Kosą po patelni Przepisy Mięso Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

0

Trochę roboty z tym jest ale efekt jest fajny więc czasem pomęczyć się w kuchni też opłaca. Piękna czerwona papryka faszerowana, pełna mięsa i warzyw - pychotka. Sos wzbogaca całość - można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dla mnie danie na 5+.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • ok. 0,5 l bulionu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szałwia
  • papryka w proszku słodka i ostra

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy ryż w dużej ilości osolonej wody na pół twardo, przelewamy na sicie i studzimy.
  2. Z umytej papryki ścinamy wierzchnią część z szypułką.
  3. Paprykę oczyszczamy przez otwór i odstawiamy.
  4. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  5. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty przez
  6. praskę czosnek. Dokładamy cukinię i kilka minut podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut - całość odstawiamy do wystudzenia.
  7. Do miski wkładamy mięso mielone, zimny ryż i zimną zawartość patelni.
  8. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, ziołami, papryką i dokładnie wyrabiamy masę.
  9. Faszerujemy papryki z lekką górką i nakrywamy kapelusze.
  10. W płaskim garnku w którym zmieszczą się wszystkie papryki układamy je ciasno by się nie przewróciły.
  11. Wlewamy bulion do 1/3 wysokości papryki.
  12. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  13. W tym czasie przygotowujemy sos: drobno kroimy cebulę, dzielimy na części obrane ze skórki pomidory. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i dusimy często mieszając do zagęszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, pieprz i bazylię i dokładnie mieszamy. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego garnka dodajemy trochę wywaru spod papryki i miksujemy na gładką masę.
  14. Wyjmujemy z garnka paprykę bezpośrednio na talerze, resztę wywaru dodajemy do sosu i miksujemy. Sosem polewamy na talerzu papryki.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/papryka-faszerowana/


Warzywa psiankowate 2017

  • Surówka z czerwonej kapusty

    Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża,…
  • Sałatka z makaronem i szynką konserwową

    Świeża, dzięki ogórkowi i delikatna sałatka z makaronem i szynką konserwową. Dodatkowo pap…
  • Schab w galarecie

    Tradycyjny smak na naszych stołach czyli schab w galarecie. Mnie towarzyszy od dzieciństwa…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…