Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Owoce morza w stylu tajskim

Kosą po patelni
30 września 2020
owoce morza tajskie
Smażone w woku owoce morza z warzywami w stylu tajskim, to błyskawiczny obiad, pełen świeżości. Danie jest lekko kwaskowe, wyraźnie ostre i pyszne. Można podawać je z makaronem ryżowym lub ryżem. Nie jest to oryginalne danie tajskie, ale moja wariacja utrzymana w tym klimacie. Chociaż kto wie może ktoś w Tajlandii wpadł na coś podobnego i właśnie to robi na obiad, a ja nie jestem tego świadomy. ogólnie kuchnia orientalna tym się charakteryzuje, że jak poznasz ogólne zasady co z czym łączyć i jak uzyskiwać konkretne smaki to daje nam sporo swobody w doborze składników i forma dania może być już tylko wynikiem naszej fantazji. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji, bo to świetny posiłek szczególnie latem w czasie upałów.
Przygotowanie: 5 min. min.
Gotowanie: 10 min. min.
Łącznie: 15 min. min.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Owoce morza w stylu tajskim

Potrzebne składniki

  • 300 g dowolnych owoców morza (może być mieszanka)
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 – 3 cebule dymki
  • 1 cm świeżego imbiru lub 1 łyżka imbiru marynowanego
  • '2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 szczypta cukru trzcinowego lub palmowego
  • olej do smażenia (polecam sezamowy)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania składników. Z gotową mieszanką jest najfajniej, bo nie trzeba oczyszczać, ale krewetki wyglądają lepiej i jak trzeba je oczyścić to od tego zaczynam.
  • Teraz krojenie. Marchew ścieram w wąskie paseczki obieraczką do jarzyn. Papryki kroję drobno. Białą część dymki również kroję w małe kawałeczki, a szczypiorek w wąskie 5 cm. paski. Czosnek w płatki, a imbir jak używam świeżego ścieram na tarce. I mamy wszystko gotowe – ważne by przed smażeniem właściwie mieć wszystko pod ręka, bo teraz już nie będzie czasu na przygotowanie czegokolwiek.
  • Wystarczy wszystko usmażyć. W woku rozgrzewam olej. Wrzucam kolejno składniki i za każdym razem daję im się chwilę przesmażyć, często mieszając danie. I tak najpierw na chwilę czosnek, imbir, białą część dymki. Potem dorzucam owoce morza i daje im dłuższą chwilę w zasadzie do zaróżowienia się krewetek. Następnie dorzucam marchew i papryki, doprawiam sosem rybnym i sojowym i znów chwilę smażę. Teraz końcówka i dosłownie na minutkę przed końcem w woku ląduje sok z limonki, cukier, kolendra i szczypiorek. Wystarczy wymieszać potrzymać kilka sekund i gotowe.
  • Podaję zaraz po przygotowaniu z makaronem lub ryżem. Makaron możecie wrzucić do woka razem z marchwią i papryką dodając ze 2-3 łyżki wody. Wtedy będziecie mieli dodatkowo makaron smażony. Ja jednak wolę oddzielnie podany. Makaron ryżowy warto zalać wrzątkiem przed smażeniem, akurat w tym czasie zrobi się miękki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Owoce morza w stylu tajskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

owoce morza tajskie
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 sierpnia 2020 22:25

Podeśle przepis Michałowi, może mi zrobi 😉 u nas w domu on się specjalizuje w owocach morza.

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
szczeniak w domu

Jak przygotować dom na przyjęcie szczeniaka? Pierwsze chwile w nowym miejscu

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

migdaly wp

Migdały – właściwości, korzyści zdrowotne i sposoby na ich wykorzystanie w kuchni

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

herbaciana przystan

Herbaciana Przystań: magiczny świat herbaty i sztuka przygotowania matchy

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?