Kosą po patelni Porady Ogród jest wizytówką Twojej restauracji!

Ogród jest wizytówką Twojej restauracji!

2

Najprzyjemniejsze wieczory to te, które spędzane są na świeżym powietrzu. Potrawy spożywane na zewnątrz, otoczeni zielenią i wygodą mają lepszy smak. Kilka słów o tym, jak stworzyć cudowny świat przy restauracji.

Wygodne i stylowe meble oraz zielona oaza są kluczem do osiągnięcia sukcesu w środku miasta!

Posiadając ogródek przy restauracji można świetnie go wykorzystać w porze od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni. Niewątpliwie miejsce to jest niesamowitym atutem restauracji, a co więcej może być dodatkowym źródłem dochodu. Aby zyskać zainteresowanie wśród potencjalnych klientów, a także utrzymać stałych należy zainwestować w kilka rzeczy. Chodzi głównie o meble i roślinność. Meble odznaczają się wygodą i komfortem, natomiast zieleń nawiązuje do przyrody.

Meble, ale jakie?

Meble eleganckie wręcz salonowe w ogrodzie stworzą cudowną atmosferę. Stoliki i krzesła niech będą z wikliny. Wiklina nadal jest na topie. Świetnie sprawdzą się duże, wygodne kanapy wzbogacone w poduszki. Meble powinny sprawiać wrażenie eleganckich, nowoczesnych oraz lekkich. Należy podkreślić, że ogród restauracyjny to nie ogródek piwny, w którym można postawić plastikowe krzesła i malutkie stoliczki. Przy restauracji należy postawić na nowoczesność, elegancję, trwałość i solidność. Do restauracji ludzie przychodzą, aby zjeść, zatem małe mebelki odpadają. Muszą być duże, wygodne, najlepiej z oparciem i poręczami.

Zadowolenie klientów można uzyskać dzięki ułożeniu dodatkowych poduszek i pledów (dodatki te są bardzo ważne, gdy krzesła są ratanowe lub stalowe). W związku z tym, że czasem mamy kapryśną pogodę warto pomyśleć o zabezpieczeniu przed słońcem, wiatrem czy deszczem. Świetnie sprawdzą się w takich sytuacjach różne parasole, markizy. Meble powinny być odporne na warunki atmosferyczne (wodę, deszcz, śnieg, słońce), a także na zadrapania. Bardzo dobrym rozwiązaniem w miejscu, w którym mamy ograniczoną powierzchnię są meble składane. Stoliki i krzesła można w bardzo prosty i szybki sposób złożyć (w zależności od liczby klientów). Tutaj: https://ogrodolandia.pl/meble-do-restauracji znaleźć można szeroki wybór mebli do restauracji.

Zielona oaza w środku miasta!

Obok mebli bardzo duże znaczenie ma zieleń. W ostatnich latach popularna stała się miejska zieleń! Ogród przy restauracji, pełen roślin jest odskocznią od codziennej gonitwy i miejskiego zgiełku. Restauracje coraz częściej decydują się na stworzenie ogrodów na dachu budynku. Klientów im nie brakuje w tak niesamowitym miejscu. Podczas kolacji, czy spotkań, klienci podziwiają widok oświetlonego miasta. Spożywając wytrawne dania w otoczeniu zieleni odpoczywają i oddają się chwili przyjemności.

Ogródek restauracyjny musi być przepełniony przyrodą:

  • kolorowe kwiaty ułożone rzędem w donicach na podłodze,
  • donice z kwiatami na stołach,
  • kwiaty cięte pięknie się prezentują w przezroczystych flakonach,
  • zielony bluszcz lub inna wijąca się roślina zwisa na ściankach, albo oplatając ogrodzenie,
  • kwiaty zdobią parapety,
  • wszelkie trawy posadzone są w oryginalnych donicach przy ścianie.

Jeżeli mowa o kwiatach to…

…Na wiosnę sięgamy po stokrotki, narcyzy, hiacynty, tulipany, szafirki.
Latem goszczą u nas chabry, aksamitki, begonie, astry, nagietki, werbeny.
Symbolem jesieni są wrzosy, chryzantemy, jeżówki, dalie.
Jeżeli ogród jest duży  to pięknie będą wyglądały w nim drzewa. Oczko wodne, niewielki staw czy fontanna są już elementami, które tworzą oazę zieleni.

