Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 papryka surowa czerwona
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1 kg pomidorów dojrzałych
- olej ryżowy do smażenia mięsa
- masło klarowane do smażenia pomidorów
- sól himalajska (pieprz kolorowy)
- oregano (bazylia, zioła prowansalskie, chilli)
- cukier trzcinowy
Sposób wykonania
- Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
- Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
- Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
- Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
- Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.
– sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli
– olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju
– a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*
Ostatnio jem mało mięsa, ale takie mielone pałaszowałabym z chęcią! 🙂
Zrób i zaproś mnie na obiad 😀
Ty masz zaproszenie już od dawna i nigdy nie wygasło – przychódź 🙂
Tak czytam i mi się zdradziecka morda śmieje na pewną myśl… Skoro sól himalajska ma specyficzny posmak, to jaki posmak ma czarna sól wulkaniczna? 😀
pewnie mułu 😛
raczej zbuka 😀