Regularne spożywanie miodu niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu człowieka. Wystarczy, że wybierzesz w 100% naturalne produkty, które są dostarczane przez sprawdzonych producentów. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jakie działanie ma miód akacjowy i gryczany? Jaki gatunek miodu wybrać dla siebie? W tym artykule znajdziesz kilka ciekawych informacji.
Obecnie na rynku jednym z bardziej znanych gatunków miodu jest miód akacjowy Łysoń, który m.in. wykazuje właściwości uspokajające, i wzmacniające organizm a także wspomagające w walce ze schorzeniami układu pokarmowego.
Miód akacjowy, gryczany i inne gatunki a skład
Już w czasach starożytnych miód był substancją docenianą przez wiele osób. Wykorzystywano go do leczenia ran, do wzmocnienia organizmu, a nawet w celu zredukowania objawów
tzw. rozstroju żołądka. Miód gryczany Łysoń, akacjowy, spadziowy czy nawet wielokwiatowy zawiera w sobie nawet ok. 300 wyjątkowo cennych substancji, takich, jak:
● polifenole, czyli związki, które chronią przed wolnymi rodnikami, chorobami nowotworowymi, a nawet miażdżycą),
● witaminy z grupy A, B, C,
● minerały (żelazo, jako składnik hemoglobiny, potas, wapń, magnez i fosfor),
● enzymy i substancje bakteriobójcze,
● kwasy organiczne,
● olejki eteryczne.
Jak widzisz, miody akacjowe, gryczane i wiele innych gatunków to produkty doceniane
za wysoce dobroczynny skład. Z tego względu regularne spożywanie miodu w rozsądnych ilościach może przynieść wiele korzyści w związku z oddziaływaniem na organizm człowieka.
Miód akacjowy czy miód gryczany? Porównanie
Poszczególne gatunku miodu mogą różnić się między sobą smakiem, aromatem, konsystencją, a nawet kolorem. Co więcej, każda odmiana miodu wykazuje inne, dobroczynne właściwości. W poniższej tabeli znajdziesz krótkie porównanie dwóch najpopularniejszych miodów: akacjowego i gryczanego.
Miód akacjowy | Miód gryczany |
● doskonały dla diabetyków, ● świetnie sprawdza się w przypadku schorzeń układu pokarmowego, ● działa wyciszająco na organizm – warto wypić szklankę mleka z miodem wieczorem, ● wzmacnia organizm, ● pozytywnie wpływa na wrzody żołądka i dwunastnicy, ● ułatwia leczenie infekcji dróg moczowych i nerek. | ● ma właściwości antybiotyczne, ● uzupełnia niedobory żelaza, ● można go spożywać przy zapaleniu nerek oraz nadciśnieniu, ● wspomaga leczenie anemii i osteoporozy, ● jest doskonałym źródłem żelaza, ● redukuje kłopoty z pamięcią, ● wspomaga profilaktykę miażdżycy i chorób serca. |
Spożywanie miodu – w jakich ilościach warto go jeść?
Zanim rozpoczniesz kurację miodową, koniecznie dowiedz się, jakie ilości będą bezpieczne do codziennego spożycia. Przyjmuje się, że produkty pszczele stosowane w profilaktyce różnych schorzeń powinny być przyjmowane w ilości maksymalnie do 2-3 dużych łyżek dziennie. Wybierając miód, możesz zrezygnować z niezdrowych słodyczy i jasnego pieczywa, gdyż miód jest wystarczającym źródłem węglowodanów.