Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Moda na przetwory w słoiku. Co warto ukisić?

Materiał zewnętrzny 15 lipca 2021

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, co potwierdzają dietetycy. Nic więc dziwnego, że stają się coraz popularniejsze w kuchni. Wiele osób zalicza je do tzw. Superfoods. Zobacz, jakie kiszonki warto zrobić samodzielnie i przechować na zimę. Sprawdź też, jakie argumenty przemawiają za ich przygotowaniem i spożywaniem.

--- Reklama ---

Argument numer 1: źródło cennych składników

Przetwory w słoiku zawierają szereg prozdrowotnych substancji, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Zalicza się do nich między innymi witaminy K, usprawniającej pracę układu krążeniowego. Nie bez znaczenia jest również obecność w kiszonkach witaminy A, która uelastycznia skórę, a także wpływa korzystnie na działanie tarczycy. W kiszonkach znajduje się też wiele magnezu i cynku, które wzmacniają funkcjonowanie układu nerwowego, uodparniając go na sytuacje stresowe. Ponadto kiszonki zawierają sporo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, ogranicza powstawanie wolnych rodników, a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry.

Argument numer 2: zawierają mało kalorii

Kiszonki stanowią fantastyczny dodatek do obiadu, kolacji czy jako przekąska, gdyż zawierają mnóstwo składników odżywczych, a zarazem niewiele kalorii. Tym samym sprawdzają się jako element jadłospisu osób będących na diecie. Ich spożywanie zalecają dietetycy. Standardowa miska kiszonek zawiera około 30-50 kcal, a więc bardzo niewiele. Trudno znaleźć inną tak niskokaloryczną przekąskę – zarówno orzechy, batoniki, chipsy, a nawet owoce będą miały ich więcej.

Argument numer 3: wspierają zdrowie jelit

Kiszonki stanowią ważny składnik diety z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, cenne zwłaszcza w kontekście jelit. Wspierają układ odpornościowy, który kryje się głównie w jelitach. Kiszonki mają właściwości uszczelniające jelita i stanowią naturalne probiotyki pomagające układowi pokarmowemu. Dlatego też zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety. Kiszone ogórki i kapusta, ale też kimchi będą wartościowym jej uzupełnieniem.

Jakie kiszonki warto mieć w swojej spiżarni?

Wybór kiszonek jest bardzo duży. Miłośnicy tradycyjnej kuchni na pewno nie zapomną o kiszonych ogórkach czy kapuście. Z kolei fani gotowania na pewno rozsmakują się w kiszonej rzodkiewce, burakach czy marchwi. Do słoików można dodawać zioła, takie jak lubczyk, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek czy liść laurowy, aby przetwory miały jeszcze więcej smaku i aromatu. Możliwości przygotowania kiszonek jest bardzo wiele. Ostatnio serca i podniebienia Polaków podbija azjatycki przysmak – kimchi, przygotowane na bazie białej kapusty pekińskiej, płatków chili i kilku innych składników. W smaku nieco przypomina polską kiszoną kapustę. Wyróżniają ją jednak bardziej egzotyczne nuty.

Podsumowując, spożywanie kiszonek niesie ze sobą szereg korzyści prozdrowotnych. Co więcej rozpieszczają one kubki smakowe swoją intensywnością, zwłaszcza gdy obfitują w przyprawy i zioła oraz dodatki, takie jak chrzan czy czosnek.

Tagi kiszonki, przetwory, słoiki
Materiał zewnętrzny 15 lipca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak urządzić pokój gościnny
Następny wpis Kto potrzebuje diety?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Seromak na kruchym spodzie

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?