Kosą po patelni Przepisy Drób Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

3 min. czytania
5
0
Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała mi Beata, która jak się okazuje, wśród innych wielu talentów potrafi również świetnie gotować. Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym to super danie również dla mniejszych pociech, ponieważ okazuje się, że jest na tyle smaczne, że obecność warzyw nie jest przeszkodą by pałaszować. Czy może być lepsza rekomendacja walorów smakowych potrawy? Ja na 100% to zrobię, lub się wproszę na kolejny taki obiad do Benity.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka surowa czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • olej ryżowy do smażenia mięsa
  • masło klarowane do smażenia pomidorów
  • sól himalajska (pieprz kolorowy)
  • oregano (bazylia, zioła prowansalskie, chilli)
  • cukier trzcinowy

Sposób wykonania:

  • Pomidory, pokrojone na kawałki, przesmażamy na maśle klarowanym z odrobiną soli, pieprzu i łyżeczką oregano. Smażymy do rozpadu pomidorów i odparowania sporej ilości wody.
  • Na drugiej dużej patelni smażymy na oleju mięso, po częściowym podsmażeniu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy i podsmażamy dalej do miękkości.
  • Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchew. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chilli.
  • Gdy warzywa zmiękną dodajemy masę z pomidorów, mieszamy i doprawiamy cukrem by złagodzić kwaśność pomidorów.
  • Podajemy najlepiej z ziemniakami utłuczonymi z łyżką masła i śmietany, posypane koperkiem.

Uwagi dodatkowe

Otrzymałem dodatkowe uwagi, to się nimi dzielę:
- sól himalajska ma specyficzny posmak i jest dużo zdrowsza od zwykłej soli
- olej ryżowy sprawia, że potrawa nie chłonie smaku oleju
- a cukier trzcinowy po prostu kocham (ja też i to wystarczy)

Przepis i zdjęcie podesłała Beata (Benita) – profil na facebook – serdecznie dziękuję :*

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

5 komentarzy

  1. Okiem Blondynki by McBlondi

    Okiem Blondynki by McBlondi - 21 września 2017 w 23:03

    Ostatnio jem mało mięsa, ale takie mielone pałaszowałabym z chęcią! 🙂
    Zrób i zaproś mnie na obiad 😀

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 22 września 2017 w 09:51

      Ty masz zaproszenie już od dawna i nigdy nie wygasło – przychódź 🙂

      Odpowiedz

  2. Avatar

    opycha.pl - 21 września 2017 w 21:32

    Tak czytam i mi się zdradziecka morda śmieje na pewną myśl… Skoro sól himalajska ma specyficzny posmak, to jaki posmak ma czarna sól wulkaniczna? 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…