Nalewka z winogron ogrodowych

Kosą po patelni
Nalewka z winogron ogrodowych
Nalewka z winogron ogrodowych jest pięknie klarowna i pyszna. Minus – czeka się i czeka na nią. Tak więc przepis dla cierpliwych. Jeśli znudziło wam się wino i soki to sięgnijcie po to. Warto poczekać. Można ją robić zarówno z ciemnych jak i jasnych winogron z naszych ogródków. Na zdjęciu wykonana jest z jasnych z dołożoną kiścią ciemnych dla podkreślenia barwy.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Nalewka z winogron ogrodowych

Potrzebne składniki

  • 1 kg winogron mogą być jasne lub ciemne albo mieszane
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l. spirytusu 70%
  • 5-6 goździków
  • 0,5 laski wanilii

Sposób wykonania

  • Winogrona oddzielamy od szypułek myjemy i przebieramy. Osuszone kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoja z nakrętką. Dodajemy goździki i wanilię i zalewamy spirytusem. Zostawiamy w zacienionym ale ciepłym miejscu na 4-6 tygodni co kilka dni wstrząsając słojem by przemieszać.
  • Zlewamy przez sito płyn oddzielając owoce. Płyn odstawiamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kolejne 2 tygodnie co jakiś czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
  • Następnie łączymy owoce ponownie z odlanym płynem dokładnie mieszamy i filtrujemy najlepiej przez filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy tym razem w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z winogron ogrodowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Poleć ten wpis innym
7 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zofia

Przepis bardzo dobry, już rok temu go wypróbowałam, a teraz mam nastawiony tegoroczny. Smakuje moim gościom, pozdrawiam

Kamil

Czy w winogronach zostawiamy pestki?

Edyta

Robienie nalewki o 3ej w nocy, to chyba kiepski pomysł… Zasypałam wszystko cukrem, który miał być użyty później… Co mi z tego wyjdzie? Wino na sterydach? 😉 Jak długo ma stać? Kiedy oddzielić owoce? Proszę o radę 🙂

Adam Siwołowski

Trzy miesiące czekania, to nie tak długo. Po pierwsze uczymy się cierpliwości, a po drugie mamy większą radość podczas degustacji. A ta musi być wyjątkowa, patrząc na ten klarowny kolor nalewki.

Kosą po patelni

Masz rację Adam warto oj warto 🙂 najlepiej zrobić jednak więcej bo znika

Klaudia

Jak procentowo wychodzi ta nalewka? Zależy mi na tym żeby nie był to ostry trunek, tylko nalewka do smacznego sączenia 🙂 pozdrawiam