Potrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki kwaśniej śmietany
- 1/5 kostki masła
Masa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 300 g orzechów włoski wyłuskanych
Krem:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
Sposób wykonania
- Orzechy kroimy drobno (połówkę na 4) w naczyniu rozpuszczamy masło dodajemy miód i cukier oraz orzechy. Mieszając prażymy na jasno złoty kolor.
- Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania gładkiej powierzchni. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość dużej, prostokątnej blaszki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejno 2 części nakłuwając ciasto widelcem a na trzecią część wykładamy uprażone orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni 10-12 min., każdy placek.
- Odlewamy do kubeczka pół szklanki mleka i roztrzepujemy w mleku żółtka.
- Do zimnego mleka wsypujemy mannę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy żółtka z reszta mleka i mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
- Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną kaszkę ucierając partiami. Na koniec ucierania dodajemy alkohol.
- Wystudzone placki przekładamy kremem i przykrywamy plackiem z orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ciasto najlepsze. Ale kilka zmian z mojej strony (nie bylabym soba nie zmieniajac przepisu). Ilosc cukru dwukrotnie zredukowana (i tak jest slodkie), wanilia prawdziwa plus ekstrakt waniliowy zamiast cukru waniliowego, pominelam alkohol, a polowe wloskich zastapilam pekanami. Ciasto lepsze na czwarty dzien, o ile dotrwa. Co bylo niefajne w przepisie, to ze musialam sobie sama na gramy przeliczac, a kostki masla sa 200 lub 250g, wiec nie sprecyzowane. Nie podana wielkosc blaszki. Mysle, ze wzielam nieco zaduza, bo placki przed pieczeniem byly ekstremalnie cienkie i ogolnie wyszedl nieco nizszy niz na zdjeciu.
Jaka blacha była użyta?