Kosą po patelni Przepisy Drinki i napoje Nalewka z winogron ogrodowych

Nalewka z winogron ogrodowych

2 min. czytania
2
1
Nalewka z winogron ogrodowych jest pięknie klarowna i pyszna. Minus - czeka się i czeka na nią. Tak więc przepis dla cierpliwych. Jeśli znudziło wam się wino i soki to sięgnijcie po to. Warto poczekać. Można ją robić zarówno z ciemnych jak i jasnych winogron z naszych ogródków. Na zdjęciu wykonana jest z jasnych z dołożoną kiścią ciemnych dla podkreślenia barwy.

Składniki:

  • 1 kg winogron mogą być jasne lub ciemne albo mieszane
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l. spirytusu 70%
  • 5-6 goździków
  • 0,5 laski wanilii

Sposób wykonania:

  • Winogrona oddzielamy od szypułek myjemy i przebieramy. Osuszone kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoja z nakrętką. Dodajemy goździki i wanilię i zalewamy spirytusem. Zostawiamy w zacienionym ale ciepłym miejscu na 4-6 tygodni co kilka dni wstrząsając słojem by przemieszać.
  • Zlewamy przez sito płyn oddzielając owoce. Płyn odstawiamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kolejne 2 tygodnie co jakiś czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
  • Następnie łączymy owoce ponownie z odlanym płynem dokładnie mieszamy i filtrujemy najlepiej przez filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy tym razem w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Adam Siwołowski - 29 września 2017 w 19:59

    Trzy miesiące czekania, to nie tak długo. Po pierwsze uczymy się cierpliwości, a po drugie mamy większą radość podczas degustacji. A ta musi być wyjątkowa, patrząc na ten klarowny kolor nalewki.

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 29 września 2017 w 21:51

      Masz rację Adam warto oj warto 🙂 najlepiej zrobić jednak więcej bo znika

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …