Kosą po patelni Przepisy Obiad Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

0

Znudziła Wam się pizza w tradycyjnym wydaniu? No to może mini pizze czyli zawijane pizzerinki? Doskonały pomysł na imprezy dla dzieci. Wygodne w jedzeniu, szybkie w przygotowaniu a pizze przecież każdy lubi (no prawie). Dla większych dzieci też się nadają. Do środka możecie dać co chcecie wg, własnego uznania. Robiłem moją ulubioną hawajską i tez wyszła super. Doskonała forma imprezowa, podania tego popularnego dania.

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Sos do pizzy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody
    Składniki do środka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • a w zasadzie to co chcecie wg. uznania

Sposób przygotowania

  1. Ciepłą wodę mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  2. Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
  4. Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  5. Układamy dowolnie wg. uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  6. Ciasto zwijamy jak makowiec i kroimy na plasterki mniej więcej 1,5 cm.
  7. Układamy na gorącej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na płasko kawałki pizzy i lekko spłaszczamy.
  8. Pieczemy w 220 stopniach ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/mini-pizze-zawijane/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…