w , , , , , ,

Pasztet z kaczki z żurawiną



Lubicie pasztety? Ja bardzo, a taki pasztet z żurawina z kaczki szczególnie. Pasztet własnej produkcji to naprawdę nic skomplikowanego, wbrew pozorom patrząc na listę składników. Gotujemy mięso jak w klasycznym rosole, potem wszystko wystarczy zmielić i zapiec. Cała filozofia. Taki pasztet wychodzi o wiele lepszy niż kupny, dodatkowo wiecie co w niego wsadziliście. Jest miękki i delikatny, łatwo go rozsmarować na chlebie. Ja uwielbiam połączenie owoców z mięsem, więc dodaję do niego żurawinę, ale jak ktoś nie lubi można ten punkt w przepisie pominąć i np. dodać do gotującego się rosołu kilka grzybów, a potem je przemielić razem z mięsem. Wychodzą dwie długie formy keksowe więc i przeliczenie wagowe na złotówki w porównaniu z pasztetem lepszej jakości ze sklepu jest na plus.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 2 godz. 20 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji 2 długie kesówki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Pasztet z kaczki z żurawiną

Potrzebne składniki

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 400 g wątróbki drobiowej (z kaczki lub indyka)
  • 300 g podgardla
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 bułka kajzerka (czerstwa)
  • 200 ml mleka (do namoczenia bułki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 szczypta goździków mielonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • sól

Sposób wykonania

  • Kaczkę umyłem i oczyściłem, podzieliłem na ćwiartki, tak by łatwiej wlazła do garnka. Umyłem podgardle i również dodałem do garnka. Zalałem wodą tak by się mięso przykryło, dodałem obraną włoszczyznę i opaloną na gazie cebulę – całość zagotowałem i zebrałem pianę z wierzchu.
  • Po odszumowaniu zmniejszam ogień, dodałem ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, przykrywam i na wolnym ogniu gotuję kaczkę do miękkości. Mniej więcej całość będzie się gotować ok. 1,5 godziny, więc po godzinie dodaję oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę.
  • Przecedzam na durszlaku warzywa i mięso, a wywar odlewam do innego garnka. Jeszcze z ciepłej kaczki wyjmuje wszystkie kości. Wyjmuję również wszystkie ziarna i liście laurowe i je wyrzucam.
  • Bułkę moczę w mleku.
  • Mięso i warzywa przekręcam przez maszynkę na sitku pasztetowym (drobne).
  • Do zmielonej masy dodaję odciśniętą bułkę, 2 jajka (myje je i sparzam przed rozbiciem), imbir, gałkę, majeranek, goździki, pieprz mielony, bułkę tartą i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiam, najlepiej rękami do połączenia się wszystkich składników. Masa musi mieć dość luźną konsystencję, więc jak wychodzi za sucha dolewamy wywar z gotowania mięsa (zazwyczaj 1 chochelka wchodzi). Próbujemy i solimy do smaku. Na koniec dodaję jeszcze umyta żurawinę i mieszam.
  • Natłuszczam dwie keksówki (najlepiej masłem) i przekładam do nich masę, wygładzając na górze. Warto też stuknąć kilka razy blaszką o blat, by nie było powietrza w środku.
  • Wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 50 min. Wyjmuję i studzę no i wcinam.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z kaczki z żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia

Pasztet idealny, muszę powiedzieć! Gorąco polecam.

Krystyna

Dziękuję za wspaniały smaczny przepis na pasztet

Słodko Słodka

Karol jak już Ty coś wrzucisz to od razu ślinotok mam 🙂 Taki pasztet to musi smakować, bardzo lubię, ale u mnie chłopaki mają długie zęby, dla mnie samej nie opłaca się robić, ale na święta chyba sobie trzasnę z Twojego przepisu, rewelacja 🙂

MARYSIA

Czy pasztet z gęsi można zrobić w ten sam sposób>