w , , , ,

Pączki kokosowe – super przekąska na sylwestra i karnawał



W kilku krajach je się w sylwestra pączki. Podobno po to by się nam kolejny rok dobrze toczył. Takie pączki w formie oponek toczą się wyśmienicie, więc pewnie idealnie się do spełnienia tej wróżby nadają. Pączki są miękkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Słodkie z bardzo wyraźnym smakiem kokosowym. Zachowują świeżość przez 2-3 dni. Nie są skomplikowane do wykonania i dość szybko się je robi. Taka słodka przekąska na sylwestra jest idealna bo nie jest duża, można spokojnie jeść palcami i daje energie do dalszych pląsów na parkiecie.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
W wersji na Thermimix: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 24 pączki
Kalorii na 100g 200
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Pączki kokosowe

Potrzebne składniki

Ciasto na pączki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 100 g masła (ciepłego pokrojonego na kawałki)
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli

Lukier kokosowy

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka śmietany (jak za gęste dodać więcej)

Dodatkowo

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • olej do smażenia (ilość zależna od garnka)

Sposób wykonania

Robimy ciasto na pączki

  • Mleko lekko podgrzewam do ok. 40 stopni, dodaję do niego pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min..
  • Do dużej miski wsypuję na dno szczyptę soli, wsypuję resztę mąki i resztę cukru, dodaję wiórki kokosowe, żółtka, masło, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na gładkie lśniące ciasto. Niestety trzeba się pomęczyć i popracować rękami lub zatrudnić mocny robot z końcówkami do wyrabiania ciasta.
  • Ciasto zostawiam pod ściereczką do wyrośnięcia na 30 min.

Formowanie pączków

  • Stolnicę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto i rozwałkowuje na placki ok 1 cm grubości.
  • Wycinamy szklanką kółka, a następnie w środku mniejsze kółka kieliszkiem. Środki można ponownie zagnieść i robić kolejne oponki lub można z nich formować kulki i zrobić mini pączki.

Smażenie pączków

  • W garnku rozgrzewam porządnie olej. Można sprawdzić na małym kawałku ciasta czy już jest właściwie rozgrzany wrzucając go do oleju. Jak zaczną się pojawiać wokół ciasta bąbelki to znaczy że wystarczy.
  • Pączki wrzucam partiami, tak by miały swobodę pływania, czyli tyle by nie nachodziły na siebie. Smażę je do uzyskania złotej barwy z jednej strony, następnie obracam i znów smażę do uzyskania złotego koloru.
  • Paczki wyjmuje łyżką cedzakową na papier i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  • Odkładam je na bok by ostygły i pilnuję by ich nikt nie wyjadł.

Dekorowanie pączków

  • Z cukru pudru, soku z limonki i śmietany robię lukier mieszając na głębokim talerzu wszystkie składniki ze sobą. Na osobny talerz wykładam wiórki kokosowe.
  • Zanurzam w lukrze wystudzone pączki, tak by pokryć je lukrem z jednej strony, a następnie maczam polukrowana stroną w wiórkach, tak by przykleiły się do lukru. Odstawiam do zastygnięcia lukru i gotowe.

WERSJA NA THERMOMIX

  • Do naczynia miksującego wkładam cukier, pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło. ustawiam mieszanie na 1 min, i 30 sek. / temperatura 37°C / obroty 5.
  • Dodaję mąkę i sól i ustawiam program z kłoskiem (ciasto), na 2 min.
  • Dodaje spirytus, wiórki kokosowe i znów ustawiam program z kłoskiem (ciasto), na 1 min.
  • Ciasto wyjmuję kopystką do miski, przykrywam i zostawiam na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Dalej postępujemy jak w klasycznym przepisie od części "Formowanie pączków".
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki kokosowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Pączki z wiórkami kokosowymi to zdecydowanie moje smaki 🙂

szpileczkiibabeczki

Mega pączki 😉