Kosą po patelni Przepisy Mięso Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

3 min. czytania
4
0
Trochę roboty z tym jest ale efekt jest fajny więc czasem pomęczyć się w kuchni też opłaca. Piękna czerwona papryka faszerowana, pełna mięsa i warzyw - pychotka. Sos wzbogaca całość - można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dla mnie danie na 5+.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 600 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki
  • ok. 0 (5 l bulionu)
  • sól (pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szałwia)
  • papryka w proszku słodka i ostra

Sposób wykonania:

  • Gotujemy ryż w dużej ilości osolonej wody na pół twardo, przelewamy na sicie i studzimy.
  • Z umytej papryki ścinamy wierzchnią część z szypułką.
  • Paprykę oczyszczamy przez otwór i odstawiamy.
  • Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
  • Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulkę do zeszklenia i dodajemy przeciśnięty przez
  • praskę czosnek. Dokładamy cukinię i kilka minut podsmażamy, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut - całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski wkładamy mięso mielone, zimny ryż i zimną zawartość patelni.
  • Wbijamy jajka, doprawiamy solą, ziołami, papryką i dokładnie wyrabiamy masę.
  • Faszerujemy papryki z lekką górką i nakrywamy kapelusze.
  • W płaskim garnku w którym zmieszczą się wszystkie papryki układamy je ciasno by się nie przewróciły.
  • Wlewamy bulion do 1/3 wysokości papryki.
  • Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  • W tym czasie przygotowujemy sos: drobno kroimy cebulę, dzielimy na części obrane ze skórki pomidory. Na oleju podsmażamy cebulę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i dusimy często mieszając do zagęszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, pieprz i bazylię i dokładnie mieszamy. Przekładamy zawartość patelni do wysokiego garnka dodajemy trochę wywaru spod papryki i miksujemy na gładką masę.
  • Wyjmujemy z garnka paprykę bezpośrednio na talerze, resztę wywaru dodajemy do sosu i miksujemy. Sosem polewamy na talerzu papryki.


Warzywa psiankowate 2017

  • Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

    No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…