Z mięsa mielonego możemy zrobi kotlety, pulpety, ale również bazę do sosu na spaghetti. Jednak, aby nasze danie było pyszne i soczyste, musimy zastanowić się – jakie mięso powinniśmy kupić? Ważna jest również jego świeżość, dlatego zwrócimy uwagę na to, czym kierować się przy wyborze mięsa na mielone. Mamy wybór – kupować gotowe zmielone mięso, czy może samemu je mielić? Pytań i wątpliwości jest sporo, ale na wszystkie postaramy się odpowiedzieć. Zapraszamy do lektury!
Mięso ma znaczenie
Od rodzaju wybranego przez nas mięsa zależy wszystko. Nie tylko smak, ale i soczystość kotleta oraz kaloryczność przygotowywanego prze nas dania.
Na mielone najczęściej wybieramy mięso wieprzowe, a dokładniej – łopatkę wieprzową. Jest ona dość tłusta, dlatego nasz kotlet nigdy nie wychodzi suchy. Nie zawiedziemy się jeśli wybierzemy również szynkę wieprzową.
Jednak kombinacji jest więcej. Bardzo często spotykamy mieszankę wieprzowo-wołową, która wzbogaca smak naszego kotleta, czy pulpeta. Takie połączenie sprawia, że nasze kotlety nie są aż tak tłuste, jak w przypadku użycia tylko mięsa wieprzowego. Są też amatorzy dań fit. Tacy wybierają mielone mięso z indyka, które nie jest tak soczyste, ale ma zdecydowanie mniej kalorii. Mięso indycze można również uzupełnić cielęciną, jednak jest to rzadziej spotykane połączenie.
Tak naprawdę każde z tych mięs i ich kombinacji nadaje się do zrobienia zarówno kotletów mielonych, jak i klopsów, pulpetów czy sosu do spaghetti. Wybór nasz opieramy najczęściej na podstawie naszych upodobań smakowych.
Czy kupować gotowe zmielone mięso?
Nie ukrywamy, że zawsze najlepszą opcją jest kupienie kawałka mięsa i zmielenie go w domu. Mamy wtedy możliwość samodzielnego wyboru konkretnego rodzaju i kawałka mięsa, z którego chcemy wykonać nasze danie. Sklepy mięsne oferują również możliwość zmielenia mięsa na miejscu. Jeżeli nie macie w domu maszynki do mielenia – warto skorzystać z tej opcji.
Jeżeli macie do wyboru tylko gotowe zmielone mięso na wagę zwróćcie uwagę na:
- Zapach – zepsute mięso charakteryzuje się ostrym, stęchłym zapachem.
- Kolor – kawałki powinny być czerwone i różowe – takie kolory świadczą o tym, że mięso jest świeże. Widzisz bure przebarwienia? Lepiej odpuścić – prawdą jest, że takie mięso nadaje się do spożycia (o ile jego termin przydatności nie minął), ale jeśli masz wybór – wybierz świeże.
- Konsystencja – jeżeli na powierzchni zauważysz lepką masę, bądź zielony nalot – mięso jest zepsute, nie kupuj go.
Sprawdź polecane przepisy na obiad z mięsa mielonego
Jakiego mięsa na pewno unikać?
Kupując gotowe zmielone mięso, które mamy dostępne w lodówkach, koniecznie zwróćcie uwagę na jego etykietę. Sprawdźcie skład, a dokładniej – stosunek kolagenu do białka w mięsie. Im mniej kolagenu, tym smaczniejsze mięso i kruche. Duża zawartość kolagenu oznacza, że mięso pochodzi ze starszego zwierzęcia. Co wpływa na walory smakowe, ale może również być dla nas bardziej ciężkostrawne.
W ladzie możemy spotkać dwa rodzaje produktów – mięso mielone oraz mięso mielone garmażeryjne. Pierwsze to po prostu zmielone mięso, oddzielone od kości, w którym zawartość soli nie przekracza 1%. Natomiast mięso garmażeryjne, prócz zmielonego mięsa zawiera w sobie masę innych dodatków, np. błonnik, przyprawy, regulatory kwasowości czy wzmacniacze smaku.
Jeżeli zależy nam na dobrym jakościowo produkcie, powinniśmy wystrzegać się przed zakupem mięsa garmażeryjnego, które sztucznie jest uzupełniane.
Co przyrządzić z mielonego?
Kotlet mielony, ziemniaczki i buraczki zasmażane – kto tego nie zna. Na pewno raz na jakiś czas warto uderzyć w klasykę i przyrządzić coś, co wszyscy znają i na pewno lubią. Co do rodzaju mięsa – eksperymentuj, ale najlepiej sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowa. Pamiętaj, że mielony to nie tylko kotlet, ale i burger!
Sprawdź i zapisz przepis na domowe burgery >
Pulpety – tutaj – jak już wspominaliśmy – ciekawym połączeniem jest cielęcina z indykiem. Danie lekkie, a jego smak na pewno was zaskoczy.
Mielone świetnie sprawdza się również przy makaronach – spaghetti i sos bolognese czy lazania, na pewno zaspokoją Wasze kubki smakowe. Tutaj spisze się każdy rodzaj mięsa, ale najbardziej lubimy łopatkę. Jeżeli wolisz mniej tłuste danie – wybierz mięsa wołowo-wieprzowe.
Mięso mielone jest świetnym produktem do wykorzystania w kuchni, aby przyrządzić pyszny obiad. Dlatego warto poświęcić chwilę, aby wybrać najlepszy jakościowo i smakowo produkt. Warto wybierać mieszanki mięs, by nasze danie było oryginalne, smaczne oraz umiarkowanie tłuste. Pamiętaj o sprawdzeniu koloru, zapachu i składu kupowanego przez Ciebie mięsa. Wiesz już jak wybrać – teraz pozostaje Ci tylko przyrządzenie smakowitego obiadu.