Panierowane kapelusze borowików – w sam raz do buły na 2 śniadanie

4 min. czytania
2
0
No grzybki nam w tym roku rosną jak grzyby po deszczu. To czemu nie zaszaleć i nie zrobić sobie burgera grzybowego po polsku? Do tego świeża sałata, pomidor, ogórek konserwowy i majonez – mniam. Kombinujcie ja podaje pomysł na bazę, czyli wkład. Proste jak drut ale pewnie nie każdy wpada na taki pomysł i go realizuje. Zazwyczaj suszymy grzyby lub marynujemy. No czasem lądują w sosie lub zupie. Smażymy w panierce kanie lub pieczarki. Czemu nie borowiki? Spróbujcie – pychota!
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Panierowane kapelusze borowików
Składniki:
  • 4 duże kapelusze borowików
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła klarowanego
Sposób wykonania:
  • Grzyby oczyściłem, uciąłem ogonki a kapelusze – ponieważ były dość grube przekroiłem w poprzek tworząc z każdego dwa płaskie krążki.
  • Kapelusze obtoczyłem w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a na koniec w bułce tartej.,
  • Na patelni rozgrzałem masło klarowane i smażyłem grzyby z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotej barwy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Panierowane kapelusze borowików wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena-Hooltayewpodrozy
7 miesięcy temu

Wszystko mniam i pychota, tłusto i na bogato !
Świetny przepis, aby zatkac sobie żyły cholesterolem.
Od czasu do czasu można jednak poszalec.
Kocham grzyby!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).