Kosą po patelni Przepisy Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

6 minuty czytania

Uwielbiam jajka na śniadanie, a omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert to jedna z lepszych wersji ich podania. Nie zastąpi jajeczka na miękko, ale i tak poezja w ustach. W ogóle omlety na śniadanie to chyba moja specjalność i chyba dobre mi wychodzą, skoro znajomi się ich dopominają, jak mam coś zrobić o poranku. Ten jest świeży, pachnący wiosną i sycący - polecam.

Omlet z rukolą, pomidorami i serem camembert

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 serka camembert
  • duża garść świeżych liści rukoli
  • 1 pomidor
  • trochę posiekanego szczypiorku
  • bazylia, sól, pieprz
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jajka roztrzepujemy, dokładnie napowietrzając w miseczce. Dodajemy mąkę, jogurt i solimy. Ponownie roztrzepujemy najlepiej rózgą.
  2. Ser kroimy w kostkę, a pomidor w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło kładziemy pomidory posypujemy bazylia i obsmażamy lekko z obu stron. Wrzucamy na wierzch rukolę i dosłownie chwilę smażymy aż liście opadną na pomidory.
  4. Wlewamy masę z jajek i podważając brzegi wlewamy płynną masę pod spód. Gdy masy będzie już mało wrzucamy ser i szczypiorek. Przykrywamy zmniejszamy ogień i dosmażamy. Jak uzyskamy złotą barwę spodu, kroimy na pół i przekładamy na talerze.
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…