Kosą po patelni Przepisy Mięso Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

3 min. czytania
3
0
Trochę roboty z tym jest ale efekt jest fajny więc czasem pomęczyć się w kuchni też opłaca. Piękna czerwona papryka faszerowana, pełna mięsa i warzyw - pychotka. Sos wzbogaca całość - można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dla mnie danie na 5+.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Przepis na:

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • ok. 0 (5 l bulionu)
  • sól (pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szałwia)
  • papryka w proszku słodka i ostra

Sposób wykonania:

  • Gotujemy ryż w dużej ilości osolonej wody na pół twardo, przelewamy na sicie i studzimy.
  • Z umytej papryki ścinamy wierzchnią część z szypułką.
  • Paprykę oczyszczamy przez otwór i odstawiamy.
  • Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty przez
  • praskę czosnek. Dokładamy cukinię i kilka minut podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut - całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski wkładamy mięso mielone, zimny ryż i zimną zawartość patelni.
  • Wbijamy jajka, doprawiamy solą, ziołami, papryką i dokładnie wyrabiamy masę.
  • Faszerujemy papryki z lekką górką i nakrywamy kapelusze.
  • W płaskim garnku w którym zmieszczą się wszystkie papryki układamy je ciasno by się nie przewróciły.
  • Wlewamy bulion do 1/3 wysokości papryki.
  • Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  • W tym czasie przygotowujemy sos: drobno kroimy cebulę, dzielimy na części obrane ze skórki pomidory. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i dusimy często mieszając do zagęszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, pieprz i bazylię i dokładnie mieszamy. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego garnka dodajemy trochę wywaru spod papryki i miksujemy na gładką masę.
  • Wyjmujemy z garnka paprykę bezpośrednio na talerze, resztę wywaru dodajemy do sosu i miksujemy. Sosem polewamy na talerzu papryki.

Warzywa psiankowate 2017

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    mopswkuchni.net

    6 września 2017 w 10:12

    Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi

    2 września 2017 w 20:37

    Bardzo lubię faszerowaną paprykę! 🙂 Faktycznie, trochę roboty przy niej jest, ale później można się delektować 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…