Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Paszteciki i hot-dogi chlebowe

Paszteciki i hot-dogi chlebowe

7 minuty czytania

Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który został w nadmiarze po wigilii. Pewnie wiele osób zastanawiało się co z nim zrobić i przy przepisie na uszka, radziłem by go zamrozić. Teraz macie szansę go wykorzystać. Bułeczki smakują rewelacyjnie, ja porobiłem prócz hod-dogów, bułeczki z grzybami oraz paszteciki z mięsem. Tak więc można eksperymentować do woli i ładować do środka co się chce. Warto przygotować też jakieś sosy, z którymi je podacie: czosnkowy, pomidorowy. Idealna przekąska również na imprezy, a że sylwester przed nami, to odświeżam ten stary, zapomniany przepis.

Paszteciki i hot-dogi chlebowe

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 800 g mąki
  • 3 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • Nadzienie (do wyboru): parówki + ser żółty / farsz grzybowy patrz przepis na uszka wigilijne / mięso mielone + cebula

Sposób wykonania:

  1. Drożdże z cukrem i niewielką ilością wody rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Pozostałe składniki mieszamy i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz wbijamy żółtko. Białko oddzielamy do smarowania przed pieczeniem.
  3. Wyrabiamy ciasto na jednolita masę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  4. Ponownie lekko wyrabiamy ciasto i dzielimy na równe części.
  5. W rozwałkowane ciasto zawijamy parówki z serem lub farsz grzybowy.
  6. Smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i pieczemy w piekarniku 30 min temp. 220 stopni.