Potrzebne składniki
- 2 kostki sera feta
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- sól (pieprz)
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- starta skórka z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Fetę kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Jeśli kupiliśmy mocno słoną to radzę wcześniej ją zamoczyć w wodzie przez kilka minut, zlać wodę i ponowić bo będzie za słona (a później sól pominąć).
- Mąkę (może być niekoniecznie pszenna albo pomieszana) łączymy z posiekaną drobniutko skórką cytrynową.
- Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego przyprawy.
- Fetę ostrożnie by nam się nie rozpadła maczamy w jajku i mące. Można dwa razy na przemian wyjdzie mniej ciapowate.
- Smażymy na rozgrzanym oleju (polecam kokosowy) z obu stron do uzyskania blado złotej barwy. Nie przesadzajcie z tym smażeniem bo się zacznie roztapiać na patelni i ciężko z niej to potem zdjąć.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Panierowany ser feta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.