Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. Jak nie będzie młodej tak samo można użyć zwykłej białej. Kiełbasa i pomidory świetnie się komponują z kapustą. Można podawać samo jak również z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.
Jak wykonać przepis na - Kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasąPotrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól (pieprz, cukier do smaku)
- pół pęczka koperku opcjonalnie
Sposób wykonania
- Kapustę siekamy i wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy. Zasypujemy mąką i chwilę podsmażamy,
- Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z gotowania kapusty i doprowadzamy do wrzenia.
- Na patelnię dodajemy drobno posiekane pomidory i kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy solą cukrem i pieprzem do smaku i podsmażamy do odparowania części płynu aż lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dodajemy na koniec koperek i mieszamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: