w , ,

Panierowane kapelusze borowików – w sam raz do buły na 2 śniadanie



No grzybki nam w tym roku rosną jak grzyby po deszczu. To czemu nie zaszaleć i nie zrobić sobie burgera grzybowego po polsku? Do tego świeża sałata, pomidor, ogórek konserwowy i majonez – mniam. Kombinujcie ja podaje pomysł na bazę, czyli wkład. Proste jak drut ale pewnie nie każdy wpada na taki pomysł i go realizuje. Zazwyczaj suszymy grzyby lub marynujemy. No czasem lądują w sosie lub zupie. Smażymy w panierce kanie lub pieczarki. Czemu nie borowiki? Spróbujcie – pychota!
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Panierowane kapelusze borowików

Potrzebne składniki

  • 4 duże kapelusze borowików
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania

  • Grzyby oczyściłem, uciąłem ogonki a kapelusze – ponieważ były dość grube przekroiłem w poprzek tworząc z każdego dwa płaskie krążki.
  • Kapelusze obtoczyłem w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.,
  • Na patelni rozgrzałem masło klarowane i smażyłem grzyby z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Panierowane kapelusze borowików wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena-Hooltayewpodrozy

Wszystko mniam i pychota, tłusto i na bogato !
Świetny przepis, aby zatkac sobie żyły cholesterolem.
Od czasu do czasu można jednak poszalec.
Kocham grzyby!