Chociaż miód chętnie jemy przez cały rok, to jesienią zwracamy uwagę nie tylko na walory smakowe, ale też zdrowotne. Gdy tylko lato odchodzi w zapomnienie, pojawiają się pierwsze chłodniejsze dni, wiatry i deszcze, nadchodzi też pora przeziębień i infekcji. A miód jest jest na nie genialnym remedium. W dodatku całkowicie naturalnym.
Działanie miodu na organizm
Miód jest popularnym składnikiem wielu leków medycyny tradycyjnej. Nie tylko polskiej, ale wszędzie tam, gdzie występują pszczoły, czyli niemal na całym świecie. Od wieków dodaje się go do mikstur leczniczych, szczególnie zaś do specyfików mających na celu zwalczanie przeziębień, kaszlu, tak zwane „wypocenie się”. Szerokie właściwości antybakteryjne i wykrztuśne powodują, że spisuje się on bardzo dobrze przy lekkich przeziębieniach, ale nawet – pomocniczo – w przypadku zapalenia płuc. Bardzo pozytywne skutki odczuwają osoby przyjmujące miód w przypadku zapalenia gardła, krtani, tchawicy. Nie tylko łagodzi objawy, ale pomaga szybciej dojść do zdrowia.
Prócz tego miody wpływają pozytywnie na serce, naczynia krwionośne, układ moczowy, trzustkę, przyspiesza gojenie się ran… Można bez przesady powiedzieć, że jest to prawdziwa, naturalna, bomba zdrowia dla organizmu. I że jeść powinien go każdy – o ile nie ma oczywiście przeciwwskazań zdrowotnych. Sporadycznie, ale zdarzają się, przypadki uczulenia na produkty pochodzące od pszczół. Nie można też zapominać, że jego główne składniki to glukoza i fruktoza, czyli cukier. Stąd też, jak podkreśla obsługa sklepu internetowego z miodami naturalnymi https://www.miod.pl/, diabetycy powinni konsultować możliwość i ilość przyjmowania miodu z lekarzem prowadzącym.
Jaki wybrać miód?
Przede wszystkim należy zwracać uwagę, by miód był faktycznie miodem, a nie sztucznym słodzikiem, który prócz smaku i słodyczy nie niesie ze sobą nic. Jeśli więc już miód – to koniecznie w 100% naturalny, bez dodatku cukru, wody, syropu. Powinien to też być miód nasz, polski. Na etykietach niekiedy można zobaczyć dopiski o dodatku miodu pochodzącego z innych krajów Europy, często z Ukrainy, albo z Chin. W takim przypadku należy liczyć się też z możliwością, że w składzie znajdą się antybiotyki i substancje zabronione w Polsce. Taki miód, zazwyczaj bardziej atrakcyjny cenowo niż pochodzący z polskiej pasieki, wyrządzić może więcej szkody niż pożytku.
Miody, przez to, że pozyskiwane z różnych roślin, mają także odmienne smaki, zapach, słodycz. Przy wybiorze ulubionego miodu można kierować się właśnie tymi właściwościami, a można też skupić się na walorach prozdrowotnych.
Przykładowo miód gryczany https://www.miod.pl/miod-gryczany/ jest często polecany seniorom. Stosuje się go zapobiegawczo w leczeniu chorób serca i układu krążenia, miażdżycy. Warto o nim pomyśleć szczególnie przy przyjmowaniu leków obciążających wątrobę, w procesie rekonwalescencji po operacji czy zabiegu, przy chorobach układu oddechowego. Miód gryczany ma specyficzny smak, dość ostry, chociaż bez wątpienia aromatyczny. Nie każdemu będzie on odpowiadał przy pierwszym spróbowaniu, ale naprawdę warto sięgnąć po łyżeczkę czy dwie dziennie. Szybko przekonacie się, że w tym smaku kryje się prawdziwy charakter – nie bez powodu to właśnie on jest popularny wśród cukierników czy przy wyrabianiu miodów pitnych.