Słynna japońska potrawa sushi ma wiele odmian. Przygotowywana jest z ryżu, ryb i warzyw, rzadziej grzybów i owoców morza. Sushi je się pałeczkami i dodaje sos sojowy. Czasami jako dodatki wykorzystuje się również wasabi czy marynowany imbir. Potrawę tę podaje się najczęściej z zieloną herbatą.
Prototypem sushi było jedzone do dzisiaj nare-sushi, a więc sushi sfermentowane. To zasolona, obłożona ryżem ryba, która fermentuje nawet przez 3 lata. Właśnie w taki sposób dawniej przechowywano złowione ryby. Okazało się, że jeśli leżą długo z ryżem, nadają się do jedzenia nawet po wielu miesiącach. Taki rodzaj sushi dzisiaj je się już raczej rzadko. Spotkać się z nim można w tradycyjnych restauracjach w niektórych regionach Japonii.
Najpopularniejszy rodzaj sushi to maki-sushi. Maki przygotowuje się z ryżu i dodatków, które zawija się w nori – arkusze glonów. W zależności od ilości dodatków, poszczególne rodzaje sushi różnią się między sobą. W ten sposób wyróżnia się hosomaki, futomaki, uramaki czy temaki. Hosomaki to rolki jednoskładnikowe. Dla przykładu hosomaki z łososiem to sake-maki, a z dodatkiem tuńczyka – tekkamaki. Futomaki zawierają już kilka składników i to one cieszą się większą popularnością. Ciekawym rodzajem sushi są uramaki, a więc maki odwrócone. Otacza je nie nori, ale ryż posypywany na ogół czarnym sezamem. Temaki z kolei zawijane są bez maty bambusowej. Mają formę rożków, które zawierają niewiele ryżu.
Maki to jednak tylko jedna z odmian sushi. Oprócz niej istnieje m.in. gunkan-sushi. To spłaszczona kulka ryżowa owinięta w pasek nori. Na jej górze układa się wybrany dodatek np. kawior. Nigiri-sushi to z kolei prostopadłościan z ryżu, na którym układa się dodatek zwany tane. Kolejnym rodzajem sushi jest oshi-sushi. Formuje się je przy pomocy foremki i nazywa sushi sprasowanym. Chirashi-sushi to natomiast odmiana sushi popularna przede wszystkim w Japonii. To nic innego, jak miska ryżu, na którym to układa się różnego rodzaju dodatki.
Każdy rodzaj sushi powinien być przygotowany z najlepszych jakościowo, oryginalnych składników. Bary i restauracje sushi współpracują z najlepszymi, sprawdzonymi od lat dystrybutorami składników do sushi (jednym z najpopularniejszych importerów jest http://daichi.pl). Wszystko po to by zapewnić stałą, najwyższą jakość potraw w swoich lokalach.
Niekiedy także i sashimi określa się mianem sushi. Tymczasem to sushi jest odmianą sashimi. Sashimi to po prostu określony sposób podawania surowych ryb czy owoców morza, wołowiny i koniny. Kroi się je w mniejsze kawałki i podaje z dodatkami oraz przyprawami. Sashimi powinno być zawsze przygotowywane ze świeżych składników, które pochodzą z dopiero co zabitego zwierzęcia.