Mleczko pszczele to substancja produkowana przez pszczoły. Przez nasze babcie nazywana była eliksirem młodości i środkiem na zachowanie witalności przez długie lata. Znaczenia mleka pszczelego dla organizmu człowieka nie sposób zrozumieć bez znajomości jego powstawania oraz jego pierwotnej funkcji w ulu. Niżej dowiesz się jakie właściwości ma ta wyjątkowa substancja i dlaczego warto ją stosować.
Jak powstaje mleczko pszczele i co zawiera
Mleczko pszczele jest wydzieliną z gruczołów pszczół robotnic, które produkują je od trzeciego dnia życia. Jego pozyskiwanie odbywa się w okresie od połowy maja do końca lipca. W pszczelnictwie wykorzystywane są różne metody mające na celu mobilizację pszczół do wychowu nowych matek pszczelich, co w efekcie przekłada się na zwiększenie produkcji wspomnianej wcześniej wyjątkowej substancji. Pszczelarze z ok. 5 mateczników są w stanie odebrać około jednego grama mleczka. Substancja jest niezwykle delikatna i nie trwała. W bardzo łatwy sposób może ulec zniszczeniu i utracić swoje wyjątkowe właściwości. Mleczko pszczele przechowywane w nieodpowiednich warunkach szybko żółknie i wysycha. Świeża substancja jest również wrażliwa na światło i wysokie temperatury. Zaleca się przechowywanie jej w lodówce, wówczas zachowa swoje właściwości przez ok. rok (przechowywana w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości tylko przez kilka dni). Dodatkową ciekawostką jest fakt, że mleczko pszczele można konserwować alkoholem – 10% roztwór mleczka w 40% alkoholu etylowego. Takie działanie sprawia, że przy odpowiednim przechowywaniu, produkt zachowuje swoje wyjątkowe właściwości przez okres około roku. Należy pamiętać jednak, by szczelnie go zamykać i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu.
Mleczko pszczele może zostać konserwowane również miodem. Mieszanina tworzona jest poprzez dodanie do płynnego miodu mleczka (od 0,5% do 5%) przy ciągłym mieszaniu substancji podczas łączenia. Śmiało można rzec, że miód w takim wydaniu jest jednym z najbardziej efektywnych mieszanek, którą w lodówce przechowywać można dłużej niż rok. Jedną z najbardziej skutecznych metod przechowywania mleczka pszczelego jest natomiast liofilizacja. Mleczko w takiej postaci można przechowywać w temperaturze od 0 do -15°C nawet przez 5 lat.
Mleczko pszczele jest substancją posiadającą wiele wartości odżywczych zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Walory te zawdzięczane są obecnością w składzie:
- witamin z grupy B,
- witamin C, D i E,
- aminokwasów
- białka,
- kwasu deoksyrybonukleinowy,
- acetylocholiny,
- żelaza,
- wapnia,
- fosforu,
- krzemu.
Ważne: Początkujący pszczelarz może mieć problem z tym jak rozpoznać substancję. Charakteryzuje się ona lekko kwaśnym, nieco cierpkim lub słodkawym smakiem – nigdy nie jest on jednak zupełnie słodki.
Zastosowanie w medycynie
Mleczko pszczele szerokie zastosowanie zyskało w dermatologii. W znacznym stopniu przyczynia się do leczenia:
- ran,
- oparzeń,
- odleżyn,
- łojotoku,
- liszajach,
- łysienia łojotokowego i plackowatego,
- stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, dziąseł i języka,
- opryszczki,
- dusznicy bolesnej,
- nerwicy,
- stanów pozawałowych,
- nadciśnienia tętniczego,
- arytmii serca,
- zatorów mózgowych,
- miażdżycy,
- stanów zapalnych żył,
- krwotoków pochodzenia naczyniowego,
- schorzeń układu pokarmowego,
- wrzodów dwunastnicy,
- zapalenia jelita grubego,
- niewydolności nerek,
- choroby reumatycznej,
- zapalenia i zwyrodnienia stawów,
- nerwobóli,
- migren
i wielu innych.
Ciekawostka: Mleczko pszczele można stosować w czasie leczenia skutków alkoholizmu. Zapobiega powstawaniu marskości wątroby i obniża poziom glukozy we krwi.
Jak się okazuje substancja zawiera składniki pozytywnie wpływające na nasz układ nerwowy oraz stan fizyczny i psychiczny człowieka. Badania dowodzą, że usuwa zmęczenie, zwiększa koncentrację co przyczynia się na efekty pracy, wykazuje właściwości wzmacniające. Osoby, które regularnie przyjmują mleczko pszczele, śmiało deklarują poprawę nastroju i zniwelowanie stresu.
Mleczko pszczele podawane jest również w sytuacjach niedożywienia oraz zaburzeniach odżywiania. Powoduje poprawę i unormowanie czynności trawiennych szczególnie u noworodków oraz dzieci starszych. U osób starszych przyjmowanie substancji prowadzi do szybkiej odnowy białek ustrojowych, przyrostu masy ciała oraz uzupełnienie podstawowych substancji odżywczych.
Zastosowanie w kosmetyce
Nie jest niespodzianką, że mleczko pszczele znajdziemy w składzie wielu balsamów i kremów do twarzy i całego ciała – zawartość substancji to od 0,5% do 5%. Posiada ona właściwości przyczyniające się do odnowy skóry. Kosmetyki zawierające substancję pobudzają metabolizm komórkowy oraz w znacznym stopniu niwelują wydzielanie gruczołów łojowych. Właściwości tonizujące oraz szereg substancji odżywczych sprawia, że ciało staje się miękkie, gładkie i odzyskuje prawidłowy koloryt.
Dawkowanie
Preparat stosowany jest doustnie i najlepiej podjęzykowo. Odpowiednie dawki jakie powinieneś przyjąć, wahają się od 50 mg do 300 mg u dorosłego człowieka, natomiast u dzieci jest to połowa dawki. Najlepiej przyjmować produkt rano, godzinę przed śniadaniem lub ok.2 godzin po kolacji. W przypadku mleczka konserwowanego alkoholem, należy stosować od 15 do 20 kropli na łyżeczkę ciepłej wody. Aby osiągnąć najlepsze efekty kuracji powinna ona trwać od 3 do 4 tygodni do 2 miesięcy i zostać powtórzona w ciągu roku.
Gdzie kupić
Preparat możesz kupić w aptekach lub sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Występuje najczęściej w formie tabletek do ssania, kapsułek lub syropu. Jeżeli zależy ci na pierwotnej postaci substancji, zapytaj pszczelarzy lub zamów preparat w internecie. Z pewnością znajdziesz wiele sklepów internetowych oferujących tego typu produkty.
Mleczko pszczele to produkt bogaty w substancje odżywcze. Stosowanie substancji przynosi wiele korzyści i wspomaga leczenie uciążliwych dolegliwości zarówno u dorosłych jak i dzieci. Zadbaj o swoje zdrowie wybierając naturalne produkty z odpowiednich źródeł.