Kosą po patelni Przepisy Mięso Naleśniki zapiekane z mięsem

Naleśniki zapiekane z mięsem

7 min. czytania
10
0
Świetne danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidorowym. Wyglądają bardzo efektownie i można je spokojnie wcinać bez dodatków. Trudność przygotowania określam na średnią, bo jednak w upalne dni to katorga siedzieć przy dwóch gorących patelniach i smażyć naleśniki a potem to jeszcze zapiekać w piekarniku. W zimie i jak chłodno na dworze, to danie na pewno Was rozgrzeje i podczas przyrządzania i jedzenia. Zapiekane naleśniki maja zupełnie inny smak niż te prosto z patelni. Nie bójcie się nadmiernie wyschną, warzywa w środku i przykrycie serem sprawia, że dalej są wilgotne i miękkie. Pyszne danie, szczególnie jak ktoś jest takim miłośnikiem naleśników jak ja.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 250
Przepis na:

Naleśniki zapiekane z mięsem

Składniki:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Nadzienie

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  • Mąkę zmiksowałem z mlekiem jajkami i wodą, solą i pieprzem. Ciasto musi być płynne i pokrywać wierzch łyżki jak ją zamoczymy i wyciągniemy z ciasta.
  • Odstawiłem wymieszane ciasto na naleśniki by odpoczęło i ponownie zmiksowałem, jak wyjdzie Wam za gęste, dolejcie wody i ponownie sprawdźcie na łyżce czy wszystko jest jak trzeba.
  • Na patelni na oleju zeszkliłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodałem mięso i drobno posiekany czosnek i podsmażyłem 3 minuty na średnim ogniu.
  • Dodałem kukurydzę i drobno posiekaną paprykę.
  • Smażyłem chwilę, dodałem koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody i przyprawiłem farsz do naleśników, do smaku.
  • Całość dusiłem do zagęszczenia się sosu.
  • Na drugiej patelni usmażyłem naleśniki, nie za mocno je spiekając, czyli na blado. Ważne, nie nalewajcie dużo tłuszczu na patelnię przy ich smażeniu. Ja zazwyczaj wylewam małą ilość na środek patelni i rozprowadzam po całej ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem silikonowym.
  • Zawinąłem farsz w naleśniki, tworząc naleśnikowe ruloniki i ułożyłem w wysmarowanym masłem naczyniu. Wyjdzie Wam mniej więcej 8-10 naleśników.
  • Zapiekałem 10 min w temp. 180 stopni. Wyciągnąłem naleśniki z piekarnika, posypałem tartym serem i wstawiłem do środka na kolejne 10 minut, by ser się rozpuścił i lekko przyrumienił.
  • Posypałem gotowe danie siekanym szczypiorkiem i pietruszką.

Uwagi dodatkowe

To przepis, który znalazł się na mojej stronie w 2017 roku, Już wtedy spotkał się z pozytywnym odbiorem u Was i postanowiłem go trochę odświeżyć. W kuchni zawsze się coś zmienia, kiedyś pisałem przepisy bardzo oszczędnie, używałem prostych haseł i niestety sporo osób mi teraz zarzuca wręcz, że nie jest to przyjazne dla tych, którzy dopiero się uczą.
Postanowiłem, że będę liftingował dla Was co tydzień, jeden ze starych popularnych przepisów i dzięki temu może też odświeżał go w pamięci. To nie działa tak, że jako bloger kulinarny gotuje stale coś nowego – nie da się. Poza tym domownicy by się dawno zbuntowali, gdyby nie mieli dostępu do Swoich ulubionych potraw, przynajmniej raz na jakiś czas.
Powtórzenia, pozwalają odkryć potrawy na nowo i dają możliwość ich udoskonalenia. Jak gotujesz zawsze tak samo – super. może Twoi bliscy akurat to lubią. I jak coś zmienisz to się zaczną buntować. Ja jednak wolę zabawę i eksperymenty. Pewnie, że czasem coś pochrzanię, ale to zabawa właśnie.
Bawi Was gotowanie czy to obowiązek?
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 73
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    74
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

10 komentarzy

  1. Avatar

    Basia - 16 maja 2019 w 17:01

    Wyszły mi identyczne!

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Ania - 14 maja 2019 w 11:41

    Sprawdziłam i całkiem jadalne… 🙂 no dobrze pyszne, śmiało możecie robić.

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Edyta moj-kawalek-podlogi - 5 września 2017 w 09:45

    Zapiekane naleśniki? Fajny pomysł! 🙂

    Odpowiedz

  4. Avatar

    Olga Dąbrowska - 4 września 2017 w 21:02

    Robiłam podobne w wersji wege!

    Odpowiedz

  5. Avatar

    Agata Maj Cher - 4 września 2017 w 18:21

    Mimo iż jestem wege, na pierwszy rzut oka Twoje naleśniki wyglądają przewspaniale! Wypróbuję przepis, zamieniając nadzienie na bezmięsne 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 4 września 2017 w 18:55

      może jakiś farsz wielo-warzywny czy soczewicę sam pomyślę nad jakąś wersją wege 🙂

      Odpowiedz

  6. Avatar

    Sylwia Kamińska | Matczysko - 4 września 2017 w 17:46

    Bardzo lubię naleśniki w wersji obiadowej. Takiej jeszcze nie próbowałam, ale wydaje się ciekawa. Myślę tylko czym zastąpić ten mięsny farsz, bo o ile mąż uwielbia, to ja i syn preferujemy bez mięsne potrawy 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 4 września 2017 w 18:53

      pogadaj z Agatą komentarz obok ma ciekawe pomysły na takie zastępowanie może coś wspólnie wymyślicie 🙂

      Odpowiedz

      • Avatar

        Agata Maj Cher - 4 września 2017 w 21:06

        Pierwsze, co mi przyszło na myśl to nadzienie z liści uduszonego szpinaka + czosnek + jakiś dobry ser

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…