Potrzebne składniki
- 1 kg rydzów (można użyć inne grzyby)
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu 10%
- 2,5 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 0,5 łyżeczki chilli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
Sposób wykonania
- Rydze myjemy i czyścimy a potem kroimy na mniejsze kawałki jeśli mamy duże. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
- Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
- Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
- Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Marynowane rydze na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie lubisz na ostro? Zajrzyj tutaj – Grzyby marynowane.
W Waszym wykonaniu:
Iwona Konieczna eksperymentowała z octem jabłkowym – ciekawe czy będą pycha? No pewnie, że będą 🙂 Dzięki za zdjęcie.