Kosą po patelni Przepisy Obiad Panierowany ser feta

Panierowany ser feta

3 min. czytania
0
0
Przepis podpatrzyłem u Eweliny (dyniaicukinia), którą pozdrawiam. Nazwijmy to jednak raczej inspiracją bo przepis oczywiście pozmieniałem ze względu na obecność truskawek na które już patrzeć nie mogę. Uwierzcie - Jej wyrób na zdjęciu chce się jeść, wręcz pożerać. A mój nie dość, że wyszedł za słony to jeszcze jakiś taki rozciapciany. Widać czasem lepiej się nie inspirować tylko robić jak kazali. Wszystkie pomyłki jakie popełniłem oczywiście uwzględniłem w opisie przepisu, szeroko go dla Was komentując. Mam nadzieję, że Wam będzie smakować - bo mnie mimo wpadek taki obiadek bardzo pasuje. Szczególnie z surówką z buraków.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Panierowany ser feta

Składniki:

  • 2 kostki sera feta
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól (pieprz)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  • Fetę kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Jeśli kupiliśmy mocno słoną to radzę wcześniej ją zamoczyć w wodzie przez kilka minut, zlać wodę i ponowić bo będzie za słona (a później sól pominąć).
  • Mąkę (może być niekoniecznie pszenna albo pomieszana) łączymy z posiekaną drobniutko skórką cytrynową.
  • Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego przyprawy.
  • Fetę ostrożnie by nam się nie rozpadła maczamy w jajku i mące. Można dwa razy na przemian wyjdzie mniej ciapowate.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju (polecam kokosowy) z obu stron do uzyskania blado złotej barwy. Nie przesadzajcie z tym smażeniem bo się zacznie roztapiać na patelni i ciężko z niej to potem zdjąć.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…