Kosą po patelni Przepisy Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

2 min. czytania
0
0
Uwielbiam jajka na śniadanie, a omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert to jedna z lepszych wersji ich podania. Nie zastąpi jajeczka na miękko, ale i tak poezja w ustach. W ogóle omlety na śniadanie to chyba moja specjalność i chyba dobre mi wychodzą, skoro znajomi się ich dopominają, jak mam coś zrobić o poranku. Ten jest świeży, pachnący wiosną i sycący - polecam.
Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 serka camembert
  • duża garść świeżych liści rukoli
  • 1 pomidor
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • bazylia (sól, pieprz)
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  • Jajka roztrzepujemy, dokładnie napowietrzając w miseczce. Dodajemy mąkę, jogurt i solimy. Ponownie roztrzepujemy najlepiej rózgą.
  • Ser kroimy w kostkę, a pomidor w plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło kładziemy pomidory posypujemy bazylia i obsmażamy lekko z obu stron. Wrzucamy na wierzch rukolę i dosłownie chwilę smażymy aż liście opadną na pomidory.
  • Wlewamy masę z jajek i podważając brzegi wlewamy płynną masę pod spód. Gdy masy będzie już mało wrzucamy ser i szczypiorek. Przykrywamy zmniejszamy ogień i dosmażamy. Jak uzyskamy złotą barwę spodu, kroimy na pół i przekładamy na talerze.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…