Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i koperkiem do ziemniaczków i kefirku.. o rany niebo w ustach. Jak ktoś chce to można dołożyć jeszcze kotlet schabowy na talerz i pyszny obiad gotowy. Korzystajcie z młodych warzyw póki jeszcze są i biegiem na rynek. Narobiłem smaku? To do gotowania.
Jak wykonać przepis na - Młoda kapusta zasmażanaPotrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 120 g słoniny
- 1 cebula duża
- 1 łyżka mąki
- sól pieprz
- kwasek cytrynowy do smaku
- 1 pęczek koperku
Sposób wykonania
- Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści i szatkujemy. Zalewamy niewielką ilością bulionu ok. 0,5 l. i gotujemy na małym ogniu.
- Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia na suchej patelni.
- Kroimy cebulę drobno i dorzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia.
- Wsypujemy łyżkę mąki i mieszając robimy zasmażkę.
- Wrzucamy zawartość patelni do kapusty. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym (szczypta lub dwie).
- Wrzucamy posiekany koperek i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Młoda kapusta zasmażana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: