Muffinki z cukinią

6 minuty czytania
3
0
1,002

Lubicie muffinki, babeczki? Ja uwielbiam a te muffinki z cukinią są delikatne miękkie i wilgotne. Smakują obłędnie i wyglądają bosko. Zauważyliście, że zawsze tak zachwalam same słodkie rzeczy? Chyba to już nadaje się do leczenia jako uzależnienie od cukru. Nic nie poradzę, słodycze lubię nad życie i jak widzę to kwiczę. Cukinia z pomarańczą jest mega, cud, miód, malina.

Muffinki z cukinią

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 25 minut/y
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z pomarańczy
  • 200 g cukinii startej ze skórką na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju oleju
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. W naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę, proszek, sodę, kardamon, sól przesiewamy razem do ubitych jajek i mieszamy szpatułką by połączyły się składniki.
  3. Dodajemy cukinię i ponownie mieszamy.
  4. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do wysokości foremki.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 35 minut.
  6. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…