w , , ,

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała mi Beata, która jak się okazuje, wśród innych wielu talentów potrafi również świetnie gotować. Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym to super danie również dla mniejszych pociech, ponieważ okazuje się, że jest na tyle smaczne, że obecność warzyw nie jest przeszkodą by pałaszować. Czy może być lepsza rekomendacja walorów smakowych potrawy? Ja na 100% to zrobię, lub się wproszę na kolejny taki obiad do Benity.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka surowa czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • olej ryżowy do smażenia mięsa
  • masło klarowane do smażenia pomidorów
  • sól himalajska (pieprz kolorowy)
  • oregano (bazylia, zioła prowansalskie, chilli)
  • cukier trzcinowy

Sposób wykonania

  • Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
  • Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
  • Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
  • Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
  • Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.
Otrzymałem dodatkowe uwagi, to się nimi dzielę:
– sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli
– olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju
– a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Ostatnio jem mało mięsa, ale takie mielone pałaszowałabym z chęcią! 🙂
Zrób i zaproś mnie na obiad 😀

Kosą po patelni

Ty masz zaproszenie już od dawna i nigdy nie wygasło – przychódź 🙂

opycha.pl

Tak czytam i mi się zdradziecka morda śmieje na pewną myśl… Skoro sól himalajska ma specyficzny posmak, to jaki posmak ma czarna sól wulkaniczna? 😀

Kosą po patelni

pewnie mułu 😛

opycha.pl

raczej zbuka 😀