Kosą po patelni Na topie Orzechowe powidła śliwkowe

Orzechowe powidła śliwkowe

0

Obiecałem wam orzechowe powidła śliwkowe kilka dni temu, więc proszę. Przepis beż użycia cukru tym razem w zupełnie starym stylu jednak z nowym dodatkiem w formie orzechów. Wzbogacają smak i świetnie pasują do śliwek. Tym razem nie dodajemy goździków, ani cynamonu. Nie potrzeba, orzechy i tak by zagłuszyły te smaki, a połączenie nie daje fajnego efektu. Lepiej zostawić same orzechowe nuty. Dla gości których uraczycie tymi powidłami, będzie na 100% obecność orzechów zaskakująca, możemy je wystawić na stół w miseczce jako dodatek do ciasta np. drożdżowego.

Orzechowe powidła śliwkowe

Orzechowe powidła śliwkowe

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 4 godzin/y

Czas całkowity 4 godzin/y, 30 minut/y

Wielkość porcji kilka małych słoiczków

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu, mieszając aż się rozpadną, następne miksujemy.
  2. Smażymy przez 2 dni po 1,5 godz., często mieszając.
  3. Drugiego dnia, na pół godziny przed końcem gotowania, dodajemy miód do smaku i połamane orzechy na grube kawałki. Następnie wyłączamy, przekładamy gorące do słoiczków i zakręcamy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/orzechowe-powidla-sliwkowe/
  • Nalewka śliwkowa Baba Jaga

    Dobra nie pytajcie czemu to nalewka śliwkowa Baba Jaga akurat bo sam nie wiem. Nazwa się u…
  • Jabłka pieczone z miodem i orzechami

    Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wan…
  • Nalewka z pigwowca

    Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Na topie

Zobacz też

Nalewka śliwkowa Baba Jaga

Dobra nie pytajcie czemu to nalewka śliwkowa Baba Jaga akurat bo sam nie wiem. Nazwa się u…