Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Infogadki

Narodziny gwiazdy – droga ku sławie… od kuchni

Kosą po patelni 25 października 2019

Tytuł trochę na wyrost, bo menadżerem, takim pełną parą jeszcze nie jestem. Przynajmniej jeszcze nikogo, kto jest gwiazdą albo celebrytą na szeroką skalę. Ale zaczynam się trochę tak ostatnio czuć, pomagając kilku osobom osiągnąć ich cele w świecie blogowym. Może właśnie dlatego że skala mikro to przez to pracy o wiele więcej. Zaczynam też dostrzegać, że to naprawdę fajna przygoda, jednak to kilka powiązanych ze sobą etatów i ciężka praca w tle, głownie z tyłu sceny.

--- Reklama ---

Kim jest taki menadżer? Szarym tłem i wyrobnikiem od wszystkiego… taka prawda. Ale to jest akurat dla mnie super. Ja lubiłem zawsze stać z boku i kierować, a nie stać w świetle reflektorów. Musiałem tylko wyzbyć się wszelkiej zazdrości i czuć dumę z tego, że sukcesy kogoś, kim się opiekuję, są jednocześnie moimi sukcesami, nawet jak mi tego nikt nie mówił. Bycie w tle to moje zadanie. Taka trochę szara eminencja i wyrobnik od wszystkiego jednocześnie. Tych zadań masz oczywiście na głowie tysiące… ale o tym za chwilę.

Wspomniałem o kilku etatach i tak dosłownie jest, jeśli rodząca się osoba publiczna nie jest otoczona przez sztab ludzi i musisz radzić sobie ze wszystkim sam:

Marketing

Załatwiasz wszystkie współprace, kontrakty, umowy – czasem to dziwne propozycje, nie zawsze korzystne, zazwyczaj wymaga to długich negocjacji, przepychanek i setek ustaleń warunków. Potem trzeba jeszcze dopilnować, czy zostały dobrze wykonane. Trzeba dbać o wizerunek, „dobrą prasę”, właściwy dobór partnerów i zaangażowanie w rzeczy, które przyniosą zysk, a nie stratę, zarówno finansowa jak i wizerunkową.

Sekretariat

Pamiętasz o terminach, umawiasz spotkania, wywiady, wyjazdy, przypominasz o wszystkim i dbasz o właściwą gospodarkę czasem. Wszystko musi grać jak dobrze nastrojony instrument. Przy okazji dbasz o jak najmniejszy poziom stresu i oddzielasz natrętów, przejmując ich na klatę.

Redakcja

Dbasz też o to by gwiazda była dobrze kadrowana, by odpowiednie zdjęcia trafiły gdzie trzeba i jakie trzeba. Musisz znać się na technicznych aspektach Twojej pracy i odróżniać rzeczy dobre od złych. Musisz być wstępnym korektorem i recenzentem treści jakie trafią do szerszego kręgu odbiorców.

Księgowość

Oczywiście dbasz tez o finanse, więc i rozliczenia, kontrakty, umowy, faktury… papierkologia wszelkiej maści. Często też powiązana z aspektami prawnymi, tak więc i…

Dział prawny

Tak jest, musisz wiedzieć jak czytać umowy, znać się na prawie autorskim, potrafić wychwycić co jest niedoprecyzowane, a co jest kruczkiem, który może zamienić umowę w dramat. W razie czego wiedzieć jak napisać odpowiednią skargę czy pismo. Czasem nawet umieć postraszyć…

Dział planowania

Wspólnie omawiacie plany i strategie. Obieracie pewne drogi, a Ty sugerujesz co warto, a co nie. Doradzasz, analizujesz i tworzysz biznes plan. Gwiazda miewa sporo pomysłów, trafionych lub nie. Niestety Ty musisz zadbać o to, by były realizowane tylko te, które rokują sukces.

Psycholog

Oj, to temat rzeka. Zależy od temperamentu osoby, którą prowadzisz. Spędzając jednak dużo czasu razem, stajesz się również przyjacielem, księdzem i powiernikiem. Przecież wiesz prawie wszystko. Wyciągasz z dołków, dzielisz sukcesy, wspierasz, słuchasz, pomagasz, a czasem kopiesz w tyłek jak trzeba.

Nie wspomnę o styliście, wizażyście, informatyku, techniku, operatorze, fotografie… i kilku innych etatach, które wykonujesz jakby od przypadku, ale również regularnie – pytanie: w co mam się tam ubrać, lub prośba: zrób mi tu fotkę bo mam za krótkie ręce… to rzeczy na porządku dziennym i musisz być na to gotowy.

Czy ja się skarżę? NIE, zdecydowanie nie! Zwyczajnie to uwielbiam. Mam duże doświadczenie w wielu z tych dziedzin. Potrafię być jednocześnie twardym negocjatorem, jak i miękkim misiem, do wypłakania się po krzywdzie. Radze sobie i ogarniam… jeszcze. Pewnie przyjdzie taki moment, że przestanę. Wtedy trzeba będzie zatrudnić kilka osób, by pomagały. Zrzucić na czyjeś barki część odpowiedzialności. Jednak obserwowanie z boku tego jak rodzi się sława i zainteresowanie, jest zazwyczaj całkiem przyjemne i przynosi wiele satysfakcji.

Ja się w tym odnajduję i to lubię. Sprawia mi to frajdę i przyjemność. Czasem to ciężka praca i potrafisz oberwać za coś na odlew… bo jesteś najbliżej. Czasem rozpiera Cię duma i masz łzy wzruszenia w oczach. Czasem nic nie ogarniasz, a czasem wszystko jest tak jak zaplanowałeś. To szereg wyzwań, sukcesów i potknięć.

Lubicie w równym stopniu to czym się zajmujecie? Czy Wasza praca daje radość i satysfakcję? Podzielcie się tym ze mną w komentarzu poniżej.

Tagi celebryta, etaty, gwiazda, menadżer, pasja, praca
Kosą po patelni 25 października 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Knedle z grzybami leśnymi
Następny wpis Kapusta kiszona z marchewką
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
28 października 2019 12:08

Po pierwsze: PODZIWIAM, po drugie: BARDZO PODZIWIAM, po trzecie – brak mi słów by wyjść z podziwu 🙂 Super, że lubisz to co robisz! – tak ma być, tak być powinno. Źle jest jak się pracuje, wykonuje zadania z przymusu. 0 radości, ciągle jakieś mazaje i mizaje. Nie jestem ideałem, ale lubię pracę, którą wykonuję mimo, że dla 90% społeczności jest ona uznawana, za coś przykrego i nieambitnego. Za jakieś upokorzenie. Jestem sprzedawcą, kasjerem, prowadzę zmianę i zarządzam ludźmi podczas nieobecności kierownika. Pracuję w sklepie, w handlu i dobrze mi. Owszem, marzę też o czymś swoim, osobistym, do czego powoli… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Sikorkowe Pasje
28 października 2019 14:30

i to własnie jest najważniejsze robić coś co się lubi i czerpać z tego przyjemność a do tego nie stać w miejscu 🙂

0
Odpowiedz

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?