Kosą po patelni Przepisy Obiad Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

9 minuty czytania
0
262

Znudziła Wam się pizza w tradycyjnym wydaniu? No to może mini pizze czyli zawijane pizzerinki? Doskonały pomysł na imprezy dla dzieci. Wygodne w jedzeniu, szybkie w przygotowaniu a pizze przecież każdy lubi (no prawie). Dla większych dzieci też się nadają. Do środka możecie dać co chcecie wg, własnego uznania. Robiłem moją ulubioną hawajską i tez wyszła super. Doskonała forma imprezowa, podania tego popularnego dania.

Mini pizze czyli zawijane pizzerinki

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Sos do pizzy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody
    Składniki do środka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • a w zasadzie to co chcecie wg. uznania

Sposób wykonania:

  1. Ciepłą wodę mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  2. Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
  4. Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  5. Układamy dowolnie wg. uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  6. Ciasto zwijamy jak makowiec i kroimy na plasterki mniej więcej 1,5 cm.
  7. Układamy na gorącej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na płasko kawałki pizzy i lekko spłaszczamy.
  8. Pieczemy w 220 stopniach ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…