Kosą po patelni Przepisy Mięso Paprykarz ziemniaczany

Paprykarz ziemniaczany

0

Paprykarz ziemniaczany to potrawa rodem z Węgier. Tak, tam też znają parówki i chętnie je jedzą. Przywieźliśmy przepis kiedyś z jednego z wyjazdów do tego pięknego kraju i towarzyszy mi ten smak od dzieciństwa. Szybkie, niezwykle proste danie i może nie jest to jakaś wykwintna kuchnia. a proste chłopskie jadło, ale smaczne. W sam raz na szybki obiad bez kombinowania.

Paprykarz ziemniaczany

Paprykarz ziemniaczany

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec lub olej
  • 6 parówek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 kminku mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, wsypujemy papryki i smażymy chwilę.
  2. Wkładamy pokrojone w kawałki ziemniaki, mieszamy i podsmażamy.
  3. Zalewamy wodą by lekko wystawały ziemniaki. Gotujemy 15 min, dodajemy pokrojone w plastry parówki, przyprawy i gotujemy chwilę do miękkości ziemniaków.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/paprykarz-ziemniaczany/
  • Guacamole z czerwonym pieprzem

    Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do sma…
  • Młoda kapusta zasmażana

    Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i …
  • Omlet ze szparagami i pomidorami

    Szparagi dalej na topie i powiem szczerze pierwszy raz robiłem omlet ze szparagami i pomid…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

    Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad propo…
  • Młoda kapusta zasmażana

    Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i …
  • Pulpety w sosie koperkowym

    Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z mo…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kluski na parze (Pampuchy)

Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…