Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

0

Dziś świętuję, tak więc ciasto na bogato. Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem jak sama nazwa wskazuje pełen miodu, orzechów i pysznego kremu na kaszy mannie. Połączenie warstw jest nieziemskie i sprawi radość nie tylko dla oka ale i podniebienia każdego kto lubi takie ciasta. Najlepsze jest na 2 dzień więc radzę zrobić wieczorem i spróbować nie podjadać w nocy z lodówki. Dość pracochłonne, jednak nie jest jakoś skomplikowane i powinno się udać je zrobić nawet tym którym wypieki nie wychodzą. Zaskoczenie wśród rodziny i gości gwarantowane. Pycha i polecam!

Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1/5 kostki masła
    Masa orzechowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoski wyłuskanych
    Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu

Sposób wykonania:

  1. Orzechy kroimy drobno (połówkę na 4) w naczyniu rozpuszczamy masło dodajemy miód i cukier oraz orzechy. Mieszając prażymy na jasno złoty kolor.
  2. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania gładkiej powierzchni. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość dużej, prostokątnej blaszki.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejno 2 części nakłuwając ciasto widelcem a na trzecią część wykładamy uprażone orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni 10-12 min., każdy placek.
  4. Odlewamy do kubeczka pół szklanki mleka i roztrzepujemy w mleku żółtka.
  5. Do zimnego mleka wsypujemy mannę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy żółtka z reszta mleka i mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  6. Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną kaszkę ucierając partiami. Na koniec ucierania dodajemy alkohol.
  7. Wystudzone placki przekładamy kremem i przykrywamy plackiem z orzechami.