Kosą po patelni Przepisy Mięso Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

5 minuty czytania

Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i koperkiem do ziemniaczków i kefirku.. o rany niebo w ustach. Jak ktoś chce to można dołożyć jeszcze kotlet schabowy na talerz i pyszny obiad gotowy. Korzystajcie z młodych warzyw póki jeszcze są i biegiem na rynek. Narobiłem smaku? To do gotowania.

Młoda kapusta zasmażana

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 120 g słoniny
  • 1 cebula duża
  • 1 łyżka mąki
  • sól pieprz
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 pęczek koperku

Sposób wykonania:

  1. Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści i szatkujemy. Zalewamy niewielką ilością bulionu ok. 0,5 l. i gotujemy na małym ogniu.
  2. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia na suchej patelni.
  3. Kroimy cebulę drobno i dorzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia.
  4. Wsypujemy łyżkę mąki i mieszając robimy zasmażkę.
  5. Wrzucamy zawartość patelni do kapusty. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym (szczypta lub dwie).
  6. Wrzucamy posiekany koperek i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.