Muffinki z cukinią

0

Lubicie muffinki, babeczki? Ja uwielbiam a te muffinki z cukinią są delikatne miękkie i wilgotne. Smakują obłędnie i wyglądają bosko. Zauważyliście, że zawsze tak zachwalam same słodkie rzeczy? Chyba to już nadaje się do leczenia jako uzależnienie od cukru. Nic nie poradzę, słodycze lubię nad życie i jak widzę to kwiczę. Cukinia z pomarańczą jest mega, cud, miód, malina.

Muffinki z cukinią

Muffinki z cukinią

Czas przygotowania 25 minut/y

Czas gotowania 35 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z pomarańczy
  • 200 g cukinii startej ze skórką na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju oleju
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę, proszek, sodę, kardamon, sól przesiewamy razem do ubitych jajek i mieszamy szpatułką by połączyły się składniki.
  3. Dodajemy cukinię i ponownie mieszamy.
  4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do wysokości foremki.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35 minut.
  6. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/muffinki-z-cukinia/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…