Kosą po patelni Przepisy Mięso Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

0

Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i koperkiem do ziemniaczków i kefirku.. o rany niebo w ustach. Jak ktoś chce to można dołożyć jeszcze kotlet schabowy na talerz i pyszny obiad gotowy. Korzystajcie z młodych warzyw póki jeszcze są i biegiem na rynek. Narobiłem smaku? To do gotowania.

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 120 g słoniny
  • 1 cebula duża
  • 1 łyżka mąki
  • sól pieprz
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

  1. Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści i szatkujemy. Zalewamy niewielką ilością bulionu ok. 0,5 l. i gotujemy na małym ogniu.
  2. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia na suchej patelni.
  3. Kroimy cebulę drobno i dorzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia.
  4. Wsypujemy łyżkę mąki i mieszając robimy zasmażkę.
  5. Wrzucamy zawartość patelni do kapusty. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym (szczypta lub dwie).
  6. Wrzucamy posiekany koperek i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/mloda-kapusta-zasmazana/
  • Karasie w śmietanie

    Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc k…
  • Pulpety w sosie koperkowym

    Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z mo…
  • Chłodnik z botwinką

    Wspaniała zupa na upalne dni - chłodnik z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Bogact…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kluski na parze (Pampuchy)

Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…