Potrzebne składniki
- 1 puszka maku na makowiec z bakaliami
- 250 g mąki
- 100 ml mleka
- 80 g masła
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżki spirytusu
- 0,5 opakowania cukru wanilinowego
- skórka pomarańczowa (orzechy, miód)
Sposób wykonania
- Drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do mąki dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru, sól i spirytus. Dolewamy rozczyn drożdży i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
- Rozpuszczone i przestudzone masło dodajemy na końcu wyrabiając ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
- W tym czasie ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Ja dodaje jeszcze posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki miodu.
- Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy dzielimy i rozwałkowujemy na prostokąt. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca. Zwijamy ciasno w rulon.
- Tak przygotowany rulon kroimy na 4 cm kawałki. Na papierze do pieczenia układamy rozetę z ruloników przeciętą stroną do dołu (i do góry jak kto woli). Najlepiej luźno by ledwo do siebie dotykały kawałki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40-45 min.
- Upieczony wystudzony makowiec możemy polukrować i posypać makiem lub bakaliami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec zebra wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
połączenie dwóch moich ulubionych ciast 🙂 no wprost ideał 🙂