Potrzebne składniki
- 1,5 kg dojrzałych wiśni
- 200 g cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra czystej wódki 40%
Sposób wykonania
- Wiśnie myjmy, następnie drylujemy, 1/5 pestek zachowujemy.
- Wiśnie wkładamy do słoja, dodajemy cukier, odłożone pestki i zalewamy spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni, często potrząsając słojem.
- Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z wiśni do innego słoja i zamykamy.
- Wiśnie w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie.
- Następnie zlewamy wódkę i odciskamy owoce.
- Oba nalewy łączymy filtrujemy przez filtr do kawy, rozlewamy do butelek i korkujemy.
- Odstawiamy na co najmniej 6 miesięcy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka wiśniowa wytrawna wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!