w ,

Nalewka z winogron ogrodowych

Nalewka z winogron ogrodowych
Nalewka z winogron ogrodowych jest pięknie klarowna i pyszna. Minus – czeka się i czeka na nią. Tak więc przepis dla cierpliwych. Jeśli znudziło wam się wino i soki to sięgnijcie po to. Warto poczekać. Można ją robić zarówno z ciemnych jak i jasnych winogron z naszych ogródków. Na zdjęciu wykonana jest z jasnych z dołożoną kiścią ciemnych dla podkreślenia barwy.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Nalewka z winogron ogrodowych
Składniki:
  • 1 kg winogron mogą być jasne lub ciemne albo mieszane
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l. spirytusu 70%
  • 5-6 goździków
  • 0,5 laski wanilii
Sposób wykonania:
  • Winogrona oddzielamy od szypułek myjemy i przebieramy. Osuszone kroimy na połówki i wrzucamy do dużego słoja z nakrętką. Dodajemy goździki i wanilię i zalewamy spirytusem. Zostawiamy w zacienionym ale ciepłym miejscu na 4-6 tygodni co kilka dni wstrząsając słojem by przemieszać.
  • Zlewamy przez sito płyn oddzielając owoce. Płyn odstawiamy a owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kolejne 2 tygodnie co jakiś czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
  • Następnie łączymy owoce ponownie z odlanym płynem dokładnie mieszamy i filtrujemy najlepiej przez filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy tym razem w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z winogron ogrodowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski
Adam Siwołowski
2 lat temu

Trzy miesiące czekania, to nie tak długo. Po pierwsze uczymy się cierpliwości, a po drugie mamy większą radość podczas degustacji. A ta musi być wyjątkowa, patrząc na ten klarowny kolor nalewki.

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Adam Siwołowski

Masz rację Adam warto oj warto 🙂 najlepiej zrobić jednak więcej bo znika

Klaudia
Klaudia
15 dni temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Jak procentowo wychodzi ta nalewka? Zależy mi na tym żeby nie był to ostry trunek, tylko nalewka do smacznego sączenia 🙂 pozdrawiam