Kosą po patelni Przepisy Mięso Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

0

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. Jak nie będzie młodej tak samo można użyć zwykłej białej. Kiełbasa i pomidory świetnie się komponują z kapustą. Można podawać samo jak również z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.

Kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół pęczka koperku opcjonalnie

Sposób wykonania:

  1. Kapustę siekamy i wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy. Zasypujemy mąką i chwilę podsmażamy,
  3. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z gotowania kapusty i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Na patelnię dodajemy drobno posiekane pomidory i kapustę. Całość mieszamy, doprawiamy solą cukrem i pieprzem do smaku i podsmażamy do odparowania części płynu aż lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dodajemy na koniec koperek i mieszamy.