, dla mnie samej nie opłaca się robić, ale na święta chyba sobie trzasnę z Twojego przepisu, rewelacja 🙂
Czy pasztet z gęsi można zrobić w ten sam sposób>
Zapewne tak tylko nie wiem jak z czasem gotowania mięsa trzeba pewnie będzie ciut dłużej to robić i sprawdzać czy juz jest wystarczająco miękkie i ładnie odchodzi od kości.