Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Owoce mrożone – czy tracą witaminy? Fakty i mity

Materiał zewnętrzny 26 października 2018

W powszechnej świadomości funkcjonuje przekonanie, że mrożone owoce są mniej wartościowe niż świeże. Uważa się, że w czasie procesu mrożenia tracą one swoje wartości odżywcze i witaminy. Tymczasem mrożenie jest jedną z najstarszych znanych ludzkości i najpowszechniejszych metod konserwacji produktów żywnościowych. Jaka więc jest prawda? Czy konserwacja w niskich temperaturach obniża wartość odżywczą owoców?

--- Reklama ---

Mrożone owoce - Fakty i Mity

Dlaczego mrozimy owoce?

Okres, w którym świeże owoce są dostępne w sklepach czy na targowiskach, jest dość krótki. Wprawdzie przez cały rok dostępne są jabłka, cytrusy i banany, ale przecież często mamy także ochotę na inne pyszności – maliny, truskawki, jagody, wiśnie czy porzeczki. Są one wspaniałe nie tylko do jedzenia samodzielnie, ale stanowią wspaniały dodatek do ciast, deserów lodowych, koktajli czy domowego kompotu.

Jednak przechowywanie ich przez dłuższy czas jest niemożliwe – bardzo szybko się psują. Musimy więc w jakiś sposób je konserwować, a jedynym znanym i praktykowanym sposobem na zachowanie ich jest, poza liofilizacją, właśnie mrożenie. Dzięki niemu mamy stały dostęp do naszych ulubionych owoców.

Mieszanka świeżych owoców

Czy mrożonki tracą witaminy?

Zdania ekspertów do spraw żywienia jednoznacznie wskazują, że produkty mrożone zachowują swoje wartości odżywcze i znaczną większość witamin. Opinia o ich obniżonej wartości jest więc błędna i nie trzeba obawiać się ich spożywania. Stanowią one istotny składnik diety człowieka, zwłaszcza w okresie zimy i wczesnej wiosny, kiedy dostępność świeżych produktów jest mocno ograniczona.

Faktem jest więc, że powinny one na stałe gościć w naszych kuchniach, kiedy nie ma możliwości zakupu owoców prosto zerwanych z krzaczka. W ten sposób wzbogacamy naszą codzienną dietę o wartościowe, pełne witamin produkty.

Kolejnym faktem jest, że spożywanie mrożonek jest doskonałą alternatywą dla stosowania suplementów diety – pozwoli w naturalny i zdrowy sposób uzupełnić niedobory witamin, o które tak łatwo w okresie zimy i wczesnej wiosny.

Jak przechowywać owoce w zamrażalniku?

Aby jednak zachowanie jak największej ilości witamin było możliwe, musimy przechowywać nasze pyszności w określonych warunkach. Najgorszym, co możemy zrobić, jest częściowe lub całkowite rozmrożenie ich, a następnie – ponowne umieszczenie w zamrażalniku. Jak więc należy je przechowywać, i jak długo zachowają swoje wartości odżywcze?

Woreczek z owocami należy od razu po przyniesieniu ze sklepu umieścić w szufladzie zamrażalnika. Temperatura mrożenia zwykle podana jest przez producenta na opakowaniu owoców. Nie musisz się obawiać, że zrobisz coś źle – przedział temperatur jest dość szeroki i odpowiada ustawieniom każdego zamrażalnika.

Pamiętaj jednak, że im wyższa temperatura panuje w Twoim zamrażalniku, tym krócej możesz przechowywać swoje owoce. Przykładowo w temperaturze -6 stopni Celsjusza mogą przebywać około tygodnia, przy -12 stopniach zachowają swoje wartości odżywcze i przydatność do spożycia przez około miesiąc, a w -18 stopniach – nawet kilka miesięcy.

W takich kontrolowanych warunkach w owocach nie zachodzą żadne przemiany biochemiczne, nie rozwijają się w nich bakterie ani grzyby. Są więc nie tylko smaczne i wartościowe, ale także bezpieczne dla zdrowia.

Kompozycja lodu owoców i sorbetów owocowych na patyków

Jak je rozmrażać?

Rozmrażanie także nie nastręczy Ci najmniejszych trudności – woreczek z mrożonką należy wyjąć z zamrażalnika i zostawić w temperaturze pokojowej. Należy natomiast pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii – świeże owoce mrożone trzeba spożyć od razu po rozmrożeniu. Niezależnie od tego, czy planujesz zjeść je w deserze, wrzucić do kompotu lub ciasta – zrób to od razu. Taki sposób postępowania pozwoli Ci uniknąć rozwoju bakterii oraz grzybów w owocach.

Owoce mrożone a świeże

Owoce z zamrażalnika mogą przewyższać świeże pod względem świeżości i zawartości składników odżywczych. Jak to możliwe? Przyjrzyjmy się drodze, jaką muszą one przebyć od chwili zbioru do momentu, w którym trafiają do naszych kuchni.

Mrożonki pakowane i zamrażane są już w kilka godzin od zebrania owoców z krzaczków lub drzew. Dzięki specjalnym technologiom pozwalającym na ich bardzo szybkie zamrożenie unikamy także pękania błon i ścian komórkowych owoców i późniejszego wyciekania z nich soku – zachowują więc wszystkie cenne składniki.

Natomiast w przypadku świeżych owoców droga do naszych stołów jest o wiele dłuższa. Zanim trafią one po zbiorze do hurtowni – mija od kilku do kilkunastu godzin. Następnie czeka je sortowanie i transport do sklepów. Jak długo trwa ten proces – możemy się tylko domyślać. Natomiast trzeba pamiętać, że owoce dostępne w sklepach w późnych miesiącach zimowych i wiosną, są owocami przechowywanymi od kilku miesięcy. Nawet jeśli sprawiają wrażenie świeżych – straty witamin i składników mineralnych są w nich bardzo duże.

Warto wiedzieć, że proces mrożenia owoców tuż po zbiorze pozwala uniknąć konieczności stosowania jakichkolwiek konserwantów. Natomiast te przechowywane w stanie świeżym przez całą zimę muszą być spryskane substancjami, które spowolnią lub zahamują ich procesy biochemiczne. To w ten właśnie sposób zapobiega się ich gniciu i pleśnieniu.

Wielką zaletą mrożonych owoców jest wszechstronność ich zastosowań oraz wspaniały smak i fakt, że są one od razu gotowe do użycia – wystarczy tylko rozmrozić je i wrzucić do koktajlu, lodów, ciasta lub zjeść surowe. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo.

Nie ma więc żadnych powodów, dla których mielibyśmy się obawiać jedzenia mrożonych owoców. Są one smaczne, zawsze gotowe do spożycia i przede wszystkim – odżywcze i pozbawione dodatków konserwujących. Na okres zimy i wiosny nie ma lepszej alternatywy.

Tagi kuchnia, mrożenie, mrożone, owoce, przechowywanie, rozmrażanie, świeże, witaminy, zdrowie
Materiał zewnętrzny 26 października 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym
Następny wpis Akcesoria kuchenne dzięki którym szybko i sprawnie przygotujesz smaczne i zdrowe posiłki
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Apple pie – kruchy placek z jabłkami czyli amerykańska wersja szarlotki

Flaki wołowe

Sernik z pianką

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?