Kosą po patelni Przepisy Makaron Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

6 minuty czytania
1
0
629

Zielony makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym - czyli całkiem zielony talerz z czerwonym akcentem. Szpinak, czosnek, ser camembert, przyprawy i jogurt tworzą pachnącą i lekka całość. Danie w sam raz na szybkie podanie, bez mięsa, bez ciężkiego sosu. Dla mnie super i dodatkowo sycące.

Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 ser camembert
  • kilka pomidorów suszonych i koktajlowych
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Makaron (u mnie zielony z bazylią i szpinakiem) gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
  2. Masło z oliwą rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekane pomidory i czosnek. Chwilę smażymy nie dopuszczając by się czosnek spalił.
  3. Dodajemy mrożony szpinak i na małym ogniu smażymy aż się cały rozmrozi i woda lekko odparuje. Co jakiś czas mieszamy.
  4. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy.
  5. Jogurt solimy i pieprzymy, dodajemy gałkę mieszamy z łyżka szpinaku i wlewamy na patelnię. Całość dokładnie wieszamy i gotujemy na patelni ok 5 min.
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy lub wykładamy na makaron na talerzu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i podajemy.
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji …
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…