Poza kwiatami, duże znaczenie mają sezonowe dekoracje.

Na wiosnę można zdecydować się na dekoracje związane ze Świętami Wielkanocnymi, baziami, jajkami, barankiem, zajączkiem. Dominować powinny kolory subtelne i pastelowe. Lato bardziej powinno być związane z wakacjami i luzem. Warto postawić na zdecydowane kolory. Jesienią świetnymi ozdobami będą dynie, kasztany, żołędzie, złote liście. Późniejszą jesienią można postawić na ozdoby świąteczne. Należy podkreślić, że wszystkie dekoracje powinny być wybierane ze smakiem i elegancją.

Ogródek musi nawiązywać do restauracji! Ogródek wraz z restauracją powinny stwarzać jedną, spójną całość.

Zgodnie z tą zasadą, elegancka oraz nowoczesna restauracja musi posiadać ogród wyposażony w krzesła i stoliki utrzymane w takim samym stylu. W restauracyjnych ogródkach standardem są wygodne krzesła i solidne stoły. Wybierając te meble muszą designem pasować do wnętrza restauracji. Ponadto, muszą być łatwe w utrzymaniu czystości – współcześni klienci przywiązują do tych kwestii bardzo dużą uwagę.

Poświęćmy chwilę podłodze. Niby prosta rzecz, a jakże istotna. Najkorzystniej będzie się prezentowała deska tarasowa albo podłoga, która wyglądem nawiązuje do drewna. Wraz z drewnianymi meblami i wszechobecną zielenią stworzą harmonię. Bardzo dobrze będzie wyglądała także kostka brukowa, która jest klasyczna. Jeżeli nie można sobie pozwolić na takie podłoże zdecydujmy się na sztuczną trawę. Będzie ona symbolem natury, nawiązaniem do przyrody.

Oświetlenie wprowadzi klientów w klimatyczny nastrój…

Wieczory spędzane przy niewielkim, romantycznym wręcz oświetleniu wprowadzają klientów w magiczny, zaczarowany świat. Świetnie sprawdzą się lampiony, świece czy małe podgrzewacze takie jak te: https://ogrodolandia.pl/promienniki. Wprowadzą romantyczną atmosferę i sprawią, że wieczór będzie wyjątkowy. Zasada jest jedna: duże lampiony stoją na podłodze, często przy wejściu. Świece zaś stoją na stole lub parapecie. Można sięgnąć po świece zapachowe albo kolorowe, z wtopionymi elementami np. pomarańczy, kawy. Będą one świetną dekoracją na stole. Pięknie będą wyglądały zawieszone girlandy nad stolikami. Cały wystrój i wyposażenie ogrodu musi być utrzymane w stylu takim samym, jak restauracja. Ogródek jest jej wizytówką, która zaprasza klientów do środka.

Popularne w ostatnim czasie stały się kąciki zabaw dla milusińskich. Warto zainwestować w mebelki dla dzieci, zabawki, tablicę do malowania, książeczki. Stworzony dla najmłodszych kolorowy świat sprawi, że dzieci chętnie będą chciały nas odwiedzić. Rodzice natomiast w spokoju będą mogli zrelaksować się przy przepysznej kawie mając swoją pociechę na oku.

A co na to przepisy prawne? Niestety, nie każda restauracja może sobie pozwolić na ogródek. Regulują tą kwestię przepisy prawa. Jeżeli ogródek jest umiejscowiony na terenie restauracji to problem z głowy. Jeżeli stoliki postawione są na chodniku należy pozostawić wolną przestrzeń dla pieszych (szerokość 1,5 metra), a na to potrzeba zgody od zarządcy drogi (zazwyczaj jest to Urząd Miasta). Za zajęty chodnik i pozwolenie należy zapłacić. Stawki ustalane są przez Radę Gminy lub Urząd Miasta, a sama zgoda na ogródek restauracyjny wydawana jest w drodze decyzji administracyjnej.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Przekąski podczas kibicowania – co najchętniej jemy podczas wydarzeń sportowych?

Sportowe emocje w zenicie! Drużyny na boisku i te, zgromadzone przed telewizorem, dają z s…