Potrzebne składniki
- 6 sztuk czerwonej papryki
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 mała cukinia
- 4 pieczarki
- ok. 0 (5 l bulionu)
- sól (pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szałwia)
- papryka w proszku słodka i ostra
Sposób wykonania
- Gotujemy ryż w dużej ilości osolonej wody na pół twardo, przelewamy na sicie i studzimy.
- Z umytej papryki ścinamy wierzchnią część z szypułką.
- Paprykę oczyszczamy przez otwór i odstawiamy.
- Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
- Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty przez
- praskę czosnek. Dokładamy cukinię i kilka minut podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut - całość odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski wkładamy mięso mielone, zimny ryż i zimną zawartość patelni.
- Wbijamy jajka, doprawiamy solą, ziołami, papryką i dokładnie wyrabiamy masę.
- Faszerujemy papryki z lekką górką i nakrywamy kapelusze.
- W płaskim garnku w którym zmieszczą się wszystkie papryki układamy je ciasno by się nie przewróciły.
- Wlewamy bulion do 1/3 wysokości papryki.
- Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
- W tym czasie przygotowujemy sos: drobno kroimy cebulę, dzielimy na części obrane ze skórki pomidory. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i dusimy często mieszając do zagęszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, pieprz i bazylię i dokładnie mieszamy. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego garnka dodajemy trochę wywaru spod papryki i miksujemy na gładką masę.
- Wyjmujemy z garnka paprykę bezpośrednio na talerze, resztę wywaru dodajemy do sosu i miksujemy. Sosem polewamy na talerzu papryki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Papryka faszerowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
a chętnie dzięki za zaproszenie 🙂
Bardzo lubię faszerowaną paprykę! 🙂 Faktycznie, trochę roboty przy niej jest, ale później można się delektować 😉