w , ,

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki



Znudziła Wam się pizza w tradycyjnym wydaniu? No to może mini pizze czyli zawijane pizzerinki? Doskonały pomysł na imprezy dla dzieci. Wygodne w jedzeniu, szybkie w przygotowaniu a pizze przecież każdy lubi (no prawie). Dla większych dzieci też się nadają. Do środka możecie dać co chcecie wg, własnego uznania. Robiłem moją ulubioną hawajską i tez wyszła super. Doskonała forma imprezowa, podania tego popularnego dania.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Zawijane pizzerinki

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sos do pizzy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody

Składniki do środka

  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • a w zasadzie to co chcecie wg. uznania

Sposób wykonania

  • Ciepłą wodę mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
  • Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  • Układamy dowolnie wg. uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  • Ciasto zwijamy jak makowiec i kroimy na plasterki mniej więcej 1,5 cm.
  • Układamy na gorącej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na płasko kawałki pizzy i lekko spłaszczamy.
  • Pieczemy w 220 stopniach ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zawijane pizzerinki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze