Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Paella z kurczakiem

Kosą po patelni 24 kwietnia 2018
Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania ale ogólnie to ryż z warzywami z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Często dodaje się do środka wszystko co się nawinie. Kiełbasę, cukinię, małże... co wam w lodówce zbywa w zasadzie może się w środku pojawić i będzie w miarę ok o ile nie przesadzicie. Rozgrzewający posiłek a przy okazji kolorowy i ciekawy, a co najważniejsze pyszny. Zdjęcie zrobiła Kasia - dziękuję za pomoc.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Paella z kurczakiem

Potrzebne składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu Arborio
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • kolorowa papryka (po pół każdego koloru)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • mała papryczka chilli
  • 200 g pokrojonych pomidorów bez skóry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką dokładnie obtaczając mięso z odrobiną oliwy.
  • Czosnek, papryczkę chilli bez ziaren i cebulę siekamy drobno.
  • Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy go z patelni na talerz.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty, potem dorzucamy resztę warzyw, chwile obsmażamy i wlewamy wino - gotujemy aż wino prawie odparuje.
  • Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i mieszając smażymy 2 minuty.
  • Wlewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Wrzucamy odłożone kawałki kurczaka, mieszamy i przykrywamy pokrywką - zmniejszamy ogień jeszcze bardziej i gotujemy powoli do wchłonięcia płynu i ugotowania ryżu. Jak płynu będzie za mało możemy dolać wody lub jeszcze bulionu. Co jakiś czas mieszamy,
  • Na koniec dodajemy oliwki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paella z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Paella z kurczakiem

Tagi cebula, kurczak, oliwki, paella, papryka, pomidory, ryż, wino
Kosą po patelni 24 kwietnia 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami
Następny wpis Kolorowa babka piaskowa na oleju
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
opycha.pl
12 kwietnia 2019 16:53

Przepis zapowiada się super! Wiesz, że ja lubię takie kolorowe potrawy pełne smaku 🙂 Zainteresowałam się też tematem ryżu, bo do paelli najlepszy jest podobno Arroz Bomba, ale czytam też, że trudno dostępny, a Arborio został mi jeszcze od risotto, więc chyba w przypadku tego składnika będę trzymać się przepisu 😉

0
Odpowiedz
Ania
Ania
Odpowiedz  opycha.pl
29 kwietnia 2020 22:24

Robiłam właśnie po raz kolejny, tym razem z ryżem arooz, zielonymi oliwkami (nie miałam czarnych niestety), zamiast piersi udka kurczaka (bo to akurat miałam) i papryka tylko czerwona (bo nie miałam innej). Mimo tych zmian (poniosło mnie jeszcze troszkę i dodałam odrobinę szafranu) równie pyszne jak za pierwszym razem!

0
Odpowiedz

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?