Kosą po patelni Przepisy Orzechowe powidła śliwkowe

Orzechowe powidła śliwkowe

2 min. czytania
0
0
Obiecałem wam orzechowe powidła śliwkowe kilka dni temu, więc proszę. Przepis beż użycia cukru tym razem w zupełnie starym stylu jednak z nowym dodatkiem w formie orzechów. Wzbogacają smak i świetnie pasują do śliwek. Tym razem nie dodajemy goździków, ani cynamonu. Nie potrzeba, orzechy i tak by zagłuszyły te smaki, a połączenie nie daje fajnego efektu. Lepiej zostawić same orzechowe nuty. Dla gości których uraczycie tymi powidłami, będzie na 100% obecność orzechów zaskakująca, możemy je wystawić na stół w miseczce jako dodatek do ciasta np. drożdżowego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 4 godz.
Łącznie: 4 godz. 30 min.
Przepis na:

Orzechowe powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  • Umyte wypestkowane śliwki wrzucamy do garnka i smażymy na małym ogniu, mieszając aż się rozpadną, następne miksujemy.
  • Smażymy przez 2 dni po 1,5 godz., często mieszając.
  • Drugiego dnia, na pół godziny przed końcem gotowania, dodajemy miód do smaku i połamane orzechy na grube kawałki. Następnie wyłączamy, przekładamy gorące do słoiczków i zakręcamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 16
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…