w , , ,

Makaron z warzywami i kiełbasą

Zastanawiałem się jakie danie dać by było proste i z prostych składników dostępnych w każdej prawie lodówce i przypomniałem sobie czasy życia kawalerskiego. Często gotowałem na winie – czyli brałem co się nawinie i aktualnie było w lodówce. Do takich dań niewątpliwie zaliczały się wszelkiej maści makarony z jakimiś warzywami i wkładka mięsną lub tuńczykiem (lub w ogóle bez, jak nie było). Jednak by to miało jakiś smak i tak trzeba coś tam z głową dodać by było jadalne. Karkołomne połączenia typu mam musztardę, dżem i ogórki to wciepnę – raczej nie polecam. Kiełbasa, cukinia, makaron, papryka to rzeczy które do siebie pasują. Do tego odrobina sosu i mamy w parę minut danie gotowe, które będzie większości pewnie domowników smakować. Proste, wręcz banalne ale na pustki w lodówce lub niechęć do wyłażenia z domu – lekarstwo jak znalazł. Łapcie moją wersję makaronu i napiszcie jak Wy robicie makaron na winie 🙂
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Makaron z warzywami i kiełbasą
Składniki:
  • 250 g makaronu (w moim przypadku pappardelle ale może być dowolny)
  • 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe – opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ulubione zioła (do smaku)
  • oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • No to zaczynamy to banalne danie od nastawienia wody na makaron 🙂 Gdy już mam wrzątek to lekko ja solę i wrzucam do wody makaron. Gotuje o minutkę krócej niż na opakowaniu napisali bo zazwyczaj jest wtedy zbyt miękki. Przepis będzie łopatologicznie podawany bo to danie dla tych co zaczynają gotować sobie obiady idealne.
  • W czasie gdy gotuje mi się woda myję i kroję paprykę w średnią kostkę 1-3 cm jak kto lubi w zasadzie. Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Kiełbasę i cukinię kroję w półplasterki. Mam wszystko pokrojone to lecimy dalej.
  • Patelnia na palnik, na nią trochę oliwy i wrzucam kolejno – cebulę, lekko obsmażam do zeszklenia (zmiany koloru, ma nie być brązowa ale się szklić) – czosnek i kiełbasę, mieszam i smażę 3 min. – paprykę, mieszam na patelni składniki i smażę koło 3 min.
  • Zajrzyj do makaronu czy już nie czas go odcedzić – pewnie gotowy to odlej wodę i odstaw go na bok.
  • Wracamy do patelni i wrzucam cukinię, mieszam i podsmażam 2 min. Doprawiam wszystko sola i pieprzem oraz ziołami (prowansalskie, majeranek, oregano, bazylia – kto co lubi).
  • Jeśli na patelni na dnie mamy płyn z cukinii i papryki to luz i dodaję teraz koncentrat, ale jeśli nam to odparowało to dolewam z pół szklanki wody. Jeśli chcesz dodać jogurt to wymieszaj koncentrat w jogurcie i nie dodawaj wody. Znów mieszam. Zostawiam na kuchence jakieś kolejne 2 min.
  • Dorzucam odsączony makaron całość mieszam i gotowe.
  • Wystarczy wyłożyć na talerze, posypać serem jak ktoś lubi np. parmezanem, natka pietruszki i mamy co wcinać. A jeśli nazwiemy to – Makaron z warzywami z sosem pomidorowo-jogurtowym i kiełbasą to nawet brzmi jakoś tak w miarę 🙂 Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z warzywami i kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
7 miesięcy temu

Bardzo fajne danie, gdy masz w domu wszystko i nic 😉

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Zdecydowanie moje klimaty,lubię takie resztkowe dania,nie wyglądają a smakują obłędnie 🙂 Pysznie Ci to wyszło 🙂