w , ,

Paella z kurczakiem



Paella z kurczakiem to bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Jest sporo odmian tego dania ale ogólnie to ryż z warzywami z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Często dodaje się do środka wszystko co się nawinie. Kiełbasę, cukinię, małże... co wam w lodówce zbywa w zasadzie może się w środku pojawić i będzie w miarę ok o ile nie przesadzicie. Rozgrzewający posiłek a przy okazji kolorowy i ciekawy, a co najważniejsze pyszny. Zdjęcie zrobiła Kasia - dziękuję za pomoc.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Paella z kurczakiem

Potrzebne składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu Arborio
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • kolorowa papryka (po pół każdego koloru)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • mała papryczka chilli
  • 200 g pokrojonych pomidorów bez skóry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • oliwa do smażenia
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę lub paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką dokładnie obtaczając mięso z odrobiną oliwy.
  • Czosnek, papryczkę chilli bez ziaren i cebulę siekamy drobno.
  • Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy go z patelni na talerz.
  • Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę, smażymy przez 3 minuty, potem dorzucamy resztę warzyw, chwile obsmażamy i wlewamy wino - gotujemy aż wino prawie odparuje.
  • Wsypujemy ryż, dodajemy kurkumę i mieszając smażymy 2 minuty.
  • Wlewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Wrzucamy odłożone kawałki kurczaka, mieszamy i przykrywamy pokrywką - zmniejszamy ogień jeszcze bardziej i gotujemy powoli do wchłonięcia płynu i ugotowania ryżu. Jak płynu będzie za mało możemy dolać wody lub jeszcze bulionu. Co jakiś czas mieszamy,
  • Na koniec dodajemy oliwki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paella z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Paella z kurczakiem
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Przepis zapowiada się super! Wiesz, że ja lubię takie kolorowe potrawy pełne smaku 🙂 Zainteresowałam się też tematem ryżu, bo do paelli najlepszy jest podobno Arroz Bomba, ale czytam też, że trudno dostępny, a Arborio został mi jeszcze od risotto, więc chyba w przypadku tego składnika będę trzymać się przepisu 😉

Ania

Robiłam właśnie po raz kolejny, tym razem z ryżem arooz, zielonymi oliwkami (nie miałam czarnych niestety), zamiast piersi udka kurczaka (bo to akurat miałam) i papryka tylko czerwona (bo nie miałam innej). Mimo tych zmian (poniosło mnie jeszcze troszkę i dodałam odrobinę szafranu) równie pyszne jak za pierwszym razem!