w ,

Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem



Dziś świętuję, tak więc ciasto na bogato. Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem jak sama nazwa wskazuje pełen miodu, orzechów i pysznego kremu na kaszy mannie. Połączenie warstw jest nieziemskie i sprawi radość nie tylko dla oka ale i podniebienia każdego kto lubi takie ciasta. Najlepsze jest na 2 dzień więc radzę zrobić wieczorem i spróbować nie podjadać w nocy z lodówki. Dość pracochłonne, jednak nie jest jakoś skomplikowane i powinno się udać je zrobić nawet tym którym wypieki nie wychodzą. Zaskoczenie wśród rodziny i gości gwarantowane. Pycha i polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1/5 kostki masła

Masa orzechowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoski wyłuskanych

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu

Sposób wykonania

  • Orzechy kroimy drobno (połówkę na 4) w naczyniu rozpuszczamy masło dodajemy miód i cukier oraz orzechy. Mieszając prażymy na jasno złoty kolor.
  • Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania gładkiej powierzchni. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość dużej, prostokątnej blaszki.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejno 2 części nakłuwając ciasto widelcem a na trzecią część wykładamy uprażone orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni 10-12 min., każdy placek.
  • Odlewamy do kubeczka pół szklanki mleka i roztrzepujemy w mleku żółtka.
  • Do zimnego mleka wsypujemy mannę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy żółtka z reszta mleka i mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną kaszkę ucierając partiami. Na koniec ucierania dodajemy alkohol.
  • Wystudzone placki przekładamy kremem i przykrywamy plackiem z orzechami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata

Jaka blacha była użyta?