Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Kosą po patelni
W sam raz na postny czas, który się zbliża, naleśniki z kapustą i pieczarkami. Niezwykle proste i mało wyszukane danie, ale smakuje bardzo dobrze. Farsz jest soczysty, naleśniki chrupiące czyli wszystko tak jak należy. Bardzo sycące, tak więc najemy się i przy okazji będzie to smaczne. Idealnie pasuje do nich ketchup lub marynowane dodatki.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Potrzebne składniki

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników

Farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz, majeranek)

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  • Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym, co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy pieczarki z cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszając odparowujemy resztę wody. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  • Nakładamy farsz na usmażone naleśniki, na przypieczoną stronę i zawijamy w ruloniki. Podsmażamy na maśle z każdej strony i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z kapustą i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Tak się składa, że ostatnio jestem systematycznie zaganiana do smażenia krokietów z kapuchą i pieczarkami 😀 i powiem Ci Karol, a raczej napiszę, że wypróbowałam farsz z surową kapustą (tzn. nie kiszoną). Podsmażam z pieczarkami i wychodzi zupełnie inny, ale smaczny farsz 🙂 Oczywiście doszłam do tego na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”, bo od jakiegoś czasu słodkiej kapusty w domu nie brakuje, a kiszonej nigdy nie ma 😛

Krystyna Krejner

naleśniki są super,pozdrawiam.