Kosą po patelni Przepisy Orzechowe powidła śliwkowe

Orzechowe powidła śliwkowe

0

Obiecałem wam orzechowe powidła śliwkowe kilka dni temu, więc proszę. Przepis beż użycia cukru tym razem w zupełnie starym stylu jednak z nowym dodatkiem w formie orzechów. Wzbogacają smak i świetnie pasują do śliwek. Tym razem nie dodajemy goździków, ani cynamonu. Nie potrzeba, orzechy i tak by zagłuszyły te smaki, a połączenie nie daje fajnego efektu. Lepiej zostawić same orzechowe nuty. Dla gości których uraczycie tymi powidłami, będzie na 100% obecność orzechów zaskakująca, możemy je wystawić na stół w miseczce jako dodatek do ciasta np. drożdżowego.

Orzechowe powidła śliwkowe

Wielkość porcji kilka małych słoiczków

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 4 godzin/y
Czas całkowity 4 godzin/y, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  1. Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu, mieszając aż się rozpadną, następne miksujemy.
  2. Smażymy przez 2 dni po 1,5 godz., często mieszając.
  3. Drugiego dnia, na pół godziny przed końcem gotowania, dodajemy miód do smaku i połamane orzechy na grube kawałki. Następnie wyłączamy, przekładamy gorące do słoiczków i zakręcamy.