Potrzebne składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- smalec lub olej
- 6 parówek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 kminku mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, wsypujemy papryki i smażymy chwilę.
- Wkładamy pokrojone w kawałki ziemniaki, mieszamy i podsmażamy.
- Zalewamy wodą by lekko wystawały ziemniaki. Gotujemy 15 min, dodajemy pokrojone w plastry parówki, przyprawy i gotujemy chwilę do miękkości ziemniaków.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paprykarz ziemniaczany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Robiłam już tą potrawę kilka razy. Najpierw zgodnie z przepisem – bardzo mi smakowało, a potem (nie byłabym sobą :)) zaczęłam kombinować. Dodawałam inne składniki, przyprawy, zastępowałam parówki kiełbaską. Dość daleko odbiegałam od oryginału, ale czasem do niego wracam, do podstaw. Naprawdę polecam. Robi sie szybko, jest smacznie, i naprawdę trudno tutaj coś zepsuć
Musi być bardzo smaczny. 🙂