Kosą po patelni Przepisy Mięso Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

2 min. czytania
0
0
Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. Jak nie będzie młodej tak samo można użyć zwykłej białej. Kiełbasa i pomidory świetnie się komponują z kapustą. Można podawać samo jak również z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól (pieprz, cukier do smaku)
  • pół pęczka koperku opcjonalnie

Sposób wykonania:

  • Kapustę siekamy i wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy. Zasypujemy mąką i chwilę podsmażamy,
  • Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z gotowania kapusty i doprowadzamy do wrzenia.
  • Na patelnię dodajemy drobno posiekane pomidory i kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy solą cukrem i pieprzem do smaku i podsmażamy do odparowania części płynu aż lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dodajemy na koniec koperek i mieszamy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…