Kosą po patelni Przepisy Mięso Naleśniki zapiekane z mięsem

Naleśniki zapiekane z mięsem

7 minuty czytania

Świetne danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidorowym. Wyglądają bardzo efektownie i można je spokojnie wcinać bez dodatków. Trudność przygotowania określam na średnią bo jednak w upalne dni to katorga siedzieć przy dwóch gorących patelniach.

Naleśniki zapiekane z mięsem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Naleśniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
    Nadzienie
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  1. Mąkę miksujemy z mlekiem jajkami i wodą, solą i pieprzem. Ciasto musi być płynne i pokrywać wierzch łyżki.
  2. Odstawiamy by odpoczęło i ponownie miksujemy jak za gęste dolewamy wody.
  3. Na patelni na oleju szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek i podsmażamy 3 minuty.
  4. Dodajemy kukurydze i drobno posiekaną paprykę.
  5. Smażymy chwilę i dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i przyprawiamy.
  6. Dusimy aż sos zgęstnieje.
  7. Na drugiej patelni smażymy naleśniki nie za mocno je spiekając 🙂
  8. Zawijamy farsz w naleśniki i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu. Wyjdzie mniej więcej 8-10 naleśników.
  9. Zapiekamy 10 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10 minut.
  10. Posypujemy siekanym szczypiorkiem i pietruszką.