Paszteciki i hot-dogi chlebowe

5 min. czytania
0
0
Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który został w nadmiarze po wigilii. Pewnie wiele osób zastanawiało się co z nim zrobić i przy przepisie na uszka, radziłem by go zamrozić. Teraz macie szansę go wykorzystać. Bułeczki smakują rewelacyjnie, ja porobiłem prócz hod-dogów, bułeczki z grzybami oraz paszteciki z mięsem. Tak więc można eksperymentować do woli i ładować do środka co się chce. Warto przygotować też jakieś sosy, z którymi je podacie: czosnkowy, pomidorowy. Idealna przekąska również na imprezy, a że sylwester przed nami, to odświeżam ten stary, zapomniany przepis.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na – Paszteciki i hot-dogi chlebowe
Składniki:
  • 800 g mąki
  • 3 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • Nadzienie (do wyboru: parówki + ser żółty / farsz grzybowy patrz przepis na uszka wigilijne / mięso mielone + cebula)
Sposób wykonania:
  • Drożdże z cukrem i niewielką ilością wody rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Pozostałe składniki mieszamy i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz wbijamy żółtko. Białko oddzielamy do smarowania przed pieczeniem.
  • Wyrabiamy ciasto na jednolita masę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Ponownie lekko wyrabiamy ciasto i dzielimy na równe części.
  • W rozwałkowane ciasto zawijamy parówki z serem lub farsz grzybowy.
  • Smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i pieczemy w piekarniku 30 min temp. 220 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paszteciki i hot-dogi chlebowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 58
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    67
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Pomysły na dania raclette z grilla

    Raclette to regionalna potrawa szwajcarska, która cieszy się sporą popularnością w wielu k…
  • Schab pieczony w mleku

    Świetny i bardzo szybki sposób na przygotowanie własnej produkcji wędliny w domu. Schab pi…
  • Kurczak w sosie paprykowym

    Błyskawiczny i prosty obiad z charakterem - proszę bardzo kurczak w sosie paprykowym to id…