Kosą po patelni Przepisy Drób Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

3 min. czytania
5
0
Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała mi Beata, która jak się okazuje, wśród innych wielu talentów potrafi również świetnie gotować. Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym to super danie również dla mniejszych pociech, ponieważ okazuje się, że jest na tyle smaczne, że obecność warzyw nie jest przeszkodą by pałaszować. Czy może być lepsza rekomendacja walorów smakowych potrawy? Ja na 100% to zrobię, lub się wproszę na kolejny taki obiad do Benity.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka surowa czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • olej ryżowy do smażenia mięsa
  • masło klarowane do smażenia pomidorów
  • sól himalajska (pieprz kolorowy)
  • oregano (bazylia, zioła prowansalskie, chilli)
  • cukier trzcinowy

Sposób wykonania:

  • Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
  • Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
  • Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
  • Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
  • Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.

Uwagi dodatkowe

Otrzymałem dodatkowe uwagi, to się nimi dzielę:
- sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli
- olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju
- a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)

Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

5 komentarzy

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi

    21 września 2017 w 23:03

    Ostatnio jem mało mięsa, ale takie mielone pałaszowałabym z chęcią! 🙂
    Zrób i zaproś mnie na obiad 😀

    Odpowiedz

  2. Avatar

    opycha.pl

    21 września 2017 w 21:32

    Tak czytam i mi się zdradziecka morda śmieje na pewną myśl… Skoro sól himalajska ma specyficzny posmak, to jaki posmak ma czarna sól wulkaniczna? 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…