w ,

Orzechowe powidła śliwkowe



Obiecałem wam orzechowe powidła śliwkowe kilka dni temu, więc proszę. Przepis beż użycia cukru tym razem w zupełnie starym stylu jednak z nowym dodatkiem w formie orzechów. Wzbogacają smak i świetnie pasują do śliwek. Tym razem nie dodajemy goździków, ani cynamonu. Nie potrzeba, orzechy i tak by zagłuszyły te smaki, a połączenie nie daje fajnego efektu. Lepiej zostawić same orzechowe nuty. Dla gości których uraczycie tymi powidłami, będzie na 100% obecność orzechów zaskakująca, możemy je wystawić na stół w miseczce jako dodatek do ciasta np. drożdżowego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 4 godz.
Łącznie: 4 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Orzechowe powidła śliwkowe

Potrzebne składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania

  • Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu, mieszając aż się rozpadną, następne miksujemy.
  • Smażymy przez 2 dni po 1,5 godz., często mieszając.
  • Drugiego dnia, na pół godziny przed końcem gotowania, dodajemy miód do smaku i połamane orzechy na grube kawałki. Następnie wyłączamy, przekładamy gorące do słoiczków i zakręcamy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowe powidła śliwkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze