Kosą po patelni Przepisy Obiad Panierowany ser feta

Panierowany ser feta

0

Przepis podpatrzyłem u Eweliny (dyniaicukinia), którą pozdrawiam. Nazwijmy to jednak raczej inspiracją bo przepis oczywiście pozmieniałem ze względu na obecność truskawek na które już patrzeć nie mogę. Uwierzcie - Jej wyrób na zdjęciu chce się jeść, wręcz pożerać. A mój nie dość, że wyszedł za słony to jeszcze jakiś taki rozciapciany. Widać czasem lepiej się nie inspirować tylko robić jak kazali. Wszystkie pomyłki jakie popełniłem oczywiście uwzględniłem w opisie przepisu, szeroko go dla Was komentując. Mam nadzieję, że Wam będzie smakować - bo mnie mimo wpadek taki obiadek bardzo pasuje. Szczególnie z surówką z buraków.

Panierowany ser feta

Panierowany ser feta

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 2 kostki sera feta
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Fetę kroimy na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Jeśli kupiliśmy mocno słoną to radzę wcześniej ją zamoczyć w wodzie przez kilka minut, zlać wodę i ponowić bo będzie za słona (a później sól pominąć).
  2. Mąkę (może być niekoniecznie pszenna albo pomieszana) łączymy z posiekaną drobniutko skórką cytrynową.
  3. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego przyprawy.
  4. Fetę ostrożnie by nam się nie rozpadła maczamy w jajku i mące. Można dwa razy na przemian wyjdzie mniej ciapowate.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju (polecam kokosowy) z obu stron do uzyskania blado złotej barwy. Nie przesadzajcie z tym smażeniem bo się zacznie roztapiać na patelni i ciężko z niej to potem zdjąć.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/panierowany-ser-feta/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…