Kosą po patelni Na topie Grzyby Marynowane rydze na ostro

Marynowane rydze na ostro

0

Miało nie być już dziś przepisu ale przed chwilą powstało kilka słoiczków. Marynowane rydze na ostro, tym nie mogłem się nie podzielić. Grzybki można w lasach kosić, to grzech z nich czegoś nie zrobić. Są ostre, wiec jak ktoś nie lubi za bardzo to zmniejszyć dawkę. A jeśli ktoś przepada za ostrymi to zamiast chilli w proszku można pokroić do środka kilka papryczek. Tylko by później nie było do mnie pretensji - uprzedzałem.

Marynowane rydze na ostro

Marynowane rydze na ostro

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 słoiczków

Składniki

  • 1 kg rydzów (można użyć inne grzyby)
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania

  1. Rydze myjemy i czyścimy a potem kroimy na mniejsze kawałki jeśli mamy duże. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  2. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  3. Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  4. Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/marynowane-rydze-na-ostro/

Nie lubisz na ostro? Zajrzyj tutaj – Grzyby marynowane.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…