Potrzebne składniki
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka wody ale pewnie więcej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników
Farsz:
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- sól (pieprz, majeranek)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
- Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
- Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym, co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy do odparowania wody.
- Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy pieczarki z cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszając odparowujemy resztę wody. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
- Nakładamy farsz na usmażone naleśniki, na przypieczoną stronę i zawijamy w ruloniki. Podsmażamy na maśle z każdej strony i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z kapustą i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Tak się składa, że ostatnio jestem systematycznie zaganiana do smażenia krokietów z kapuchą i pieczarkami 😀 i powiem Ci Karol, a raczej napiszę, że wypróbowałam farsz z surową kapustą (tzn. nie kiszoną). Podsmażam z pieczarkami i wychodzi zupełnie inny, ale smaczny farsz 🙂 Oczywiście doszłam do tego na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”, bo od jakiegoś czasu słodkiej kapusty w domu nie brakuje, a kiszonej nigdy nie ma 😛
naleśniki są super,pozdrawiam.