Kosą po patelni Przepisy Obiad Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

0

W sam raz na postny czas, który się zbliża, naleśniki z kapustą i pieczarkami. Niezwykle proste i mało wyszukane danie, ale smakuje bardzo dobrze. Farsz jest soczysty, naleśniki chrupiące czyli wszystko tak jak należy. Bardzo sycące, tak więc najemy się i przy okazji będzie to smaczne. Idealnie pasuje do nich ketchup lub marynowane dodatki.

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników
    Farsz:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  3. Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym, co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy do odparowania wody.
  5. Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy pieczarki z cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszając odparowujemy resztę wody. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  6. Nakładamy farsz na usmażone naleśniki, na przypieczoną stronę i zawijamy w ruloniki. Podsmażamy na maśle z każdej strony i gotowe.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/nalesniki-z-kapusta-i-pieczarkami/
  • Pleśniak z czereśniami

    Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Policzki wieprzowe duszone

    Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

    Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad propo…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Pleśniak z czereśniami

Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…