w , ,

Marynowane rydze na ostro

Marynowane rydze na ostro

Miało nie być już dziś przepisu ale przed chwilą powstało kilka słoiczków. Marynowane rydze na ostro, tym nie mogłem się nie podzielić. Grzybki można w lasach kosić, to grzech z nich czegoś nie zrobić. Są ostre, wiec jak ktoś nie lubi za bardzo to zmniejszyć dawkę. A jeśli ktoś przepada za ostrymi to zamiast chilli w proszku można pokroić do środka kilka papryczek. Tylko by później nie było do mnie pretensji – uprzedzałem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Marynowane rydze na ostro

Potrzebne składniki

  • 1 kg rydzów (można użyć inne grzyby)
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób wykonania

  • Rydze myjemy i czyścimy a potem kroimy na mniejsze kawałki jeśli mamy duże. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  • Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  • Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Marynowane rydze na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Nie lubisz na ostro? Zajrzyj tutaj – Grzyby marynowane.

W Waszym wykonaniu:

Iwona Konieczna eksperymentowała z octem jabłkowym – ciekawe czy będą pycha? No pewnie, że będą 🙂 Dzięki za zdjęcie.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze