Przez wiele lat Polacy przywiązani byli wyłączne do mleka krowiego, które wydawało im się jedynym słusznym wyborem. Picie innego, a co gorsza używanie go do wypieków było zbrodnią na miarę świętokradztwa. Czasy jedna się zmieniły i dzisiaj nikogo nie dziwi już mnogość roślinnych mlek, które można zakupić w prawie każdym sklepie. Owsiane, ryżowe, jaglane, a także kokosowe mleko to te najpopularniejsze, posiadające swoich fanów na całym świecie.
Mleko orzechowe- hit czy kit?
Od niedawna na rynku jednak coraz głośniej o mleku produkowanym z orzechów laskowych. Te małe niepozorne orzeszki, zawierające duża ilość dobroczynnych tłuszczów są jak się okazuje idealnym substratem do produkcji mleka.
Mleko z orzechów laskowych podobnie jak inne napoje roślinne można znaleźć w sklepie, bądź też wykonać samodzielnie w domu. Niemałą wadą mlek wytwarzanych przemysłowo jest występująca w nich duża ilość substancji konserwujących, a także mleka i soli. Dodatek substancji słodzących znacznie zmienia smak mleka o czym można przekonać się poprzez porównanie smaku mleka home-made i sklepowego. Dobrą opcją wydaje się więc samodzielne przyrządzenie mlecznego napoju w domowych pieleszach.
Metody produkcji
Szperając w sieci oraz w wielu książkach kucharskich znaleźć można wiele metod służących produkcji, jednak na podium wybijają się jedynie dwie z nich. Pierwsza zakłada całonocne moczenie (obranych wcześniej z łupin) orzechów w mleku, a następnie ich zblendowanie i przeciśnięcie przez gazę, podczas gdy w drugiej przed samym miksowaniem orzechy poddawane są działaniu gorącej wody. Zastosowanie wrzątku pozwala na przedłużenie trwałości mleka co ma duże znaczenie w przypadku produkcji większej ilości napoju. W taki sposób przygotowane mleko przechowywać można w lodówce nawet do tygodnia, jednak jego smak jest zniewalający, dlatego bardo rzadko się to udaje.
Mleko z orzechów laskowych ze względu na swoje pochodzenie jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego, przeznaczonym dla osób z nietolerancją laktozy. Przed jego spożyciem, a także zaproponowaniem innej osobie należy jednak pamiętać o niebezpiecznej dla życia alergii na orzechy. Wstrząs anafilaktyczny dotyczy zazwyczaj osób uczulonych na orzeszki ziemne, jednak w czasie pierwszego picia należy obserwować osoby o dużej skłonności do alergii (szczególnie dzieci!).
Mleko orzechowe w polskiej kuchni
Mleko roślinne podobnie jak jego krowi odpowiednik stosować można do potraw śniadaniowych takich jak muesli z mlekiem, czy kakao, ale również w czasie przyrządzania tradycyjnych wypieków i innych posiłków. Słodki smak, a także duża zawartość tłuszczu wymaga zazwyczaj lekkiej modyfikacji przepisu, jednak nie jest to kłopotliwe w przypadku częstego stosowania tego typu mleka. Szczególnie polecane dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z mlekiem orzechowym są lody bananowe. Zmiksowanie kilku bananów i połączenie ich z niewielką ilością mleka pozwoli stworzyć czarująca podniebienie ambrozję w kilka godzin (czas mrożenia lodów).
Mleko orzechowe to jednak nie same słodkości, ale również właściwości odżywcze. Zawarta w orzechach witamina E znacznie poprawia wygląd skóry, a także przeciwdziała procesom starzenia. Ponadto tłuszcze występujące w orzeszkach wzmagają zdolność koncentracji i pomagają w gubieniu nadprogramowych kilogramów. Jak widać mały orzeszek może przynieść nam wiele dobroci- może i Ty spróbujesz?