Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Do tego można je mrozić i są dobre nawet na 2 czy 3 dzień. Mniam… ich smak jest o wiele lepszy niż z cukierni. Z porcji wychodzi około 40 średniej wielkości pączków. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Pączki
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie margaryny
  • 0,5 aromatu pomarańczowego
  • 0,5 l. mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada
Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żóltka oddzielamy i ucieramy np. mikserem z resztą cukru, dodajemy aromat, spirytus i solimy.
  • Do masy dodajemy mąkę i mieszamy dodając roztopioną przestudzoną margarynę.
  • Całość wyrabiamy dokładnie tak by ciasto odchodziło od dłoni i się dobrze napowietrzyło.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciato zagniatamy ponownie dodając trochę mąki i robimy placek o grubości około 1,5 cm.
  • Wykrawamy krążki o średnicy szklanki. Lekko rozciągając w dłoniach nakładamy do środka marmoladę i zawijamy wszystkie brzegi do środka zlepiając.
  • Cały pączek nalezy jeszcze uformowac w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku podgrzewamy olej jednak nie może być on bardzo gorący tak więc wstawiamy na średni ogień. Wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy nadaje się już do smażenia powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę).
  • Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciato w środku nie jest wilgotne. Dochodząc po pewnym czasie do wprawy nie musimy sprawdzać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena Andrysiewicz
Magdalena Andrysiewicz
2 lat temu

A można je nadziewać po usmażeniu?

Kosą po patelni
2 lat temu

oczywiście że tak 🙂 np bita śmietana niezbyt się nadaję do nadziewania przed smażeniem

Margherita Szwec
Margherita Szwec
2 lat temu

Czasami próbuję robić pączki z różnych przepisów, ale w środku pozostają ciastowate :(. Nie mam zbytniej wprawy :(. Co robię źle?

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Margherita Szwec

zapewne za duża temperatura przy smażeniu, szybko nabierają koloru ale są smażone zbyt krótko i w środku są jeszcze niedosmażone

Karol Kosiński
Karol Kosiński
3 lat temu

Zamiast marmolady użyjcie wiśni z nalewki rewelacja.