Potrzebne składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- miód do smaku
- 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu, mieszając aż się rozpadną, następne miksujemy.
- Smażymy przez 2 dni po 1,5 godz., często mieszając.
- Drugiego dnia, na pół godziny przed końcem gotowania, dodajemy miód do smaku i połamane orzechy na grube kawałki. Następnie wyłączamy, przekładamy gorące do słoiczków i zakręcamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowe powidła śliwkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.