Potrzebne składniki
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka wody ale pewnie więcej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych nalesników
Nadzienie:
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula czerwona
- 1 papryka (najlepiej po pół w różnych kolorach)
- kilka suszonych pomidorów
- kilka orzechów włoskich
- papryka (estragon, czosnek (mniej więcej po pół łyżeczki))
- tarty ser żółty (ilość wg uznania)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
- Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
- Po usmażeniu naleśników podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę z drobno pokrojonymi pomidorami, dodajemy pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy do odparowania wody, dodajemy orzechy posiekane drobniutko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i znów chwilę przesmażamy.
- Nakładamy na środek naleśnika, na zarumienioną stronę solidną porcję nadzienia,posypujemy serem i zawijamy brzegi do środka w kopertę. Smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z pieczarkami i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mniam! Bardzo lubię faszerowane naleśniki 🙂