Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Naleśniki – pyszne i puszyste

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
20 stycznia 2023
pancakes with chocolate jam berries tasty breakfast

Robienie puszystych naleśników jest naprawdę łatwe. Wystarczy dowiedzieć się zawczasu, jakich błędów nie popełnić podczas wyrabiania ciasta i smażenia! Nie ma nic gorszego niż spędzenie kilkunastu minut w kuchni tylko po to, żeby przekonać się, że przyrządzone placki są gumowate i niesmaczne. Jak uniknąć tego rozczarowania?

Idealne ciasto naleśnikowe – jak je wykonać?

Lekkie i puszyste naleśniki, które swoją konsystencją przypominają wręcz ptasie mleczko? Zrobienie ich nie wymaga kupna dodatkowych składników, bo sekret tkwi w czym innym: w sposobie przygotowania.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Aby zyskać pewność, że wyjdą idealne, trzeba zwrócić uwagę na następujące rzeczy:

  • jakość stosowanych produktów;
  • odpowiednie przesianie mąki (to pomoże spulchnić proszek i zwiększyć odczucia lekkości posiłku);
  • dokładne wymieszanie ciasta za pomocą miksera (ciasto nagrzeje się na patelni równomiernie dopiero wtedy, gdy nie będzie w nim żadnych grudek);
  • jakość patelni;
  • brak pośpiechu smażącego.

Do tego trzeba, oczywiście, wybrać dobry przepis, który będzie pochodził z internetu lub książki kucharskiej.

Ciekawostką kulinarną z pewnością jest to, że ciasto naleśnikowe można zmodyfikować poprzez dodanie… budyniu! Nada on ciekawej faktury plackom, a jednocześnie zmieni ich smak, jeżeli użyty zostanie, np. karmelowy lub czekoladowy. To sposób szczególnie polecany dla lubiących kulinarne przygody.

Dlaczego niektóre naleśniki nie wychodzą?

Robienie naleśników jest proste pod warunkiem, że jest się cierpliwym. Niestety, można zrobić źle już wiele kroków podczas samego wsypywania mąki do miski. Aby placki wyszły idealne, idealnie musi przebiec także cały proces przygotowawczy!

Wiele osób nie przesiewa mąki, co powoduje, że jej cząsteczki są zbite – to przekłada się, oczywiście, na fakturę ciasta. To z kolei może być również źle wymieszane, co doprowadzi do powstania nieprzyjemnych grudek. To dwa najczęstsze problemy, które powstają z pośpiechu oraz braku urządzenia mieszającego, bo ręcznie trudno całkowicie wygładzić powstałą masę.

Kolejnym problemem jest sam palnik oraz patelnia. Kuchenka elektryczna ma to do siebie, że utrzymuje stałą temperaturę w sposób oszczędny: pole grzewcze włącza się na kilka sekund, po to, żeby potem się wyłączyć – co powtarza się cyklicznie. Działa to niekorzystnie podczas smażenia naleśników, które trzyma się na patelni jedynie kilka lub kilkanaście sekund. Sama patelnia musi posiadać powłokę teflonową, bo inaczej masa będzie przywierać.

Składniki potrzebne do zrobienia lekkich i puszystych naleśników

Do wykonania naleśników potrzebne będą:

  • mąka;
  • jaja;
  • woda gazowana;
  • olej roślinny;
  • mleko;
  • sól;
  • cukier waniliowy lub migdałowy.

Dodać można też ewentualnie budyń i roztopione masło (naleśniki będą wtedy zdecydowanie słodsze).

Sposób wykonania – praktyczne porady

Najważniejsze jest zachowanie staranności przez cały czas oraz dodanie do ciasta wody gazowanej! Zawarte w niej bąbelki CO2 pomogą zmienić jego fakturę na lżejszą oraz puszystą.

Takie naleśniki można jeść na słodko, jak i na słono, a ich złoty kolor zachęci do siebie nawet niejadków!

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

pies socjalizacja

Socjalizacja psa od pierwszych miesięcy – jak wychować pewnego siebie pupila?

organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

jakpoprawicjakoscsnu

Jak poprawić jakość snu? Proste triki, które pomogą Ci się wysypiać

shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

nagrzybydolasu

Najlepsze miejsca na grzybobranie: Gdzie i kiedy szukać grzybów w polskich lasach?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?