w , , ,

Makowiec zebra



Makowiec zebra czyli tradycyjny makowiec ale upieczony trochę inaczej. Kroimy na plasterki układamy w kształcie rozetki i pieczemy bez zawijania w papier. Po przekrojeniu wychodzi fajny paskowy wzór. Makowiec na mniejszych proporcjach idealnie pasuje na wizyty gości nie tylko od święta. Ja mogę go wcinać cały rok. Bardzo efektownie wygląda również jeszcze niepokrojony na stole.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Makowiec zebra

Potrzebne składniki

  • 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki spirytusu
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • skórka pomarańczowa (orzechy, miód)

Sposób wykonania

  • Drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Rozpuszczone i przestudzone masło dodajemy na końcu wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • W tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu.
  • Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy dzielimy i rozwałkowujemy na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon.
  • Tak przygotowany rulon kroimy na 4 cm kawałki. Na papierze do pieczenia układamy rozetę z ruloników przeciętą stroną do dołu (i do góry jak kto woli). Najlepiej luźno by ledwo do siebie dotykały kawałki.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-45 min.
  • Upieczony wystudzony makowiec możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec zebra wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

połączenie dwóch moich ulubionych ciast 🙂 no wprost ideał 🙂