Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
rodzajesushi

Słynna japońska potrawa sushi ma wiele odmian. Przygotowywana jest z ryżu, ryb i warzyw, rzadziej grzybów i owoców morza. Sushi je się pałeczkami i dodaje sos sojowy. Czasami jako dodatki wykorzystuje się również wasabi czy marynowany imbir. Potrawę tę podaje się najczęściej z zieloną herbatą.

rodzajesushi

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Prototypem sushi było jedzone do dzisiaj nare-sushi, a więc sushi sfermentowane. To zasolona, obłożona ryżem ryba, która fermentuje nawet przez 3 lata. Właśnie w taki sposób dawniej przechowywano złowione ryby. Okazało się, że jeśli leżą długo z ryżem, nadają się do jedzenia nawet po wielu miesiącach. Taki rodzaj sushi dzisiaj je się już raczej rzadko. Spotkać się z nim można w tradycyjnych restauracjach w niektórych regionach Japonii.

Najpopularniejszy rodzaj sushi to maki-sushi. Maki przygotowuje się z ryżu i dodatków, które zawija się w nori – arkusze glonów. W zależności od ilości dodatków, poszczególne rodzaje sushi różnią się między sobą. W ten sposób wyróżnia się hosomaki, futomaki, uramaki czy temaki. Hosomaki to rolki jednoskładnikowe. Dla przykładu hosomaki z łososiem to sake-maki, a z dodatkiem tuńczyka – tekkamaki. Futomaki zawierają już kilka składników i to one cieszą się większą popularnością. Ciekawym rodzajem sushi są uramaki, a więc maki odwrócone. Otacza je nie nori, ale ryż posypywany na ogół czarnym sezamem. Temaki z kolei zawijane są bez maty bambusowej. Mają formę rożków, które zawierają niewiele ryżu.

Maki to jednak tylko jedna z odmian sushi. Oprócz niej istnieje m.in. gunkan-sushi. To spłaszczona kulka ryżowa owinięta w pasek nori. Na jej górze układa się wybrany dodatek np. kawior. Nigiri-sushi to z kolei prostopadłościan z ryżu, na którym układa się dodatek zwany tane. Kolejnym rodzajem sushi jest oshi-sushi. Formuje się je przy pomocy foremki i nazywa sushi sprasowanym. Chirashi-sushi to natomiast odmiana sushi popularna przede wszystkim w Japonii. To nic innego, jak miska ryżu, na którym to układa się różnego rodzaju dodatki.

Każdy rodzaj sushi powinien być przygotowany z najlepszych jakościowo, oryginalnych składników. Bary i restauracje sushi współpracują z najlepszymi, sprawdzonymi od lat dystrybutorami składników do sushi (jednym z najpopularniejszych importerów jest http://daichi.pl). Wszystko po to by zapewnić stałą, najwyższą jakość potraw w swoich lokalach.

Niekiedy także i sashimi określa się mianem sushi. Tymczasem to sushi jest odmianą sashimi. Sashimi to po prostu określony sposób podawania surowych ryb czy owoców morza, wołowiny i koniny. Kroi się je w mniejsze kawałki i podaje z dodatkami oraz przyprawami. Sashimi powinno być zawsze przygotowywane ze świeżych składników, które pochodzą z dopiero co zabitego zwierzęcia.

rodzaje sushi

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
christmas market 3856882 1280

Najlepsze jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce – gdzie warto pojechać?

slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

pies socjalizacja

Socjalizacja psa od pierwszych miesięcy – jak wychować pewnego siebie pupila?

jesienogrod

Jesień w ogrodzie: Sprawdź, jak zadbać o rośliny przed zimą

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

sernik wiedenski scaled

Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?