Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Kosą po patelni 3 października 2018
Dziś świętuję, tak więc ciasto na bogato. Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem jak sama nazwa wskazuje pełen miodu, orzechów i pysznego kremu na kaszy mannie. Połączenie warstw jest nieziemskie i sprawi radość nie tylko dla oka ale i podniebienia każdego kto lubi takie ciasta. Najlepsze jest na 2 dzień więc radzę zrobić wieczorem i spróbować nie podjadać w nocy z lodówki. Dość pracochłonne, jednak nie jest jakoś skomplikowane i powinno się udać je zrobić nawet tym którym wypieki nie wychodzą. Zaskoczenie wśród rodziny i gości gwarantowane. Pycha i polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1/5 kostki masła

Masa orzechowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoski wyłuskanych

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu

Sposób wykonania

  • Orzechy kroimy drobno (połówkę na 4) w naczyniu rozpuszczamy masło dodajemy miód i cukier oraz orzechy. Mieszając prażymy na jasno złoty kolor.
  • Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania gładkiej powierzchni. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość dużej, prostokątnej blaszki.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejno 2 części nakłuwając ciasto widelcem a na trzecią część wykładamy uprażone orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni 10-12 min., każdy placek.
  • Odlewamy do kubeczka pół szklanki mleka i roztrzepujemy w mleku żółtka.
  • Do zimnego mleka wsypujemy mannę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy żółtka z reszta mleka i mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Ucieramy masło z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przestudzoną kaszkę ucierając partiami. Na koniec ucierania dodajemy alkohol.
  • Wystudzone placki przekładamy kremem i przykrywamy plackiem z orzechami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowiec z kremem grysikowym i miodem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, cukier, kasza manna, krem, mąka, masa orzechowa, miód, orzechy, przekładane, słodkie
Kosą po patelni 3 października 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z makreli
Następny wpis Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i kurczakiem
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
21 grudnia 2019 11:05

Jaka blacha była użyta?

0
Odpowiedz

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Sernik z pianką

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Grzyby marynowane

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?