Potrzebne składniki
Ciasto na pączki
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży (świeżych)
- 100 g masła (ciepłego pokrojonego na kawałki)
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
Lukier kokosowy
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka śmietany (jak za gęste dodać więcej)
Dodatkowo
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia (ilość zależna od garnka)
Sposób wykonania
Robimy ciasto na pączki
- Mleko lekko podgrzewam do ok. 40 stopni, dodaję do niego pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min..
- Do dużej miski wsypuję na dno szczyptę soli, wsypuję resztę mąki i resztę cukru, dodaję wiórki kokosowe, żółtka, masło, spirytus i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam na gładkie lśniące ciasto. Niestety trzeba się pomęczyć i popracować rękami lub zatrudnić mocny robot z końcówkami do wyrabiania ciasta.
- Ciasto zostawiam pod ściereczką do wyrośnięcia na 30 min.
Formowanie pączków
- Stolnicę podsypuje mąką, wykładam na nią ciasto i rozwałkowuje na placki ok 1 cm grubości.
- Wycinamy szklanką kółka, a następnie w środku mniejsze kółka kieliszkiem. Środki można ponownie zagnieść i robić kolejne oponki lub można z nich formować kulki i zrobić mini pączki.
Smażenie pączków
- W garnku rozgrzewam porządnie olej. Można sprawdzić na małym kawałku ciasta czy już jest właściwie rozgrzany wrzucając go do oleju. Jak zaczną się pojawiać wokół ciasta bąbelki to znaczy że wystarczy.
- Pączki wrzucam partiami, tak by miały swobodę pływania, czyli tyle by nie nachodziły na siebie. Smażę je do uzyskania złotej barwy z jednej strony, następnie obracam i znów smażę do uzyskania złotego koloru.
- Paczki wyjmuje łyżką cedzakową na papier i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
- Odkładam je na bok by ostygły i pilnuję by ich nikt nie wyjadł.
Dekorowanie pączków
- Z cukru pudru, soku z limonki i śmietany robię lukier mieszając na głębokim talerzu wszystkie składniki ze sobą. Na osobny talerz wykładam wiórki kokosowe.
- Zanurzam w lukrze wystudzone pączki, tak by pokryć je lukrem z jednej strony, a następnie maczam polukrowana stroną w wiórkach, tak by przykleiły się do lukru. Odstawiam do zastygnięcia lukru i gotowe.
WERSJA NA THERMOMIX
- Do naczynia miksującego wkładam cukier, pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło. ustawiam mieszanie na 1 min, i 30 sek. / temperatura 37°C / obroty 5.
- Dodaję mąkę i sól i ustawiam program z kłoskiem (ciasto), na 2 min.
- Dodaje spirytus, wiórki kokosowe i znów ustawiam program z kłoskiem (ciasto), na 1 min.
- Ciasto wyjmuję kopystką do miski, przykrywam i zostawiam na 30 min. do wyrośnięcia.
- Dalej postępujemy jak w klasycznym przepisie od części "Formowanie pączków".
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki kokosowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pączki z wiórkami kokosowymi to zdecydowanie moje smaki 🙂
Mega pączki 😉