Kosą po patelni Przepisy Grzyby Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

3 min. czytania
2
0
W sam raz na postny czas, który się zbliża, naleśniki z kapustą i pieczarkami. Niezwykle proste i mało wyszukane danie, ale smakuje bardzo dobrze. Farsz jest soczysty, naleśniki chrupiące czyli wszystko tak jak należy. Bardzo sycące, tak więc najemy się i przy okazji będzie to smaczne. Idealnie pasuje do nich ketchup lub marynowane dodatki.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody ale pewnie więcej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników

Farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz, majeranek)

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
  • Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym, co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy pieczarki z cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i mieszając odparowujemy resztę wody. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  • Nakładamy farsz na usmażone naleśniki, na przypieczoną stronę i zawijamy w ruloniki. Podsmażamy na maśle z każdej strony i gotowe.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    opycha.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Tak się składa, że ostatnio jestem systematycznie zaganiana do smażenia krokietów z kapuchą i pieczarkami 😀 i powiem Ci Karol, a raczej napiszę, że wypróbowałam farsz z surową kapustą (tzn. nie kiszoną). Podsmażam z pieczarkami i wychodzi zupełnie inny, ale smaczny farsz 🙂 Oczywiście doszłam do tego na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”, bo od jakiegoś czasu słodkiej kapusty w domu nie brakuje, a kiszonej nigdy nie ma 😛

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Krystyna Krejner - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    naleśniki są super,pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …