w ,

Naleśniki z pieczarkami i warzywami

Pyszne, kolorowe, wytrawne naleśniki z pieczarkami i warzywami. Papryka, pomidory suszone dodające kwaśnego posmaku, orzechy, cebula - całość świetnie się komponuje. Farsz jest delikatny, ale całe danie już nie bardzo. Radzę używać jak najmniej tłuszczu do smażenia naleśników, ja w zasadzie tylko przecieram patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dodanie oleju do ciasta już poprawi nam wygodę smażenia. Do smażenia pieczarek z papryką też go nie potrzeba za dużo, wystarczy trochę popilnować i często mieszać. Usmażenie na końcu gotowych kopert na maśle podnosi smak.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z pieczarkami i warzywami
Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych nalesników

Nadzienie:

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 papryka (najlepiej po pół w różnych kolorach)
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka orzechów włoskich
  • papryka (estragon, czosnek (mniej więcej po pół łyżeczki))
  • tarty ser żółty (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  • Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę z drobno pokrojonymi pomidorami, dodajemy pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy do odparowania wody, dodajemy orzechy posiekane drobniutko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
  • Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z pieczarkami i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
posmakujto!
2 lat temu

Mniam! Bardzo lubię faszerowane naleśniki 🙂