Potrzebne składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu Arborio
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki białego wina
- kolorowa papryka (po pół każdego koloru)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka czarnych oliwek
- mała papryczka chilli
- 200 g pokrojonych pomidorów bez skóry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- oliwa do smażenia
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką dokładnie obtaczając mięso z odrobiną oliwy.
- Czosnek, papryczkę chilli bez ziaren i cebulę siekamy drobno.
- Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy go z patelni na talerz.
- Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty, potem dorzucamy resztę warzyw, chwile obsmażamy i wlewamy wino - gotujemy aż wino prawie odparuje.
- Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i mieszając smażymy 2 minuty.
- Wlewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut.
- Wrzucamy odłożone kawałki kurczaka, mieszamy i przykrywamy pokrywką - zmniejszamy ogień jeszcze bardziej i gotujemy powoli do wchłonięcia płynu i ugotowania ryżu. Jak płynu będzie za mało możemy dolać wody lub jeszcze bulionu. Co jakiś czas mieszamy,
- Na koniec dodajemy oliwki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paella z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
czy mogę prosić przepis na tą paele aby zrobić w TM6??
Przepis zapowiada się super! Wiesz, że ja lubię takie kolorowe potrawy pełne smaku 🙂 Zainteresowałam się też tematem ryżu, bo do paelli najlepszy jest podobno Arroz Bomba, ale czytam też, że trudno dostępny, a Arborio został mi jeszcze od risotto, więc chyba w przypadku tego składnika będę trzymać się przepisu 😉
Robiłam właśnie po raz kolejny, tym razem z ryżem arooz, zielonymi oliwkami (nie miałam czarnych niestety), zamiast piersi udka kurczaka (bo to akurat miałam) i papryka tylko czerwona (bo nie miałam innej). Mimo tych zmian (poniosło mnie jeszcze troszkę i dodałam odrobinę szafranu) równie pyszne jak za pierwszym razem!