Ostre sosy – wykorzystaj je w swojej kuchni

Materiał zewnętrzny

Szczypta pikanterii czy prawdziwy ogień w żołądku? Ostre sosy to propozycja dla każdego – zarówno miłośników naprawdę ostrych dań i przekąsek, jak i osób preferujących raczej umiarkowanie pikantne dania. Jeśli oprócz charakterystycznego mrowienia na języku chcesz poczuć także wyjątkowy smak, postaw na gotowe sosy. Są nie tylko ostre, ale również bardzo wyraziste. Które ostre sosy warto mieć w swojej kuchni?

Ketchup pikantny – niezawodna klasyka

Na pierwszy ogień idzie oczywiście ketchup pikantny. To chyba najbardziej znany i uniwersalny pikantny sos. Znajdziesz go w każdym sklepie. Trudno nazwać go prawdziwie ostrym sosem, jednak ten delikatniejszy smak nie jest jego wadą, a zaletą – ketchup pikantny pasuje do wielu dań i przekąsek, a mniejsza ostrość sprawia, że jest dodatkiem dla każdego. Jeśli chcesz dodać daniom nieco pikantności, a jednocześnie zależy Ci na tym, by posiłek przypadł do gustu nie tylko miłośnikom ostrości, ale również nieco łagodniejszych smaków, ketchup pikantny to podstawa! Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wszelkich fast foodów, zapiekanek, wytrawnych naleśników, kanapek, sałatek i oczywiście dań z grilla. W Twojej lodówce nie może zabraknąć choć jednej buteleczki, choć rekomendujemy większe pojemności – ten sos znika w mgnieniu oka!

Ketchup pikantny

Ostry sos Sriracha – gdy ostrość łączy się z wyśmienitym smakiem

Ostre gotowe sosy mają często tę wadę, że po prostu palą w ustach i przełyku, przez co wcale nie czuć ich wyjątkowego smaku. Ostry sos Sriracha zdecydowanie nie zalicza się do takich sosów. Tu oprócz pikantności poczujesz także smak składników i przypraw. Ostry sos Sriracha to kompozycja na bazie papryczek chili, jednak oprócz wyjątkowej ostrości wyczujesz w nim również delikatną słodycz. Przeciwieństwa się przyciągają, a jeśli chodzi o ostry sos Sriracha, takie połączenie to naprawdę strzał w dziesiątkę! Polecamy szczególnie gotowe sosy, w których znaleźć można kawałki świeżej papryki, które przyjemnie chrupią w zębach. Do czego wykorzystać ostry sos Sriracha? Przede wszystkim do dań kuchni tajskiej – w końcu to stamtąd pochodzi oryginalna Sriracha. Nie mogą się także bez niego obyć różne dania kuchni azjatyckiej, począwszy od smażonego ryżu po sajgonki, ostry makaron czy indyjskie curry. Pikantny i wyrazisty sos Sriracha pasuje również do wszystkich dań z grilla.

Sos Sriracha

Sos Carolina – propozycja dla koneserów

Uwielbiasz ostre sosy i szukasz czegoś naprawdę pikantnego? Sos Carolina będzie strzałem w dziesiątkę! To jeden z najostrzejszych sosów na świecie: szacuje się, że jego ostrość wynosi co najmniej 720000 SHU (dla porównania: sos tabasco to… 8000 jednostek na skali ostrości). Brzmi zachęcająco? Jego bazą jest papryka Carolina Reaper, nazywana królową chili lub w wolnym tłumaczeniu – ponurym żniwiarzem śmierci. Spokojnie: gotowe sosy na bazie tego produktu nie są śmiertelnie niebezpieczne, choć z pewnością nie nadają się do spożycia przez osoby nieprzyzwyczajone do tak ostrych smaków. Paprykowy sos Carolina jest niezwykle ostry, ale również wyrazisty, dlatego idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie grillowanych. Możesz dodać odrobinę do burgerów, steka czy nawet sałatki, jednak na wszelki wypadek przygotuj dużo wody lub szklankę mleka, by ugasić ten ogień.

Sos Carolina

A może coś zupełnie innego? Arabski ostry sos

Przywykliśmy już do tego, że gotowe ostre sosy wykorzystuje się przede wszystkim jako dodatek do fast foodów lub dań kuchni azjatyckiej. A gdyby tak spróbować czegoś innego? Arabski sos ostry to propozycja dla miłośników dań z Bliskiego Wschodu – zapewniamy, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Kuchnia krajów bliskowschodnich opiera się na daniach z baraniny, ale nie tylko – to również hummus, falafel, sałatka tabbouleh i inne wyśmienite dania i przekąski. Nie możemy przy tym zapomnieć o jednym z najpopularniejszych dań kuchni z tych rejonów, czyli kebabie, który w Polsce serwowany jest już od niemal pięćdziesięciu lat. Podobno pierwszy lokal serwujący kebab został otwarty w 1973 roku, więc śmiało możemy stwierdzić, że rozmaite wariacje tego dania z krajów Bliskiego Wschodu wpisały się już do naszego menu. Jeśli masz ochotę na domowy kebab i szukasz najlepszych dodatków, wybierz gotowe ostre sosy, a zwłaszcza ostry sos arabski – to wyrazisty, orientalny smak z nutką ostrości.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze