Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Miód gryczany dla seniora

Kosą po patelni
26 października 2020
miod gryczany

Chociaż miód chętnie jemy przez cały rok, to jesienią zwracamy uwagę nie tylko na walory smakowe, ale też zdrowotne. Gdy tylko lato odchodzi w zapomnienie, pojawiają się pierwsze chłodniejsze dni, wiatry i deszcze, nadchodzi też pora przeziębień i infekcji. A miód jest jest na nie genialnym remedium. W dodatku całkowicie naturalnym.

Działanie miodu na organizm

Miód jest popularnym składnikiem wielu leków medycyny tradycyjnej. Nie tylko polskiej, ale wszędzie tam, gdzie występują pszczoły, czyli niemal na całym świecie. Od wieków dodaje się go do mikstur leczniczych, szczególnie zaś do specyfików mających na celu zwalczanie przeziębień, kaszlu, tak zwane „wypocenie się”. Szerokie właściwości antybakteryjne i wykrztuśne powodują, że spisuje się on bardzo dobrze przy lekkich przeziębieniach, ale nawet – pomocniczo – w przypadku zapalenia płuc. Bardzo pozytywne skutki odczuwają osoby przyjmujące miód w przypadku zapalenia gardła, krtani, tchawicy. Nie tylko łagodzi objawy, ale pomaga szybciej dojść do zdrowia.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Prócz tego miody wpływają pozytywnie na serce, naczynia krwionośne, układ moczowy, trzustkę, przyspiesza gojenie się ran… Można bez przesady powiedzieć, że jest to prawdziwa, naturalna, bomba zdrowia dla organizmu. I że jeść powinien go każdy – o ile nie ma oczywiście przeciwwskazań zdrowotnych. Sporadycznie, ale zdarzają się, przypadki uczulenia na produkty pochodzące od pszczół. Nie można też zapominać, że jego główne składniki to glukoza i fruktoza, czyli cukier. Stąd też, jak podkreśla obsługa sklepu internetowego z miodami naturalnymi https://www.miod.pl/, diabetycy powinni konsultować możliwość i ilość przyjmowania miodu z lekarzem prowadzącym.

Jaki wybrać miód?

Przede wszystkim należy zwracać uwagę, by miód był faktycznie miodem, a nie sztucznym słodzikiem, który prócz smaku i słodyczy nie niesie ze sobą nic. Jeśli więc już miód – to koniecznie w 100% naturalny, bez dodatku cukru, wody, syropu. Powinien to też być miód nasz, polski. Na etykietach niekiedy można zobaczyć dopiski o dodatku miodu pochodzącego z innych krajów Europy, często z Ukrainy, albo z Chin. W takim przypadku należy liczyć się też z możliwością, że w składzie znajdą się antybiotyki i substancje zabronione w Polsce. Taki miód, zazwyczaj bardziej atrakcyjny cenowo niż pochodzący z polskiej pasieki, wyrządzić może więcej szkody niż pożytku.

Miody, przez to, że pozyskiwane z różnych roślin, mają także odmienne smaki, zapach, słodycz. Przy wybiorze ulubionego miodu można kierować się właśnie tymi właściwościami, a można też skupić się na walorach prozdrowotnych.

Przykładowo miód gryczany https://www.miod.pl/miod-gryczany/ jest często polecany seniorom. Stosuje się go zapobiegawczo w leczeniu chorób serca i układu krążenia, miażdżycy. Warto o nim pomyśleć szczególnie przy przyjmowaniu leków obciążających wątrobę, w procesie rekonwalescencji po operacji czy zabiegu, przy chorobach układu oddechowego. Miód gryczany ma specyficzny smak, dość ostry, chociaż bez wątpienia aromatyczny. Nie każdemu będzie on odpowiadał przy pierwszym spróbowaniu, ale naprawdę warto sięgnąć po łyżeczkę czy dwie dziennie. Szybko przekonacie się, że w tym smaku kryje się prawdziwy charakter – nie bez powodu to właśnie on jest popularny wśród cukierników czy przy wyrabianiu miodów pitnych.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
herbaciana przystan

Herbaciana Przystań: magiczny świat herbaty i sztuka przygotowania matchy

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

szczeniak

Szczeniak w domu – na co warto zwrócić uwagę, żeby nie zwariować?

szczeniak w domu

Jak przygotować dom na przyjęcie szczeniaka? Pierwsze chwile w nowym miejscu

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?