Potrzebne składniki
- 250 g makaronu (w moim przypadku pappardelle ale może być dowolny)
- 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe – opcjonalnie)
- sól, pieprz, ulubione zioła (do smaku)
- oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania
- No to zaczynamy to banalne danie od nastawienia wody na makaron 🙂 Gdy już mam wrzątek to lekko ja solę i wrzucam do wody makaron. Gotuje o minutkę krócej niż na opakowaniu napisali bo zazwyczaj jest wtedy zbyt miękki. Przepis będzie łopatologicznie podawany bo to danie dla tych co zaczynają gotować sobie obiady idealne.
- W czasie gdy gotuje mi się woda myję i kroję paprykę w średnią kostkę 1-3 cm jak kto lubi w zasadzie. Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Kiełbasę i cukinię kroję w półplasterki. Mam wszystko pokrojone to lecimy dalej.
- Patelnia na palnik, na nią trochę oliwy i wrzucam kolejno – cebulę, lekko obsmażam do zeszklenia (zmiany koloru, ma nie być brązowa ale się szklić) – czosnek i kiełbasę, mieszam i smażę 3 min. – paprykę, mieszam na patelni składniki i smażę koło 3 min.
- Zajrzyj do makaronu czy już nie czas go odcedzić – pewnie gotowy to odlej wodę i odstaw go na bok.
- Wracamy do patelni i wrzucam cukinię, mieszam i podsmażam 2 min. Doprawiam wszystko sola i pieprzem oraz ziołami (prowansalskie, majeranek, oregano, bazylia – kto co lubi).
- Jeśli na patelni na dnie mamy płyn z cukinii i papryki to luz i dodaję teraz koncentrat, ale jeśli nam to odparowało to dolewam z pół szklanki wody. Jeśli chcesz dodać jogurt to wymieszaj koncentrat w jogurcie i nie dodawaj wody. Znów mieszam. Zostawiam na kuchence jakieś kolejne 2 min.
- Dorzucam odsączony makaron całość mieszam i gotowe.
- Wystarczy wyłożyć na talerze, posypać serem jak ktoś lubi np. parmezanem, natka pietruszki i mamy co wcinać. A jeśli nazwiemy to – Makaron z warzywami z sosem pomidorowo-jogurtowym i kiełbasą to nawet brzmi jakoś tak w miarę 🙂 Smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z warzywami i kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo fajne danie, gdy masz w domu wszystko i nic 😉
Zdecydowanie moje klimaty,lubię takie resztkowe dania,nie wyglądają a smakują obłędnie 🙂 Pysznie Ci to wyszło 🙂