Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Naleśniki – pyszne i puszyste

Materiał zewnętrzny 20 stycznia 2023

Robienie puszystych naleśników jest naprawdę łatwe. Wystarczy dowiedzieć się zawczasu, jakich błędów nie popełnić podczas wyrabiania ciasta i smażenia! Nie ma nic gorszego niż spędzenie kilkunastu minut w kuchni tylko po to, żeby przekonać się, że przyrządzone placki są gumowate i niesmaczne. Jak uniknąć tego rozczarowania?

--- Reklama ---

Idealne ciasto naleśnikowe – jak je wykonać?

Lekkie i puszyste naleśniki, które swoją konsystencją przypominają wręcz ptasie mleczko? Zrobienie ich nie wymaga kupna dodatkowych składników, bo sekret tkwi w czym innym: w sposobie przygotowania.

Aby zyskać pewność, że wyjdą idealne, trzeba zwrócić uwagę na następujące rzeczy:

  • jakość stosowanych produktów;
  • odpowiednie przesianie mąki (to pomoże spulchnić proszek i zwiększyć odczucia lekkości posiłku);
  • dokładne wymieszanie ciasta za pomocą miksera (ciasto nagrzeje się na patelni równomiernie dopiero wtedy, gdy nie będzie w nim żadnych grudek);
  • jakość patelni;
  • brak pośpiechu smażącego.

Do tego trzeba, oczywiście, wybrać dobry przepis, który będzie pochodził z internetu lub książki kucharskiej.

Ciekawostką kulinarną z pewnością jest to, że ciasto naleśnikowe można zmodyfikować poprzez dodanie… budyniu! Nada on ciekawej faktury plackom, a jednocześnie zmieni ich smak, jeżeli użyty zostanie, np. karmelowy lub czekoladowy. To sposób szczególnie polecany dla lubiących kulinarne przygody.

Dlaczego niektóre naleśniki nie wychodzą?

Robienie naleśników jest proste pod warunkiem, że jest się cierpliwym. Niestety, można zrobić źle już wiele kroków podczas samego wsypywania mąki do miski. Aby placki wyszły idealne, idealnie musi przebiec także cały proces przygotowawczy!

Wiele osób nie przesiewa mąki, co powoduje, że jej cząsteczki są zbite – to przekłada się, oczywiście, na fakturę ciasta. To z kolei może być również źle wymieszane, co doprowadzi do powstania nieprzyjemnych grudek. To dwa najczęstsze problemy, które powstają z pośpiechu oraz braku urządzenia mieszającego, bo ręcznie trudno całkowicie wygładzić powstałą masę.

Kolejnym problemem jest sam palnik oraz patelnia. Kuchenka elektryczna ma to do siebie, że utrzymuje stałą temperaturę w sposób oszczędny: pole grzewcze włącza się na kilka sekund, po to, żeby potem się wyłączyć – co powtarza się cyklicznie. Działa to niekorzystnie podczas smażenia naleśników, które trzyma się na patelni jedynie kilka lub kilkanaście sekund. Sama patelnia musi posiadać powłokę teflonową, bo inaczej masa będzie przywierać.

Składniki potrzebne do zrobienia lekkich i puszystych naleśników

Do wykonania naleśników potrzebne będą:

  • mąka;
  • jaja;
  • woda gazowana;
  • olej roślinny;
  • mleko;
  • sól;
  • cukier waniliowy lub migdałowy.

Dodać można też ewentualnie budyń i roztopione masło (naleśniki będą wtedy zdecydowanie słodsze).

Sposób wykonania – praktyczne porady

Najważniejsze jest zachowanie staranności przez cały czas oraz dodanie do ciasta wody gazowanej! Zawarte w niej bąbelki CO2 pomogą zmienić jego fakturę na lżejszą oraz puszystą.

Takie naleśniki można jeść na słodko, jak i na słono, a ich złoty kolor zachęci do siebie nawet niejadków!

Tagi ciasto, nalesniki, puszyste
Materiał zewnętrzny 20 stycznia 2023
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Czego nie powinna zawierać dieta pudełkowa bezglutenowa?
Następny wpis Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?