Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Paszteciki i hot-dogi chlebowe

Paszteciki i hot-dogi chlebowe

2 min. czytania
0
0
Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który został w nadmiarze po wigilii. Pewnie wiele osób zastanawiało się co z nim zrobić i przy przepisie na uszka, radziłem by go zamrozić. Teraz macie szansę go wykorzystać. Bułeczki smakują rewelacyjnie, ja porobiłem prócz hod-dogów, bułeczki z grzybami oraz paszteciki z mięsem. Tak więc można eksperymentować do woli i ładować do środka co się chce. Warto przygotować też jakieś sosy, z którymi je podacie: czosnkowy, pomidorowy. Idealna przekąska również na imprezy, a że sylwester przed nami, to odświeżam ten stary, zapomniany przepis.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 800 g mąki
  • 3 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • Nadzienie (do wyboru: parówki + ser żółty / farsz grzybowy patrz przepis na uszka wigilijne / mięso mielone + cebula)

Sposób wykonania:

  • Drożdże z cukrem i niewielką ilością wody rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Pozostałe składniki mieszamy i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz wbijamy żółtko. Białko oddzielamy do smarowania przed pieczeniem.
  • Wyrabiamy ciasto na jednolita masę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Ponownie lekko wyrabiamy ciasto i dzielimy na równe części.
  • W rozwałkowane ciasto zawijamy parówki z serem lub farsz grzybowy.
  • Smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i pieczemy w piekarniku 30 min temp. 220 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…