w , , ,

Młoda kapusta zasmażana



Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i koperkiem do ziemniaczków i kefirku.. o rany niebo w ustach. Jak ktoś chce to można dołożyć jeszcze kotlet schabowy na talerz i pyszny obiad gotowy. Korzystajcie z młodych warzyw póki jeszcze są i biegiem na rynek. Narobiłem smaku? To do gotowania.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Młoda kapusta zasmażana

Potrzebne składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 120 g słoniny
  • 1 cebula duża
  • 1 łyżka mąki
  • sól pieprz
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 pęczek koperku

Sposób wykonania

  • Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści i szatkujemy. Zalewamy niewielką ilością bulionu ok. 0,5 l. i gotujemy na małym ogniu.
  • Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia na suchej patelni.
  • Kroimy cebulę drobno i dorzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia.
  • Wsypujemy łyżkę mąki i mieszając robimy zasmażkę.
  • Wrzucamy zawartość patelni do kapusty. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym (szczypta lub dwie).
  • Wrzucamy posiekany koperek i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Młoda kapusta zasmażana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze