Potrzebne składniki
- 1 kg winogron mogą być jasne lub ciemne albo mieszane
- 0,5 kg cukru
- 1 l. spirytusu 70%
- 5-6 goździków
- 0,5 laski wanilii
Sposób wykonania
- Winogrona oddzielamy od szypułek myjemy i przebieramy. Osuszone kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoja z nakrętką. Dodajemy goździki i wanilię i zalewamy spirytusem. Zostawiamy w zacienionym ale ciepłym miejscu na 4-6 tygodni co kilka dni wstrząsając słojem by przemieszać.
- Zlewamy przez sito płyn oddzielając owoce. Płyn odstawiamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kolejne 2 tygodnie co jakiś czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
- Następnie łączymy owoce ponownie z odlanym płynem dokładnie mieszamy i filtrujemy najlepiej przez filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy tym razem w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z winogron ogrodowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.
Przepis bardzo dobry, już rok temu go wypróbowałam, a teraz mam nastawiony tegoroczny. Smakuje moim gościom, pozdrawiam
Czy w winogronach zostawiamy pestki?
Robienie nalewki o 3ej w nocy, to chyba kiepski pomysł… Zasypałam wszystko cukrem, który miał być użyty później… Co mi z tego wyjdzie? Wino na sterydach? 😉 Jak długo ma stać? Kiedy oddzielić owoce? Proszę o radę 🙂
Trzy miesiące czekania, to nie tak długo. Po pierwsze uczymy się cierpliwości, a po drugie mamy większą radość podczas degustacji. A ta musi być wyjątkowa, patrząc na ten klarowny kolor nalewki.
Masz rację Adam warto oj warto 🙂 najlepiej zrobić jednak więcej bo znika
Jak procentowo wychodzi ta nalewka? Zależy mi na tym żeby nie był to ostry trunek, tylko nalewka do smacznego sączenia 🙂 pozdrawiam
Mocy nalewek nie da sie sprawdzić tak więc trzeba zrobić a później najwyżej juz sobie do smaku rozcieńczać 🙂