w ,

Nalewka z mięty – ku zdrowotności

Dobra, powiecie jak alkohol może być zdrowy. Jak się z nim nie przesadza to może. Taka nalewka z mięty szczególnie, bo wszyscy dobrze znamy i cenimy własnie jej prozdrowotne właściwości. Jest w sam raz słodka i mocna. Smak mięty nie jest przytłaczający i swobodnie się to pije, wręcz jak soczek. Kolor jak widzicie na obrazku u mnie wyszedł lekko zielony, zależy to głownie od tego jakiej mięty użyjecie. Ja mam w ogródku pieprzową i nawet jak się ja zaparzy w szklance to wychodzi coś w tym stylu. Odpowiednio długo filtrując wręcz uzyskacie słomkowy kolor. Można użyć filtrów do kawy wtedy będzie całkiem przeźroczysta, wolę jednak jak jest taka jak na zdjęciu i filtruję przez gęstą gazę. Dodatkowa zaleta to to, że można ją pić w zasadzie już po około tygodniu, od rozpoczęciu produkcji.
Przygotowanie: 30 min.
Czas czekania: 7 d
Łącznie: 7 d 30 min.
Ilość porcji – 1200 ml
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Nalewka z mięty
Składniki:
  • kilkanaście gałązek świeżej mięty
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml spirytusu (95%)
  • 500 ml wody
Sposób wykonania:
  • Gałązki mięty myje dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i rwę na kawałki.
  • Nie napisałem specjalnie ile dokładnie tej mięty potrzeba bo to mniej więcej pakuję zawsze do słoika ok. 1 litr tak by wypełniły prawie cały. Lekko je ubijam w słoiku i zalewam spirytusem. Tak przygotowane odstawiam w zakręconym słoiku w ciemne miejsce na 3-4 dni.
  • Po tym czasie zlewam spirytus do większego słoika odcedzając liście mięty. Liście wkładam do garnka i zalewam pół litrem ciepłej wody. Znów przecedzam odlewając tym razem wodę w której rozpuszczam cukier i zostawiam do wystudzenia.
  • Teraz wystarczy połączyć odlany wcześniej spirytus z wodą z cukrem. Znów zakręcam słoik i odkładam w ciemne miejsce na 2-3 dni. Warto co dzień ja zamieszać.
  • Teraz gotową już nalewkę wystarczy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i mamy gotową do picia miętowa fantazję 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z mięty wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Nie jestem znawcą jeśli chodzi o nalewki, ale takiej kieliszek pewnie bym wypiła.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Cukierki miętowe lubię 🙂 ale bym śpiewała po dwóch kieliszkach he he